Årets viktigste dronekonferanse: Slik har de lykkes i Stavanger-regionen – lær av noen av de beste på UNC 2021
Årets store dronekonferanse nærmer seg. Her kan du møte mange av de største og viktigste aktørene i drone-Norge. Se program og bestill billett her.UNC-konferansen er det årlige dronetreffet hvor du kan knytte nye, spennende nettverk og lære av de beste i bransjen. I år er konferansen lagt til Rogaland, nærmere bestemt Sola kulturhus. Og det er ikke tilfeldig. Området har gjort seg bemerket i dronebransjen i lang tid. Et eksempel er KVS Technologies, som det siste året har landet store avtaler for inspeksjon og analyse av strømnett – både i USA og her hjemme.
Administrerende direktør Cato Vevatne står på UNC-plakaten, og han sier det er flere grunner til dronesuksessen i Stavanger-området.
– Vi har vært flinke på å fokusere riktig. Vi har forelsket oss i problemet, ikke bare teknologien. Vi ser på kundenes utfordringer og har fokus på å løse dem. Og vi har virkelig tro på at dette er noe man skal lykkes med over tid. Det har gjort at man kommet langt, sier Vevatne, og legger til at det handler om å levere rett data og rett mengde data til rett tid.
– I dag ønsker også de fleste seg prosessert og analysert data, og på UNC-konferansen kommer vi til å snakke litt om det som går på storskala datainnsamling, hvilke utfordringer og muligheter det gir, og veien til suksess, forteller Vevatne.
Se mer i Dronenytt:
Vevatne mener UNC-konferansen er blitt en viktig arena for aktører i dronebransjen.
– Det er viktig å være med å kjenne på pulsen i bransjen. På UNC vil man treffe en del kolleger, og se en del av det som beveger seg i markedet. Konferansen er viktig for å samle kundesiden og leverandørsiden, og det er viktig i den fasen vi står overfor at vi må dyrke nasjonale fremskritt i et internasjonalt marked. Man kan ikke stå for mye mot hverandre i det norske markedet, for Norge er lite. Skal man ut og fram må man snakke hverandre frem og være gode naboer. Det er viktig, sier Vevatne, som har stor tro på hva industrien kan skape sammen i de kommende årene.
Spennende tider
Rune Schlanbusch er seniorforsker i Norce og skal delta i flere sekvenser under UNC-konferansen. Han mener det er svært spennende tider i bransjen og at mange har mye å lære av selskapene i Stavanger-regionen.
– Det er i ferd med å løsne for en del aktører nå, og det har kommet større kontrakter innenfor flere sektorer det siste året. Da er det viktig å ta inn de sektorene som ennå ikke har fått et gjennombrudd, slik at de kan lære av de som har lykkes. Slik kan man skape en kaskade-effekt mellom de forskjellige markedene. Det tror jeg er viktig for å være tidlig ute med å lykkes i Norge, og deretter i den store verden, sier Schlanbusch.
Lærer av bransjen
Avinor er medarrangør for årets UNC, og leder for droneprogrammet, Axel Knutsen, har vært til stede på konferansen flere ganger tidligere.
– Det er en veldig fin samlingsplass hvor vi kan bidra med ting, men også lære veldig mye av bransjen. Vi har tradisjonelt jobbet innenfor bemannet luftfart, men vi ser at det ubemannede blir en stadig større del og representerer et veldig spennende potensial som vi ønsker å være en del av, sier Knutsen, som ser spesielt to gode grunner til å delta på UNC.
– Det første er selvfølgelig å møte folk, forstå hvordan ting fungerer og se bruksområdene på nært hold. Den andre grunnen er kreativitet. Denne bransjen er veldig kreativ, og det er viktig å kunne møtes og komme på gode ideer sammen. Det er mye enklere for oss i et lite land som Norge, enn i de fleste andre land. Og det er et fortrinn, sier Knutsen.