Et panoramabilde av Kristiansand, satt sammen av 46 individuelle bilder og tatt med spesialtillatelse fra fem hundre meters høyde.
Foto: Anders Martinsen

Fotokurs for dronepiloter – del 3:Slik tar du gode kveldsbilder med drone 

Hva bør du tenke på når du skal ta dronebilder på kvelden? Det er noe av det du lærer mer om i siste del av Dronenytts fotokurs.
Jan Frantzen

Gjennom tre episoder har ekspertene fra foto.no og UAS Norway gitt deg gode tips til hvordan du skal ta gode bilder med drone. I den siste delen av kurset fokuseres det blant annet på kveldsbilder. I de nye dronereglene er det nemlig lov å ta bilder etter mørkets frembrudd.

Se hele sendingen under. Se del 1 her og del 2 her.

Men først en liten innføring i histogrammer.

Hva er et histogram og hvorfor trenger du det?

Foto:

På bildet over ser vi et bilde av en åker med traktor, og en himmel som er litt for lys. Histogrammet viser en pukkel på midten og en høy strek helt til høyre. Dette sier noe om hvor lyst eller mørkt bildet er.

– Den helt mørke delen av bildet er på venstre side og de helt lyse delene er på høyre side. Så her ser vi noe som går helt i hvitt og blir utbrent. Hvis noe er helt utbrent, altså treffer helt i høyre kant av bildet så mister du all informasjon som er der. Informasjonen borte, og kan ikke bli synlig igjen, forklarer Erik Faarlund fra foto.no.

Histogrammet kan du bruke live med smartkontrolleren eller appkontrolleren når du fotograferer. Hvis du kommer for langt til høyre i histogrammet, så bør du skru ned eksponeringen – altså mindre blenderåpning, kortere lukkertid, lavere ISO-verdi eller skru på EV-funksjonen (som du kan se mer om i del 2).

Foto: Anders Martinsen

På bildet over er det akseptabelt at noen områder er litt utbrent. Med så sterke lyskastere er det umulig å unngå.

Kveldsbilder

Mye av hemmeligheten når det gjelder å ta bilder om kveld og natt er at ting står stille.

– Jo mer stille ting står, jo lettere er det. Kameraer trenger lys og det får de hvis ting står stille, for da kan vi samle lyset i løpet av lengre tid, sier Faarlund.

Panoramabilde av Kristiansand. Foto: Anders Martinsen

Dette er et panoramabilde av Kristiansand, tatt av Anders Martinsen i desember i fjor. Det er satt sammen av 46 individuelle bilder og tatt med spesialtillatelse fra fem hundre meters høyde.

– Gult og blått går veldig godt sammen. Husk at et kveldsbilde ikke nødvendigvis skal ha mikrodetaljer, det skal først og fremst være stemningsfullt. Noe av det som gir stemning her er overgangene i sjøen – fra svart til lyseblått. Det er en fin himmel, skyer og en slags solnedgang med litt lys, og fine farger som gjør bildet veldig fint, forklarer Faarlund.

Han konstaterer at det er viktig å planlegge godt – og unngå tilfeldigheter.

– Vær der fordi du vet det er fullmåne, fordi du har sett varslet om når sola går ned og slike ting. Det er forberedelser alle fotografer må gjøre. De beste fotografene har alltid mest flaks, sier han.

De beste bildene tar du ofte i nærmiljøet, for da kjenner du omgivelsene.

– Reiser du til et eksotisk sted, med de utroligste motiv, så får du dokumentert motivet – men kanskje ikke de fantastiske bildene, fordi du har ikke muligheten til å vente til motivet er helt optimalt. Hvis du gjør gode forberedelser og bruker den informasjonen, så klaffer det til slutt, konstaterer Erik Faarlund.

Husk: Sikkerhet

Regel nummer én for dronepiloter er alltid: fly sikkert og ta hensyn.

Oppdater deg på regelverket og bruk SafeToFly når du skal fly. Dette er et verktøy som inneholder oppdatert informasjon om værmeldinger, luftfartshindre og lignende.

Det finnes også mange skjermede områder, installasjoner og bygg i Norge, som ikke skal fotograferes eller filmes. Gjør deg kjent med dette på Nasjonal sikkerhetsmyndighet sine nettsider.

Skal du til utlandet, sjekk reglene i landet du skal fly i.

Dette var en oppsummering av fotokursets del 3. Se hele programmet under. Se del 1 her og del 2 her.