«Verdens smarteste drone»:Skydio 2 – et godt alternativ til DJI-droner?
Dronenytt gjorde en uhøytidelig test av Skydio 2 i en rekke ulike miljøer på Svalbard. Dronen både skuffet og imponerte.Skydio 2 er blitt omtalt som både spennende, stilig og robust. Men først og fremst smart. Man dro til og med frem begrepet «verdens smarteste drone» da amerikanske Skydio lanserte den i 2019.
Dronenytt tok Skydio 2 med til Svalbard for å gi den noen skikkelige utfordringer – i et uhøytidelig test sammen med journalist og teknologirådgiver i NRK beta, Eirik Solheim. Den ble testet både innendørs og utendørs – under tøffe forhold.
Skydio 2 har mange kameraer som fungerer som sensorer for autonom flyvning. Det er totalt syv kameraer som sammen med avanserte algoritmer gjør den «krasjsikker». Visstnok.
– Vi gjorde noen tapre forsøk, men klarte ikke krasje den, oppsummerer Solheim og Dronenytt-programleder Anders Martinsen i onsdagens sending.
Forvirret
Duoen testet først dronen i snø, vind og minusgrader i Reindalen. Her ble Skydio litt forvirret av de snødekkede omgivelsene. Uten referansepunkter leverte dronen feilmeldinger om «for lite plass. I kulturhuset i Barentsburg støtte den på utfordringer når det ble trangt og smalt. Likevel:
– Jeg er ganske imponert over hva den gjør når vi har litt plass. Måten den kjenner igjen gjenstander eller personer på – og følger dem automatisk, er meget bra , sier Solheim.
Dronen fra amerikanske Skydio er blitt omtalt som godt egnet til politioppdrag i uoversiktlige situasjoner, og det stiller Solheim seg bak.
– Denne dronen er ikke nødvendigvis for folk som har tenkt å lære seg å fly, men for de som trenger den til overvåking eller inspeksjon. For eksempel politiet, som kan sende den opp og lete etter folk, uten å måtte være flinke piloter selv.
Fremtidens autonomi
Autonomi er et hett tema i mange segmenter i samferdselssektoren. Selvkjørende biler har møtt på noen problemer, men for autonome droner er det færre hinder på veien.
– Det som gjør denne dronen mest interessant er at den er mye mer bevisst på omgivelsene rundt seg andre autonome løsninger, som bare har er en høydemåler og en GPS. Jeg håper vi får se mer av autonomi i droner fremover, som gjør at de vet mer om hvor de er, hvor de skal og hva de skal unngå, samtidig som man kan kontrollere den litt selv, sier Solheim.
Hva er så konklusjonen av den uhøytidelige testen?
– Selv om vi har lo litt av den da den ble forvirret på vidda, så er jeg imponert over både byggekvaliteten og stabiliteten, sier Solheim.
– Jeg synes det er veldig interessant å se om de kan komme med flere andre modeller og bli en ordentlig konkurrent til DJI, som er blitt i overkant store og nesten har monopol, sier han.
Og Martinsen samtykker.
– Dette er et godt alternativ til de som er på jakt etter et segment under ett kilo. Den har et helt ok kamera, men det er ikke det viktigste. Den er kanskje først og fremst for de som liker gadgets, og har lyst til å utforske autonomi.