Her er en av feilene som dronepilotene i Tensio har funnet de siste dagene.
Foto:Tensio

Uvær med mye snø – dronene fant tre av fire feil på strømnettet

Snøværet drar mandag og tirsdag inn over Sør- og Østlandet. Nettselskapene har dronene startklare for å finne feil. Under uværet i Trøndelag har dronene vært svært nyttige og funnet tre av fire feil.
Hans O. Torgersen

– Fra 1. oktober til i dag har vi vært på 62 linjeutfall og søkt etter feil med drone. Av disse 62 har dronen funnet feilen i 47 av tilfellene, forteller Per Gunnar Feragen, fagansvarlig for droner i Tensio, Trøndelags største nettselskap.

De siste dagene har Feragen og de andre dronepilotene i Tensio vært mye i felt for å finne de mange feilene etter det kraftige snøfallet.

Mandag og tirsdag er det Sør- og Østlandet som skal få store mengder snø. Det er sendt ut orange farevarsel og nettselskapene har økt beredskapen.

Droner i beredskap

– Det innebærer ekstra mannskap i beredskap inne, på kundesenteret, utemannskap klare i skarp vakt, oppskalering av driftsentralen og et helikopterfirma i beredskap ved behov. Hvis helikopter ikke kan fly på grunn av kraftig uvær, bruker vi droner, sier leder for driftsentralen i Elvia, Stein Orrem, i en pressemelding.

Elvia har over 20 utdannede dronepiloter. I Trøndelag har Tensio 50 dronepiloter som er i beredskap hele året.

– Den årlige linjebefaringen har vi satt ut til eksterne. Feilsøking og mindre befaringer tar vi selv, og så skal vi selv ta 10% av linjebefaringen på nettet vårt for å ha litt mengdetrening. I tillegg har vi en del andre oppgaver som mapping og slikt, sier Feragen. 

En av Tensiosdroner av typen DJI Matrice. FOTO: Tensio.

50 droner i Tensio

Tensio har rundt 50 dronepiloter og like mange droner, alt fra Mavic 3 til Matrice 300.

– Det går mest i Mavic 3 og Matrice 30, og så har vi noen Matrice 300.

 – Hva er verdien for dere i å bruke droner? 

 – Det ene er det økonomiske perspektivet, å finne feil fortere, både i form av tidsbruk for mannskapene og kostnaden, KILE, som vi må betale til staten for ikke å ha levert strøm til kundene. Men den viktigste effekten er HMS, våre mannskaper bruker mye mindre tid ute i terreng til fots og i kjøretøy, det er en betydelig reduksjon i risiko for både fall og alvorlige skader.

KILE-kostnad er en straffekostnad for ikke levert energi som betales til Statnett.  

Per Gunnar Feragen i Tensio. FOTO: Tensio.

Sparer millioner

– Det er ikke noen tvil om at det spares inn flere millioner i året ved at vi bruker droner. Dette har vi sett spesielt i vinter. I oktober, november og desember har det vært mange feil i strømnettet og dronebruken har økt betraktelig i disse månedene.

Da Dronemagasinet snakket med Feragen var han på vei hjem etter en lang dag i felt.

En av de mange feilene som dronepilotene i Tensio har funnet de siste ukene. FOTO: Tensio.

– I går startet det vel på natten. Da var det vind kombinert med litt tyngre snø som kom, da ble det en del trær som falt over linjene.

Tensios nettsentral overvåker nettet, får inn feilmeldinger og kaller ut personell for feilsøking.

– De kaller ut montører som skal seksjonere ut hvilket område feilen er i, og så blir det i tillegg kalt ut dronepiloter for å søke etter feilene.