Militærhelikopter og seks politifolk slo til mot droneflyvningGlattcelle, fratatt drone og opptak før utvisning fra Europa i 2 år

Militærhelikopter og politi aksjonerte mot droneflyvning – Sergio Jesus Suarez (33) ble arrestert, fratatt drone og opptak, og hevder han ble lurt til å signere et forelegg som førte til to års utvisning fra Norge og Europa.
Ole Dag Kvamme

– Politiet lurte meg, jeg hadde aldri skrevet under hvis jeg visste jeg ville miste muligheten til å være i Norge, sier Suarez på telefon fra Miami i USA.

Alt han gjorde var å lufte dronen 5 meter fra kjærestens takterrasse i Bygdøy allé. Nå er han blakk, og har ikke kunnet besøke sin norske kjæreste på to år.

– Jeg tapte flere millioner kroner på saken. Jeg er fortsatt glad i Norge, men føler meg urettferdig behandling av staten Norge, sier Sergio Jesus Suarez.

LES OGSÅ: https://www.uasnorway.no/kraftig-okning-i-antall-utvisninger-for-ulovlig-droneflyvnig/

LES OGSÅ: https://www.uasnorway.no/oslo-politiet-utfordrende-a-na-gjennom-til-droneturister/

Dronemagasinet har intervjuet han og kjæresten fra hver sin side av verden.

– Det har vært veldig dyrt, Men penger kommer og går. Tiden får man ikke igjen. Det å miste to år er horribelt, sier den norske kjæresten Rebecca Olsen (30). Foto: Privat

Fakta

Dronemagasinet har i en rekke artikler sett på det økte antallet ulovlige droneflygninger i Norge, og reaksjonene fra norske myndigheter. 

Politidistriktene har rapportert 309 ulovlige flygninger i 2023 og 2024:

Trøndelag har 14, Politiet Vest 40, Innlandet 0, Oslo 105, Agder 21, Møre og Romsdal 48, Sør-Vest 8 , Øst 7, og Troms 63 saker. Sør-Øst, 3 anmeldte saker i 2024 hvorav 2 er henlagt.

Tallet er ventelig høyere, fordi disse ikke har svart på våre spørsmål: Finnmark, Nordland, 

Ikke-europeiske borgere som vedtar bot blir gjerne utvist fra Schengen i to år. Troms og Oslo rapporterer økning fra 18 til 46 utvisningssaker fra 2023 til 2024. Ingen andre distrikter har rapportert om utvisning.

Reportasjen omhandler ikke sakene som følge av sanksjonsforskriftene innført etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Flere slike saker er omtalt i norske medier de siste årene, og handler om personer tilknyttet Russland, som anklages for dronefotografering i strid med disse forskriftene. Se blant annet NRKs reportasjer om temaet. 

 

Høsten 2023 var fin

De hadde en deilig høst, de to. De hadde vært i Thailand, og senhøsten 2023 var amerikaneren endelig på besøk hos kjæresten i Norge. De planla en fremtid sammen. 

På minnekortet hadde han også mengder av opptak gjort for det amerikanske fotballaget Inter Miami, til en kontraktsverdi rundt 50.000 dollar, ifølge Suarez.

I tillegg holdt han på med en kontrakt rundt sko med laget, som kunne bety hundretusener av dollar – millioner av kroner. 

Fremtiden var fin, nydelig faktisk. Alt røk.

Skjebnesvanger dato

Han kunne ikke valgt en mer uheldig dato: Onsdag 13. desember 2023. Han ante ikke noe med statsbesøket fra et krigsherjet land. 

Suarez spaserte denne formiddagen med kjæresten til jobben hennes i sentrum av Oslo, og dro tilbake til leiligheten i Bygdøy allé. På veien så han droner over operaen, han så drone over slottet. Han synes det var litt rart, og sjekket DJI-appen han pleide å bruke: Den lyste oransje, som viser at flyvning er begrenset, men ikke nødvendigvis forbudt. Han filmet de andre, og har sendt disse videre til Dronemagasinet for å understreke sin gode tro.

Tilbake i leiligheten lastet han opp materialet fra Thailand.

– Jeg så Joe Biden og Volodomyr Zelensky på tv. Opptaket var ikke fra Norge. PC-en sa opplastingen ville ta 40 minutter, forklarer Suarez. 

Han tok med seg sin DJI Mavic 2 opp på takterrassen. Den var dekket av snø. Han løftet dronen ifølge egen forklaring 5 meter opp, og bestemte seg for kun å følge linjene til eiendommen, så han ikke fløy over folk eller gata under. 

Etter sju minutter hørte han kraftig flaffing i lufta.

Holdt opp etter veggen

– Plutselig hadde jeg et militærhelikopter over meg, og like etter var hele bygningen full av politifolk. Jeg rakk ikke tilbake til leiligheten før de holdt meg opp etter veggen for identitetssjekk, som om jeg var en terrorist. De var seks personer.

Oslo har en egen flyforbudssone. Det visste ikke han. I tillegg valgte han absolutt feil dag å fly på. Volodomyr Zelensky var i Oslo denne dagen. Politiet var på tå hev.

– De tok meg inn i leiligheten, og gjennomsøkte alt, bøker, papirer. Det var fryktelig flaut. Jeg begynte å grine. Jeg prøvde å være hyggelig, men spesielt en kvinnelig politibetjent var hard, sier Suarez. 

Varetekt

Sergio ble tatt med til politistasjonen. Han sier han fikk beskjed om å signere en bot, og at han ellers ville bli holdt til over jul i varetekt. 

– De sa det var lite folk i retten, og at jeg ikke ville bli sluppet løs med mindre jeg aksepterte boten. De konfiskerte utstyret mitt. Min 90-dagers oppholdstillatelse gikk først ut 9. januar, men de truet meg med fortsatt varetekt og utkastelse. De sa jeg kunne bli værende om jeg skrev under, sier Suarez.

Dronemagasinet har forelagt forklaringen for Oslo-politiet, se svar under.

Han skrev under boten. Siden gikk det egentlig fra vondt til verre, forklarer Suarez. Han fikk ikke utstyret tilbake. Han brukte advokat, og gikk til sak for å få minnekortet tilbake

«Det gjøres gjeldende at det er feil i saksbehandlingen […] fordi Suarez ikke uttrykkelig ble gjort oppmerksom på at forelegget også gjaldt inndragning som han i politiavhøret uttrykkelig sa at han ikke samtykket til.» heter det i anken til lagmannsretten en uke etterpå. 

Han tapte saken. Ifølge dommen mente lagmannsretten at inndragingen av dronen var rimelig, og at minnekortet måtte anses som en del av den.

Han forsøkte å anke, men Høyesterett avviste saken. Dommen gjelder altså ikke utvisningsvedtaket, men siden lagmannsretten behandlet saken først i mai, ble det også en del av saken, og er nevnt i dommen:

«Når det gjelder forkynnelsen av forelegget, har Suarez forklart at han ikke forsto hva han signerte på. Han hørte bare «You sign here» og signerte. Han oppfattet situasjonen slik at han kunne bli utvist hvis han ikke vedtok forelegget.» heter det i dommen.

Samtidig vedgår politibetjenten ifølge dommen at hun neppe var tydelig på at han måtte regne med å bli utvist etter å ha godkjent forelegget: 

«Politibetjent NN (anonymisert, red. anm.) forklarte at det var hun som forkynte forelegget etter at Suarez var brakt tilbake til cellen. NN forklarte videre at hele forelegget ble lest opp, og at tolken oversatte dette. Hun ble overrasket over at Suarez ville vedta forelegget fordi han hadde forklart i avhøret at han var villig til å vedta boten, men ikke inndragningen av dronen. Når det gjelder spørsmål om utvisning, sa ikke NN noe om det utover selve ordlyden i forelegget som ble lest opp for Suarez. NN viste til at hun selv ikke visste hvilke konsekvenser en vedtakelse ville få (vår utheving, red. anm.), og at det er utlendingsmyndighetene som treffer vedtak om dette.»  

«Politibetjent NN (anonymisert, red. anm.) forklarte at det var hun som forkynte forelegget etter at Suarez var brakt tilbake til cellen. NN forklarte videre at hele forelegget ble lest opp, og at tolken oversatte dette. Hun ble overrasket over at Suarez ville vedta forelegget fordi han hadde forklart i avhøret at han var villig til å vedta boten, men ikke inndragningen av dronen. Når det gjelder spørsmål om utvisning, sa ikke NN noe om det utover selve ordlyden i forelegget som ble lest opp for Suarez. NN viste til at hun selv ikke visste hvilke konsekvenser en vedtakelse ville få (vår utheving, red. anm.), og at det er utlendingsmyndighetene som treffer vedtak om dette.»

Ekstra-straffen – utvist fra Europa i to år

Han reiste hjem da hans 90-dagers opphold i Norge gikk ut. De hadde planer om snart å sees igjen. Men det gikk ikke, fordi han altså like etter fikk beskjed om at han – fordi han hadde innrømmet skyld ved å vedta boten – ville bli utvist fra Norge for to år. 

Og ikke nok med det: Utvisningen ville gjelde hele Schengen-området, i to år.

– Jeg føler det er urettferdig. Jeg var sannferdig, men de så en annen vei. Jeg sa: Dere kan ta fra meg hva som helst, bare ikke opptakene mine fra Miami og retten til å være i Norge med kjæresten min. Politiet lurte meg, jeg hadde aldri skrevet under hvis jeg visste jeg ville miste muligheten til å være i Norge, sier Suarez.

«De mente jeg ikke var å stole på. Jeg mistet tilliten» 

Han er nedslått. Dronemagasinet snakker med ham over telefon fra Miami. Etter åtte måneder hjemme har han karet til seg en forsikringsjobb, og har det beintøft. Han anklager Norge for å være altfor harde rundt en bagatellmessig flyvning.

– Da jeg mistet opptakene mine for Inter Miami, så terminerte klubben avtalene til en verdi av rundt 50.000 amerikanske dollar. De mente jeg ikke var å stole på. Jeg mistet tilliten. Jeg hadde ingen mulighet til å forsvare meg. Jeg mistet også en jobb med å utvikle sko. Det ville betydd millioner av kroner, sier Suarez.

Suarez har også anket utvisningen. Endelig svar foreligger foreløpig ikke. 

Rettslig har kampen kostet ham flere titusener av kroner, utover tapt utstyr og arbeidsinntekter.

Oslo-politiet svarer

Politiinspektør Trude Maren Buanes ved Oslo politidistrikt svarer om Suarez’ sak:

«Vi viser til behandlingen av den konkrete saken i to rettsinstanser og at saken er rettskraftig avgjort. I Borgarting lagmannsretts dom av 30.05.2024 står det:

«Etter en samlet vurdering finner lagmannsretten at det hverken foreligger feil ved saksbehandlingen eller vedtakelsen av forelegget, jf. straffeprosessloven § 259 nr. 1 og 3, som gir grunnlag for opphevelse av forelegget.»

Politiet har ingen kommentarer til straffesaken utover dette.»

Trude Maren Buanes viser til Utlendingsdirektoratet for spørsmål om utvisning, men sier Oslo politidistrikt mener det er viktig å påpeke at droneflyging er strengt regulert i Norge, og spesielt i Oslo.  

– Politiet forstår at forelegg, inndragning av drone m/utstyr og mulig utvisning oppleves som en streng reaksjon for de som blir tatt. Vi er derfor opptatt av å informere om forbudet for å forebygge droneflygning i flyforbudssonen, sier Buanes.