«Spesialenheten kom til at det forelå brudd på hovedregelen i forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord, som forbyr å fly over eller i nærheten av militære områder.», skriver Spesialenheten i sin avgjørelse.
Innenfor 5-kilometer sonen
I tillegg var flygingen et brudd på forbudet om å fly nærmere enn 5 kilometer fra lufthavn «hvis ikke flygingen er avklart med lokal flygekontrolltjeneste eller flygeinformasjonstjeneste».
Spesialenheten kom til at det muligens forelå brudd på Politidirektoratets droneinstruks, men at bruddet ikke var grovt nok til at det forelå en straffbar grovt uaktsom tjenestefeil.
«Den faktiske flygingens farepotensial var klart begrenset. Flygningene skjedde i lav høyde og i et kort tidsrom før det ble varslet om flygningen.», heter det i avgjørelsen.
Spesialenheten slår fast at den aktuelle flygningen burde vært varslet eller koordinert med den lokale lufttrafikktjenesten, men saken ble likevel henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist».
Flygerforbundet reagerer
Nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, sier til NRK at droneflyvning ved flyplasser er veldig alvorlig.
– Det utgjør helt klart en stor trussel, sier han til NRK.
– Hva tenker du om at Trøndelag politidistrikt drev ulovlig droneflyvning ved Værnes?
– Med de opplysningene jeg har fått, høres det alvorlig ut. Det er absolutt ikke sånn det skal være ved en flyplass og ellers i luftrom hvor det kan komme fly ingen forventer, sier han.
Stabssjef i Trøndelag politidistrikt, Geir Arne Sjøhagen, forklarer til NRK hva som skjedde da den ulovlige flygingen fant sted.
– Politiet har et treningssenter innenfor militære områder, på Værnes garnison. I forbindelse med en fagsamling der skulle det tas et bilde av deltakerne, sier han.
Dronepiloten fløy 4,8 meter opp for å teste, så landet han dronen. Deretter ble tårnet på Værnes varslet før neste flight.
Avinor: – Anmelder rutinemessig
– Avinor anmelder rutinemessig forhold omkring ulovlig droneflyging i henhold til våre prosedyrer, skriver pressevakt Øystein Løwer i Avinor til Dronemagasinet.
Vi har bedt om kommentar fra Avinor til at Spesialenheten har henlagt saken.
Som Dronemagasinet har fortalt i flere artikler, blir dronepiloter som bryter forbudet om flygning for nær lufthavner straffet – av politiet – med forelegg på 12.000 kroner. I tillegg blir dronen inndratt.
Turister fra land utenfor Schengen risikerer dessuten utvisning, noe som har skjedd minst 40–50 ganger ifølge tall som vi har innhentet fra UDI.