SLIK KAN DET SE UT: Nysgjerrig person på bakken ser en drone som har fulgt reglene og oppdatert sin profil i flydrone.no - kanskje vil man da kunne få opp relevant informasjon om brukeren.
Foto:EASA

Krav om remote ID på enkelte droner fra nyttårKan finne pilot og drone via app

Remote ID kom fra nyttår som krav på nye droner. Det er rett og slett et trådløst «registreringsnummer» som gjør at enhver med en app kan se hva som flyr over hodet.
Av Ole Dag Kvamme

La oss først si du er publikum. Du ser en drone i lufta, og lurer på hva og hvem som flyr. Det kan du fra nyttår. Med en app på telefonen din kan du se hva som skjer rundt deg, vel og merke forutsatt at dronebrukeren har gjort sin del av hjemmeleksen. Først må de være registrert i flyrdrone.no og deretter må de ha lastet opp sin operatørnummeret på dronen. Allerede i dag velger over 80% av de som har en drone i Norge og ikke registrere seg iht kravet i regelverket.

Alle kan skaffe appen. Det finnes mange apper. Noen av dem er gratis. Søke «drone remote ID». Last ned.

– Med appen ser du da dronen over deg med blutetooth fra 0 til 250 meter. Videre bruker den trådløst nett-teknologien på telefonen ut rundt 2 kilometer fra der du står, sier flyoperativ inspektør Geir Magnus Hardeland fra Luftfartstilsynet.

– Men hvis den er utenfor synsrekkevidde, kan du ikke regne med å se den, altså, sier Hardeland.

Les også: 2021-artikkel om C-merking

Les også: Elektronisk synlighet en nøkkel i fremtiden

Les også: Oppdaterte droneregler fra 01.01.2024

Ser hvor drone og pilot er

Appen har et enkelt kart, som viser deg, din posisjon. Den viser dronens posisjon, og viser ruten den flyr – og den viser posisjonen til den som styrer dronen, piloten.

– Du får opp operatørnummeret som er lagt inn. Det knytter dronen til den som er ansvarlig for den, og det kan være piloten selv eller selskapet som eier operatørtillatelsen.

– Hva skal jeg med den informasjonen?

– Hvis noen filmer deg, kan du gå bort til piloten og snakke med hen, kanskje liker du ikke å bli filmet? Hvis du mener det er noe ulovlig, kan du også kontakte politiet.

Hos Datatilsynet kan du sjekke hva droner har lov til. Heretter blir det også vanskelig å jukse med 120-meters høyde-regelen, for enhver kan se hvor høyt over bakken dronen flyr.

– Informasjonen blir liggende et døgn i appen, før den slettes av personvernhensyn. Men du kan ta screenshots.

Kan legge inn forklaring

– Hva kan politiet bruke det til da? Jeg ser jo ikke navnet på den som flyr og kan ikke ta kontakt selv hvis ikke jeg ser piloten?

– Du kan sammenligne det med et registreringsnummer på bilen, og den kobles til den ansvarlige. Ved å gi ut informasjon kan man også ta bort unødvendige bekymringer om hvem og hva som flyr.

Det vil også være et eget felt for tekst om flyvningen, som piloten kan legge inn.

– Operatøren eller piloten kan legge inn en kort tekst om flyvningen, for å forebygge spørsmål.

– Hvem må ha denne digitale ID-en?

– Alle som flyr i Spesifikk kategori, for å begynne der, sier Hardeland.

– Å, ja, men det er vel bare noen hundre piloter blant de 87 operatørene som har Spesifikk tillatelse?

– Det kan være, men i tillegg vil alle som har droner merket C1, C2 og C3 ha det. Dette er droner som kan være over 250 gram, og kan fly i tettbebygde strøk. Og reglene skiller ikke mellom kommersielle og ikke-kommersielle flyvninger.

Ikke absolutt alle

– Betyr det at folk flest med hobbydrone slipper å tenke på det?

– Om du holder deg borte fra folk og bebyggelse, kan du fly droner opptil 25 kilo uten å tenke på dette. Det betyr at om du ser en drone over deg, så skal den altså fra nyttår ha trådløs ID.

– Hva skal folk gjøre for å skaffe dette?

– Mange droner har for lengst dette, og nye droner skal ha det. Det du må gjøre er å gå inn på Remote ID-funksjonen på dronen og legge inn operatørnummer. Deretter vil dronen din sende ut ditt trådløse «registreringsnummer» når du flyr.

– Men ikke hvis jeg har en liten drone under 250 gram?

– Nettopp. Det gjelder om du flyr i Åpen kategori med drone over 250 gram i nærheten av folk. Da må du ha C-merket drone med innebygget trådløs ID koblet til din operatørtillatelse.

– Er det droner som nå må holde seg på bakken fordi de ikke har dette?

– Nei, men de som mangler dette, legacy-droner, eldre modeller, over 250 gram, de kan kun fly mer enn 150 meter fra tettbebygde strøk

Straffbart…

– Hva med de titusener som faller under C0 og er under 250 gram og flyr i åpen kategori, de skal ikke gjøre noe. Gir det risiko for flysikkerheten?

– De har ikke krav om trådløs ID. Men vi vil minne om at operatører av droner under 250 gram med kamera må registrere seg på flydrone.no, og dronen må flys innenfor VLOS, som i praksis vil si maks 250 meter fra piloten. Registrer deg og bruk Remote ID for å vise at du tar ansvar for hva du driver med.

– Siden vi allerede er ved nyttår, har folk dårlig tid?

– Kravet trer i kraft fra 1. januar, så vi oppfordrer alle til å legge inn informasjonen sin.

– Er det straffbart å ikke gjøre noe?

– Politiet har hjemme for å bøtelegge manglende registrering og ulovlig bruk. Jeg vil nøye meg til sterkt å oppfordre til registering og forebygge uvitende flyvning.