Mange rådyr blir drept av slåmaskiner:Reddet åtte rådyrkalver med drone – på én morgen
Vilt- og utmarksforvalter Pål Sindre Svae reddet åtte rådyrkalver med drone på noen få timer denne uken – og totalt 30 hittil i sommer. - Dette er fremtiden, og vi får håpe at flere og flere følger etter, sier han.Klokka har ennå ikke passert fire om morgenen i Indre Østfold kommune. Det er juni, og den tida på året hvor tusenvis av rådyrkalver mister livet etter å ha bli tatt av slåmaskiner.
Indre Østfold er Norges største jordbrukskommune, og de har de tatt grep for å begrense denne dyretragedien. Kommunen hadde i fjor et prøveprosjekt med droner og varmesøkende kamera for å lokalisere rådyrene under førsteslåtten. Resultatet var at de reddet 35 dyr fra døden. Dermed er det naturlig at satsingen fortsetter i år, og dette får vi se på nært hold i ukens Dronenytt.
Første stopp er et jorde ikke så langt unna Hvitsten gård. Vilt- og utmarksforvalter Pål Sindre Svae fyrer opp sin DJI Mavic Enterprise Dual mot natthimmelen og har planen klar. Han skal finne – og redde – de rådyrkalvene som måtte befinne seg på jordet. Bonden Fredrik Anstensrud følge spent med, for han er det først gang han ser dronen i arbeid over enga han skal slå senere på dagen.
Med dronens termiske kamera vil han få øye på eventuelle varmesignaturer, og med det optiske kameraet gjør han bekreftelsen.
– For å skille rådyrkalven fra omgivelsene i gresset, så er vi avhengig av at det ikke er for varmt. Derfor starter vi så tidlig som mulig. Jeg starter som regel klokka 03, og avbryter når det begynner å bli for varmt, sånn i 0730-tiden, forteller Svae i Dronenytt.
Se hele sendingen her:
Konsekvenser for flere
Bonden Fredrik Anstensrud er glad for tiltaket i kommunen.
– Det er kjempefint at vi har entusiaster som Pål Sindre, som brenner for dette slik at man får berget de kalvene man kan. Jeg er heldig og har ikke hatt så mange problemer, men det har vært noen. Har man uflaks så tar man livet av dem, sier han.
Og det er ikke bare en dyretragedie. Det er en påkjenning for bøndene – og en potensiell fare for kuene.
– Råtne kadavre kan føre til botulisme i fôret og inn i kua. Nylig var det en besetning som mistet mange dyr på grunn av det. Det er alvorlig. Konsekvensene er store, både for både kalven, for bonden og potensielt for kua som skal spise fôret, forklarer Svae.
Det er åttende morgen på rad at Svae er ute med dronen. Hittil har han reddet 22 rådyrkalver.
Svae starter prosessen med å fly en runde for å markere kantene på jordet i kartet. Han fortrekker frihåndskjøring fremfor autopilot, og flyr på cirka 20 meters høyde.
Unngår menneskelukt
Etter at klokka har passert fem, får Svae sitt første funn. En varmesignatur markeres i det termiske kameraet, og han får bekreftet at dette er en rådyrkalv. Da lokaliserer han dyret til fots, og får samtidig øye på det som etter alt å dømme er kalvens mor.
Kalven ligger i gresset, uten å røre seg – og uten å lage en lyd. Svae flytter rådyret ut av jordet, og for å unngå å avgi menneskelukt har han på seg plasthansker.
– Vi prøver å unngå å ta direkte på kalven. En ung og uerfaren rådyrmor kan da frastøte seg kalven, og det vil vi ikke. Det er vinninga gått opp i spinninga, sier han.
– Dette er grunnen til at jeg står opp klokka 03 om morgenen i 14 dager. For å redde disse dyrene. Det å komme så nær ville dyr og vite at hvis vi ikke hadde flyttet dem, så kunne de ble tatt av slåmaskinen – det er nok motivasjon. Og dronen er hjelpemiddelet som gjør det mulig, konstaterer Svae.
Kalven lager noen klynkelyder mens den bæres ut i skogen, og det mener viltforvalteren er positivt.
– Da kommer moren og henter den.
Dyrevelferd viktig
Svae gjør ytterligere to funn av rådyrkalver, før han drar videre til neste jorde. Her får han hjelp av ildsjel og jeger Asbjørn Ness. Også han stiller opp hver eneste morgen i førsteslåtten.
– Dette er fremtiden. Vi jegere må tenke annerledes. Vi må tenke dyrevelferd, det blir viktigere og viktigere. Det er ingen som er så glad i dyrene som oss jegere.
Også på det andre jordet blir det flere funn. Blant annet av en liten kalv som anslås å være halvannen uke gammel.
– Den har fått beskjed av mora si om å ligge der. Og når slåmaskinen kommer, så blir den liggende. Helt til det smeller. Den går ikke ut selv, den er for liten, forklarer Ness.
Kalven bæres ut, og vil ikke komme tilbake, mener han.
– Vi sprer lukt i området, og geita er ikke noe glad i den lukta. Derfor vil den ikke dra ungene sine tilbake i dette området før slåmaskinen kommer, sier Ness, og slår fast at det er givende arbeid å redde de unge dyrene fra en sikker død i slåmaskinen.
Den er ved den første slåtten i begynnelsen av juni at problemet med rådyrkalver i gresset er stort. Ved andre og tredje slått er dyrene blitt større.
– På Vestlandet har de det samme problemet med hjortekalver. Det er et marked for dette over hele landet, sier Ness.
Et stort fremskritt
I Indre Østfold er tilbudet om droneflyvning under slåtten blitt kommunisert tydelig ut. Responsen har, ifølge Svae, vært enorm.
– Vi har måttet sagt nei til flere, dessverre.
Håvard Rud er en annen bonde som skal ut og slå etter at Svae har overflydd jordet, og han bekrefter at det går innpå ham når dyr går med i maskinen.
– Det er veldig vondt. Man sitter med vond magefølelse lenge etterpå. Det har nok alle som kjører slåmaskin opplevd. Dette er et stort fremskritt, det er gull verdt, sier han i Dronenytt-sendingen.
Når Svaes økt er over, har han reddet åtte rådyrkalver fra døden – på én morgen. Det betyr at tallet totalt så langt i juni, er 30.
– Dette er fremtiden, og så får vi håpe at flere og flere følger etter. Ikke nødvendigvis at kommunen styrer det, men at noen tar initiativ rundt omkring, og prøver å få et samarbeid mellom bonde, grunneier, jeger og kommune. Eller andre som har interesse av dyr og dyrevelferd. Og det er det mange som har, sier han.