FORSØKTE Å HINDRE DRONEBRUK: Her er deler av kommunikasjonen mellom brudeparets management og politiet i Møre og Romsdal. Her truer de med å ta saken opp med Slottet. Faksimile

Slik påvirket brudeparet politiets flyforbud i Geiranger

Politidokumenter avslører hvordan politiet ble hardt presset for å sikre at brudeparet i Geiranger skulle holde pressens droner unna. Les den unike dialogen.
Ole Dag Kvamme

«Jeg må gjenta at dette ikke er et offentlig bryllup som Prinsessens forrige bryllup i 2002 var. Her må vi ha noe vi skal ha sagt om hva vi ønsker skal formidles av bilder til alle media. Jeg tar nå kontakt med slottet for å høre hva de tenker», skriver manager Carina Scheele Carlsen i en skarp epost til politiet 26. juni.

Politiet ga etter, og gikk i diskusjon med Märtha og Dureks rådgivere om hvem som skulle få tillatelse til å fly i Geiranger bryllupshelgen. 

Politiet ventet med å gi NRK og TV 2 tillatelser inntil saken var gjennomdrøftet med managerne Carina Scheele Carlsen og Simon Eriksen Valvik 7. august.

VIL GI TILLATELSE INNTIL 2 AKTØRER: Har vi kontroll på sikkerheten kan vi ikke nekte pressen å filme / foto fra luften, skriver Avdelingsdirektør Øvrelid i mailen til Carina Carlsen 26 Juni 2024.

Omfattende dialog

Dronemagasinet har kopi av en sterk dialog, som avslører en rekke nye detaljer om kampen om rettigheter for det som fremstår som et stort, kommersielt arrangement.

Dokumentene viser at politiet lovte at kun to medier skulle få lov til å fly i luften i Geiranger den dagen. Det ble TV 2 og NRK.

  • Etter møte med Carlsen og Valvik, bestemte politiet at TV 2 og NRK ikke skulle få lov å og ta bilder fly når gjester kom med fergene, eller mens vielsen foregikk.
  • Det kommer også frem at brudeparets dokumentarjournalist Ruben Soltvedt har fått samme tillatelse som TV 2 og NRK, på tross av at politiet uttalte at kun to tillatelser skulle gis.

Tre søknader, tre tillatelser

Politiet søkte i vår om å innføre flyforbud i Geiranger bryllupshelgen fredag 30. august til mandag 2. september. Luftfartstilsynet ga dem slik tillatelse, og politiet innførte forbudet – mot at det skulle være mulig å søke om dispensasjon.

– Ingen har fått avslag. Vi har fått tre søknader og tre er innvilga, sier avdelingsdirektør Iselin Nevstad Øvrelid i kommunikasjonsstaben hos Møre og Romsdal politidistrikt til Dronemagasinet torsdag ettermiddag.

Harde diskusjoner med politiet

For en drøy uke siden fikk TV 2 og NRK tillatelse til å fly i helgen Märtha får sin Durek i Geiranger.

Politiet har insistert på at det er deres egne politifaglige vurderinger som ligger bak. Nå avslører politiets egne dokumenter beinhard kamp mellom managementet til Märtha og Durek på den ene siden, og flere polititopper i Møre og Romsdal på den andre siden.

26. juni – Felles bilde ordning planlegges

Onsdag 26 juni skriver Iselin Nevstad Øvrelid til Carina Scheele Carlsen at politiet planlegger å gi TV 2 og NRK dispensasjon fra forbudet for å fly og ta bilder i en felles pool-ordning. Det innebærer at de to formidler bilder til resten av Presse-Norge.

«Sidan det har vore tematisert tidlegare at politiet ville søke og har fått innvilga eit generelt flyforbod over Geiranger sentrum siste helga i august, tenkjer eg det er greitt at de får dette til orientering. […] Planen er at det går ut informasjon om dette i ein felles-e-post til mediehusa/redaksjonane mot slutten av arbeidsdagen i dag. Skulle du ha tilbakemeldingar til oss om dette, ta gjerne snarleg kontakt.» skriver Øvrelid.

Carlsen spør om det betyr at de to mediene da får fly over hele eventet, og Øvrelid forklarer at politiet har klart å få et generelt flyforbud hele helgen av sikkerhetsmessige hensyn:

«Det midlertidige flyforbodet er meint som eit førebyggande tiltak for å sikre arrangementet så godt som mogleg. Møre og Romsdal politidistrikt vurderer det slik at vi kan gi dispensasjon til media for dronebruk fordi vi kan ivareta sikkerheita på ein tilstrekkeleg måte, men då med ei avgrensing på inntil to aktørar. Har vi kontroll på sikkerheita, har vi ikkje moglegheit å nekte pressa å filme/ta foto frå lufta. Tiltak utover dette må kome frå arrangør.»

Da reagerer Carlsen. Hun synes de får altfor kort varsel, og politiet burde diskutert tillatelsen med dem.

Politiet forklarer igjen at de ikke har valgt ut media, det er TV 2 og NRK som har søkt om dispensasjon fra flyforbudet. Øvrelid bekrefter også at politiet har inngått avtale med managementet:

«Som eg skreiv: Har vi kontroll på sikkerheita, har vi ikkje moglegheit å nekte pressa å filme/ta foto frå lufta. Vi har ikkje heimel for dette. At informasjonen kjem no handlar no om at de skal få informasjon før politidistriktet handsamar søknadane formelt og at de må lese det gjennom media. Slik vi har avtala.» skriver Øvrelid.

Carina Carlsen Scheele svarer etter bare 20 minutter, og beskjeden er tydelig. Hun truer med Slottet, samtidig som hun sier at bryllupet slett ikke er en offentlig hendelse. 

Ikke et offentlig bryllup

Vi siterer hele eposten hennes:

«Hei,

Simon (Valvik, red. anm.) har informert meg om samtalen dere imellom. Dette er for oss såpass uforståelig at vi må be om ytterligere redegjørelse for dette. Jeg gjentar at dette er et privat arrangement og i den forbindelse har vi satt stor pris på initiativet til at det skal være flyforbud over Geiranger denne helgen. Som vi forstår er det uansett droneforbud over området hele året så hvorfor det skal gis disp på et privat arrangement uten å spørre arrangøren forstår vi ikke. At det nå åpnes opp for att 2 medieaktører skal få fly droner over området denne helgen og at dere aktivt har vært i kontakt med dem og til og med inngått avtale om at de skal ivareta en pool slik at andre media får bilder er for oss helt og totalt uforståelig. Du sier selv at dere har gått i dialog med dem. Hva er grunnen til at vi ikke har blitt informert om dette? Dette har store konsekvenser for oss på flere plan. Jeg har store problemer med å forstå hvordan Møre og Romsdal politidistrikt kan inngå medieavtaler uten å involvere oss på noen måte. Det er vi som arrangerer bryllupet og jeg vil påstå og forvente at vi har noe med dette å gjøre. Jeg må gjenta at dette ikke er et offentlig bryllup som Prinsessens forrige bryllup i 2002 var. Her må vi ha noe vi skal ha sagt om hva vi ønsker skal formidles av bilder til alle media. Jeg tar nå kontakt med slottet for å høre hva de tenker.»

27. juni – Politiet søkte ikke for å holde pressen unna

Dagen etter involverer stabssjef Kenneth Sætre i Møre og Romsdal politidistrikt seg. Allerede klokken 07.19 sender Øvrelid en lang e-post til Carlsen, med stabssjefens forklaring. 

Han forklarer at kun sikkerheten til enkeltpersoner ligger til grunn for politiets søknad om restriksjoner.

«Politiet i Møre og Romsdal søkte om luftromsrestriksjoner da vi innledningsvis fikk den foreløpige gjestelisten. Den inneholdt XX (sladdet, red. anm.) som hadde krav på vår trygghet og vi valgte derfor å søke om luftromsrestriksjon for å være på den sikre siden. Grunnen til at søknaden ble sendt tidlig er at dette er en lang prosess og slike søknader er strengt regulert. Så til det viktige. Politiet søkte om denne luftromsrestriksjonen og fikk den innvilget på bakgrunn av ivaretakelse av sikkerheten til de nevnte deltakerne. Politiet søkte ikke om denne for å holde skuelystne eller pressen unna. Det ligger ikke til vår oppgave og er ikke noe som vi hverken ville gjort eller mest sannsynlig ikke ville fått en søknad innvilget på bakgrunn av.»

Deretter bekrefter han at kun to dispensasjoner ville bli gitt: «Vi så derfor at vi kunne innvilge inntil to dispensasjoner ut ifra sikkerhetsmessige forhold.»

Simon Eriksen Valvik tar seg deretter av den opphetede ordvekslingen, og spør om politiet har klargjort at dispensasjonen ikke betyr at NRK og TV 2 skal få fly inntil privat eiendom med videre.

15. juli – Har stor innvirkning for oss

Gjennom sommeren etterspør Carina Scheele Carlsen flere møter, før NRK og TV 2 får tillatelsene sine. Politiet går med på det.

«Har behov for å vite hva som kommer til å skje. Som vi nevnte så vil en slik dispensasjon ha stor innvirkning for oss.» skriver Carlsen.

Hun bekrefter der også at samarbeidspartneren som har kjøpt rettighetene, ikke trenger å fly selv: «Vi har undersøkt med vår samarbeidspartner og de har ikke behov for å fly drone.»

16. juli – Blir innvilget over ferien

Politiet svarer at tillatelsene trolig blir gitt over ferien:

«De er ikke innvilget enda, men vil i utgangspunktet bli innvilget over ferien.» skriver kommunikasjonsrådgiver Karina Torbett i politiet i Møre og Romsdal.

17. juli – Ber om møte før tillatelsen blir gitt

Carlsen ber om et møte med politiet før tillatelsen blir gitt. 

«Vi ber om et nytt møte når dere er tilbake fra ferie og før dispensasjon eventuelt blir gitt. Vi har tatt noen runder internt og ønsker ytterligere dialog.»

Politiet sier ja til dette:

«Hei Carina,

Iselin er tilbake neste uke og Kenneth fra 29. juli, jeg videreformidler at dere ønsker et

møte. Det er fornuftig at vi har en tett dialog frem mot bryllupet. Vil understreke at når det gjelder luftromsrestriksjonen, så gjelder det som står under fremdeles. Luftromsrestriksjonen knytter seg til det sikkerhetsmessige, og det er det som ligger til grunn for evt. tillatelser som gis også. Du hører fra oss over ferien.» skriver Karina Torbett.

5. august – Politiet møter mangement

Gjennom en kort mailutveksling avtaler Carina Scheele Carlsen et møte med politiet. Det får de:

«Jeg foreslå derfor et møte med dere onsdag 7.8.24 kl 10.30. Håper det kan passe?

Mvh Kenneth Sætre, Politiinspektør».

Carina svarer at både hun og Simon Valvik kan den dagen.

Etter møtet får TV 2 og NRK dispensasjon til å fly, men altså ikke når fergene kommer, og heller ikke under bryllupet. 

Dronemagasinet har spurt om dette var tema i møtet mellom arrangørene og politiet. Vi vil legge dette til når vi får svar.