Penelope (14) fikk droneoverraskelse på Svalbard: – Jeg er veldig glad og veldig rørt
Miljøagenten fikk en digital verktøykasse i gave under dronekonferansen.14 år gamle Penelope Lea stjal showet under Arctic Drone Event-konferansen på Svalbard tirsdag. Lea er leder for Barnas klimapanel, Miljøagentene, og holdt et gripende foredrag om miljøutfordringene hennes generasjon har arvet fra foreldregenerasjonen.
– Jeg drømmer om at dere skal gjøre meg stolt, sa hun til de fremmøtte på universitetet, og oppfordret dem til å engasjere seg for miljøet. Tenåringens innlegg ble møtt med kraftig applaus fra salen.
Noen timer senere var konferansen flyttet til Gruve 3 ved Longyearbyen, hvor deltakerne på konferansen ble presentert problemstillinger fra studenter, og påfølgende workshops. Her utfordret Lea salen til å svare på hvordan droneteknologi kan hjelpe Miljøagentene til å identifisere søppel og rydde opp dette avfallet. Mot slutten av sekvensen fikk den unge miljøforkjemperen en overraskelse på scenen.
Daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen, fortalte Lea at Miljøagentene vil bli tildelt en digital verktøykasse som kan brukes til å gjøre miljøarbeidet mer effektivt. Denne verktøykassen består av både droner, opplæring, forsikring, dataabonnement for å streame aktivitet, samt analyseverktøy.
– Jeg er veldig glad og veldig rørt, sier Lea til UAS Norway.
– Dette gir mange muligheter for oss videre. Det er fantastisk at disse menneskene og organisasjonene hjelper oss med det vi holder på med. Vi trenger også å lære mer om verden, og de har vist at de vil hjelpe oss med det.
– Hva kan dere gjøre med dette utstyret, tenker du?
– Vi kan gjøre masse. Vi kan bruke droner til å finne ut hvor det er plast, og mye mer. I tillegg får vi opplæring, så vi får masse ny kunnskap, sier en strålende 14-åring.
Hun ble miljøagent da hun var åtte år, og temaet er blitt enda viktigere for henne siden da.
– Jeg forsto fort at jeg måtte kjempe for miljøet, for jeg har lyst til å arve en jord med fugler, med krabber, med planter og trær. Da må vi gjøre noe, uansett om man er voksen eller barn, sier Lea.
I tillegg til verktøykassen som kommer fra UAS Norway og Elefun, vil Avinor stille med båter for Miljøagentene, samt gjøre lokaler tilgjengelige for droneundervisning. Kystverket vil bruke sine ressurser til å hjelpe rydde opp søppelet og levere det til riktige destinasjoner, Akvaplan-niva vil bidra med en kunnskapsheving om hvilken type avfall som kan være skadelig, samt kartgrunnlag som kan definere områder som er ekstra utsatt for maritimt havanfall.
Teknova, Maritime Robotics og FLIR konstaterte på konferansen at de også vil bidra.
– Lea og hennes organisasjon gjør et fantastisk miljøarbeid med å rydde strender for plast, og formidle kunnskap til en ny generasjon. Derfor synes vi det er viktig å respondere på hennes oppfordring om å engasjere seg. Med disse verktøyene kan de fortsette det gode arbeidet sitt, på en enda mer effektiv måte, sier UASN-leder Anders Martinsen.