RO1 operatør følger seg uthengt: – Stigmatiserende for en hel gruppe droneoperatører
Fotograf Hallvard Ulven Smestad mener mange RO1-operatører blir dratt over én kam når det snakkes om ulovlig droneflyvning. – Situasjonen er mer nyansert og kompleks, sier han.– Man kan nesten få inntrykk av at hvis man «bare» har RO1-tillatelse, så er man en useriøs droneoperatør som ikke bryr seg om lover og regler. Jeg føler at mange blir dratt over en kam. Situasjonen er mer nyansert og kompleks, sier Hallvard Ulven Smestad.
Han viser til UAS Norways reportasjeserie de siste dagene, hvor det reageres på ulovlig droneflyvning i Norge.
Smestad er fotograf og har drevet et enkeltpersonforetak siden 2015. Har bruker droner ukentlig i sitt arbeid, blant annet til å lage markedsføringsfilmer i fjellet i Trøndelag.
LES OGSÅ: Reagerer på ulovlig droneflyvning: – Det er helt texas, særlig i eiendomsbransjen
LES OGSÅ: Norges eiendomsmeglerforbund: Vil ikke snakke om ulovlige dronebilder
LES OGSÅ: Luftfartstilsynet og politiet: Du kan bli straffet for medvirkning til ulovlige dronebilder
LES OGSÅ: NRK og TV2: Nekter å kjøpe ulovlige dronebilder. Sjekker godkjenningen til operatøren.
Fotografen flyr med RO1-tillatelse og reagerer på det han opplever som generalisering.
– Etter å ha lest disse sakene føler jeg at oppfatningen er at de som flyr på RO1-tillatelse er noe herk, mens RO2- og RO3-operatører er dønn seriøse. Jeg får inntrykk av at RO2 og RO3-operatører synes RO1-operatører er useriøse, dumper prisene og tar jobbene fra dem.
LES OGSÅ: Vil ikke snakke om ulovlige dronebilder
Enkelt å følge reglene
Smestad reagerer spesielt på utsagnet «RO1-piloter har lite kunnskap om lover, regler, luftfart og naturvern».
– Det synes jeg er stigmatiserende for en hel gruppe droneoperatører. Det er ingen tvil om at mange er useriøse og dumper priser, men det er ikke alle som er sånn. Jeg har RO1, men følger lover og regler, og er spesielt opptatt av naturvern. Jeg er veldig opptatt av å ikke forstyrre naturlivet når jeg skal ut og fly. Jeg ble forbannet da jeg leste dette, sier Smestad.
Han synes ikke det er vanskelig å følge regelverket i sin hverdag.
– Jeg var veldig opptatt av å lese meg opp før jeg begynte å bruke drone. Når jeg skal gjøre et oppdrag på fjellet er det første jeg gjør å sjekke safetofly på nett om det er noen begrensninger i området hvor jeg skal fly. Så må jeg ha en avtale med grunneier, og eventuelt godkjenning fra huseiere hvis deres hus skal være med i en film. Jeg har lite kjennskap til andre droneoperatører, men for meg er dette en ganske enkel prosedyre. Alle burde kunne klare det.
– Er oppdragsgiverne dine opptatt av at du skal følge regelverket?
– De har nok ikke noe særlig kunnskap om droner, men de er opptatt av naturvern. Når jeg forteller at jeg har RO1-tillatelse, så sjekker de det opp, sier Smestad.
LES OGSÅ: NRK og TV2 nekter å kjøpe ulovlige dronebilder
«Dronepoliti»
Smestad ser på dronen først og fremst som et verktøy for å ta bedre bilder. Han vurderer å oppgradere til RO2, for å kunne ta dronebilder også når det er mørkt, men avventer EU-direktivet for å se hva som kommer fram der. Han er enig i at ulovlig droneflyvning er en utfordring, og synes ikke informasjonen om regelverket er god nok.
– Jeg har sett grupper på Facebook, hvor det har blitt oppfordret til å fortelle historier om ulovlig flyvning. Da jeg konfronterte dem, ble jeg kalt «dronepoliti».
Skaden skjedde allerede da dronene kom på markedet, og det ble frislipp. Jeg mener at man etter hvert må vise fram en form for lisens når man skal kjøpe drone. Jeg synes også minimumskravet til RO1 er for lavt. Jeg håper det blir stilt strengere krav i fremtiden.
LES OGSÅ: Norges beste droneforsikring