Nordiske dronekonferansen UNC 2022: KTV demonstrerte dronen som erobrer verden med vask av høye bygninger
Deltakerne på UNC 2022 i Kristiansand trosset villig snøværet for å se Kenneth Nilsen i KTV bruke drone til å vaske fasade og vinduer. Dette er metoden som gjør at vask som tidligere tok tre måneder, nå tar to dager.Selskapet KTV Working Drone, en dell av KTV Group, er ledende i verden innen noe som ikke mange så for seg kunne bli en suksess: Bruk av droner til vask av fasaden og vinduene på høye bygninger.
KTV ble startet i 1992 av Kennet Nilsen og bygget seg opp innen innen vedlikehold til olje, gass og eiendomssektoren.
Bergenseren Nilsen nevner et eksempel fra Bergen for å illustrere hvor revolusjonerende dronevask er.
– I Bergen har vi i 20 år hatt kontrakt for vasking av fem blokker på 12 etasjer, 45 meter. Vi brukte tre måneder på å vaske de blokkene med konvensjonelle metoder. Med droner bruker vi to dager, sier Nilsen til Dronemagasinet.
KTV Working Drone er i gang med å etablere seg i mange land i flere verdensdeler. Neste år vil tillatelsene fra myndighetene komme på plass og trolig blir Danmark første land utenfor Norge der selskapet kommer i gang med å bruke droner til fasade- og vindusvask.
16 land
– Nå har vi signert avtaler med 16 land. Bare de dagene vi har vært her i Kristiansand har det kommet til to nye land. Jeg tenker at vi lander på 20 land før nyttår, så vil det komme til flere land neste år, forteller Nilsen,
Arbeidet som KTVs droner, DJI Matrice 300 med spesialutstyr utviklet av KTV, erstatter dyre, tidkrevende og risikofylte metoder med store lifter, klatrere og vogner som heises opp og ned fasadene. Dronen er for øvrig malt i KTVs blå farge.
Teknologien som KTV nå bruker gjør at en drone kan vaske opp til 1500 kvadratmeter i timen. Selskapet brukte fem år på å utvikle denne løsningen.
Ubegrenset høyde
Selskapet jobber nå med å utvikle dronene til å kunne brukes på skyskrapere.
– Hvor høyt kan dere vaske med drone?
– Dronen har en vektbegrensing og kan gå til 45 meter. Så har vi utviklet en løsning som sikrer dronen fra taket, vi bruker egentlig samme løsning som klatrere, som tar vekten opp i en vinsj. Med den løsningen er det egentlig ubegrenset høyde den kan nå. I Norge har vi vært på 110 meter. Særlig høyere bygg har vi ikke her.
I februar reiser KTV Emiratene for å gjennomføre tester fra 100 meter og oppover.
Nilsen forteller at vaskedronene blir mottatt med åpne armer over alt, også av de som jobber i bygningene som blir vasket. For KTV er det et poeng at dronene som brukes ikke er for store og skremmende, og at de beveger seg forholdsvis langsomt.
– Vi ser på kameraet på dronen at folk står inne i bygget og filmer dronen, forteller Nilsen fornøyd.