Foto:Ørn Borgen

– En workshop for innovasjon og verdiskaping

- Det viktigste var kanskje å skape en arena der forskning, teknologi og dronebransjen møter store selskaper som Statoil, Veidekke og Statnett, som trenger løsningene. Det er i slike møter at verdiskapingen ligger, sier Robert Holand.
Arne Roger Janse

Den operative lederen i Inviso, Norges største droneoperatør, synes innovasjonsworkshopen 23. mars var preget av mange praktiske og jordnære ideer.

– Noen av ideene finnes det allerede løsninger på, andre ideer vi vil se nye løsninger på om ikke lenge. Det vil skje stor teknologisk utvikling de neste årene, og bruksområder og muligheter vil utvides, sier Holand.

100 DELTAKERE

Rundt 100 personer deltok på innovasjonsworkshopen i Statoils lokaler på Fornebu. De hørte korte foredrag fra Statnett, Statoil, Veidekke og Komplett om hvordan ulike bransjer har integrert eller ønsker å integrere droner i sin virksomhet.

 

Forskningsrådet presenterte det mest relevante forskningsprogrammet, Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA), for potensielle forskningsprosjekter, før forskere og studenter fra Sintef, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) redegjorde for ulike forskningsprosjekter som omfatter droner.

Workshop-deltakerne skisserte hver sin idé på et stort ark, som ble hengt opp på veggen av møtesalen. Deretter plukket en jury ut de ti mest spennende prosjektene som ble foredlet i et nesten timelangt gruppearbeid.

NOE Å TENKE PÅ

– Jeg er glad for at workshopen faktisk var en workshop, og ikke bare et seminar. Vi fikk arbeide i grupper og pitche ideer til hverandre. Jeg fikk noen innspill om mobilkonnektivitet som jeg aldri har tenkt på, for eksempel hvordan dekningen er i høyere luftlag. Vi bygger jo et mobilnett for bakkenivå, men hvordan er egentlig dekningen 100 meter over bakken? Svaret har stor betydning for om droner kan koble seg til nettet vårt, sier Albert Skog, IoT Hardware Engineer i Telia Next.

– Jeg merker meg at flere venter på de autonome dronene og har planer for hvordan de vil utnytte dem i sin virksomhet, men foreløpig er operasjonene manuelle, sier Skog.

ET NYTTIG FORUM

Seniorrådgiver Rolf Broch i Statnett synes workshopen var preget av dyktige fagfolk og mange gode ideer.

– Absolutt en positiv opplevelse og et nyttig forum for bransjen!

  • -Samtidig skulle jeg ønske at vi hadde fått mer informasjon i forkant, slik at vi bedre kunne forberedt hver vår idé til workshopen. Jeg kunne også ønsket meg bedre tid til en samtale i plenum, sier Broch. Han hadde selv en av de ti ideene som skal videreutvikles, og vil selvsagt følge dette arbeidet.

POSITIVT OVERRASKET

Helge Timenes i Bytemill Software sier han ble positivt overrasket over hvor mye som skjer innen droner i Norge.

– Etter å ha jobbet internasjonalt for Airbus i mange år, med større og tyngre droner, har jeg nylig begynt å orientere meg i det norske markedet. Jeg hadde godt utbytte av workshopen, men skulle gjerne hatt mer tid til å prate med folk i et uformelt program etter at workshopen var ferdig, sier Timenes.

– Tidligere kollegaer i Airbus er opptatt av ideen om et Air Traffic Control-system som har oversikt over hvilke droner som flyr og hvor de flyr, så ideene som omhandler dette ønsker jeg å engasjere meg i fremover, sier Timenes.

Deltagerliste og presentasjon av noen av ideene som kom frem på workshop`n blir lagt ut på våre nettsider.