Gratisseminaret Droner og miljø: – Droner er en stor suksess i miljøforvaltningen

Arkeolog Lise Loktu hos Sysselmannen forteller hvor effektiv droner er i miljøarbeidet på Svalbard. Meld deg på gratisseminaret «Droner og miljø», og hør mer.
UAS Norway

Det er norgeshistoriens største miljø- og opprydningsprosjekt: Rundt to milliarder kroner blir brukt på å tilbakeføre Sveaområdet på Svalbard til sin opprinnelse.

Dette arbeidet er ett av mange fokusområder under gratisseminaret “Droner og miljø” torsdag 25. februar.

Meld deg på seminaret her. 

Sysselmannen har ansvaret for miljøforvaltning på Svalbard og har passet på at miljøhensynet er ivaretatt i prosjektet, mens Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS er ansvarlig for miljøoppryddingen i det gamle gruvesamfunnet.

– Vi har brukt drone i stor grad i vår kartlegging av kulturminner og i dokumentasjonen av flora og fauna. Store Norske har også brukt drone for å kartlegge hvordan samfunnet ser ut nå før det forsvinner, som et slags dokumentasjonsprosjekt, slik at Svea vil eksistere digitalt selv om det ryddes bort, forteller arkeolog Lise Loktu hos Sysselmannen, som deltar under seminaret torsdag.

Sysselmannen har siden 2017 hatt et prøveprosjekt for bruk av droner, og Loktu er svært fornøyd med verktøyet.

– I miljøforvaltningen de siste tre årene har droner vært en stor suksess. Når det gjelder kartlegging og overvåking har vært vi vært mer effektive de siste tre årene, enn de siste tjue før vi begynte å bruke droner. Når man får fugleperspektiv og georefererte ortofoto, så gir det en utrolig stor effektivisering. Det har blitt viktig for oss, og vil fortsette å være det fremover – hvis prøveprosjektet blir videreført, sier hun.

Les også: Se norgesmesteren i droneracing fly på Svalbard

Fakta

«Droner og miljø»

  • Digitalt droneseminar som sendes fra Svalbard 25. februar
  • Gratis for alle
  • Mange spennende foredragsholdere. Seminaret åpnes av klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn.
  • Temaer er blant annet droner i miljøarbeid, flyvning under krevende forhold og FPV.
  • Ledes av Anders Martinsen (UASN) og Rune Schlanbusch (NORCE)

Påmeldingslink