Politiet og Forsvaret deler på ansvaret for overvåkingen av Norges 200 kilometer lange grense mot Russland. Nå får de penger fra EU til modernisering, blant annet innkjøp av droner.
Foto: Eirik Sørenmo Påsche, NRK/Forsvaret

Penger fra EU til grenseovervåking med droner mot Russland

Norge får 191 millioner kroner fra EU til modernisering av overvåkingen langs den 200 kilometer lange grensen mot Russland. Pengene skal blant annet brukes til innkjøp av droner.
Hans O. Torgersen

Pengene er bevilget av EUs grense- og visumfond, Border Management and Visa Instrument (BMVI), skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

Midlene som er bevilget vil gå til teknologisk modernisering for overvåkning, droner, samt utbedring av fysiske installasjoner.

Etter det Dronemagasinet erfarer, vil fjernstyrte droner av typen drone-in-box noe man ønsker å teste i dette prosjektet. Fjernstyrte droneoperasjoner kan bidra til å dekke et større område for dronen på kort tid uten at piloten er i nærheten.

Betydelig oppgradering

Dette innebærer ifølge politiet en betydelig oppgradering av grenseovervåkningen langs yttergrensen.

– Politidirektoratet har ledet søknadsarbeidet om midlene sammen med lokale aktører for å styrke vår egen evne til å drive grenseovervåkning. Finnmark politidistrikt og Forsvaret, ved Jegerbataljonen i Sør-Varanger, gjør en viktig jobb for Norge og for Europa. Moderniseringstiltakene vil gi myndigheter og befolkning lokalt og nasjonalt større sikkerhet, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet i pressemeldingen.

Det er ikke mer enn ti kilometer fra Kirkenes lufthavn til grensen mot Russland. FOTO: Skjermfoto/Google Maps

Behov for modernisering

Norske myndigheter har gjort en gjennomgang av grenseovervåkningen mot Russland, og funnet at det er behov for modernisering.

Arbeidet har vært gjort av Politidirektoratet i samarbeid med Forsvarsstaben, Finnmark politidistrikt, Grensekommisæren og Finnmark landforsvar. På bakgrunn av dette arbeidet har Politidirektoratet søkt penger fra EUs grense- og visumfond (BMVI).

 

Pasvikelva markerer deler av grensen mellom Norge og Russland. Vernepliktige soldater patruljerer elva med båt. FOTO: Forsvaret

To milliarder til sikkerhet i Europa

Midlene gis til land i EU og Schengen med landegrense til Russland og Belarus. I alt er det gjennom fondet bevilget 170 millioner euro (ca. 2 mrd kroner) for å trygge sikkerheten i hele Europa.

-Vi vet at endringer kan skje raskt og den norsk-russiske grensen er sårbar dersom vi skulle oppleve at personer ønsker å krysse grensen ulovlig både fra russisk og norsk side. Midlene vi nå har fått gjør oss i stand til å oppgradere og modernisere hele grenseovervåkningen. Anvendelsen av mer moderne teknologi bidrar til bedre forebygging, og at vi raskere kan avdekke hendelser, sier politimester i Finnmark politidistrikt Ellen Katrine Hætta.