Illustrasjonsbilde: For mange operatører blir det en omstilling med tilpasninger til det nye felleseuropeiske droneregelverket. På SID vil LT svare på spørsmål tilknyttet regelverket og implementeringen som etter planen skal skje fra 01.01.2021.
Foto:Anders Martinsen

Nytt droneregelverk. Luftfartstilsynet inviterer til nettmøte. – Stor omstilling for de fleste

Det blir fullt fokus på de nye dronereglene når Luftfartstilsynet arrangerer konferansen SID 2020 onsdag. Regelverket trår i kraft ved nyttår 2021.
Jan Frantzen

Sikker integrering av droner er det aller viktigste arbeidet som gjøres innenfor ubemannet luftfart, og Luftfartstilsynet har de siste årene hatt en konferanse som i sin helhet er viet dette temaet. Årets konferanse blir digital og finner sted onsdag 14. oktober. SID 2020 vil i hovedsak dreie seg om det nye regelverket som blir implementert fra nyttår.

– De nye reglene innebærer ganske store endringer. Tilsynet får mer regelverk å holde oversikt over, mens det er en stor omstilling og masse nytt å sette seg inn i for de aller fleste droneoperatører, sier prosjektleder for konferansen, Line Stensby Bogan, som er flyoperativ inspektør i seksjonen for Ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.

– Hva er de aller viktigste endringene?

Line Stensby Bogan fra seksjonen for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.

– Den største endringen er at det ikke skilles mellom kommersiell bruk og hobbybruk. Alle må nå registrere seg og alle skal inn på det samme regelverket. I tillegg er det betydelige endringer for en del av de større operatørene, med tilpasning av manualverk og sånne ting.

Se programmet for konferansen her

I de nye reglene er droneoperasjoner delt inn kategoriene «åpen» og «spesifikk». Mange av dagens RO1-operatører vil havne i åpen kategori, hvor det også er tre underkategorier. Det er typen risiko som følger med en operasjon som vil avgjøre hvilken kategori den befinner seg i. Et begrep man må forholde seg til i spesifikk kategori, er SORA. Specific Operations Risk Asessment – risikoanalyse. Dette vil også bli et tema under SID-konferansen.

– Vi kommer til å hente ut essensen i regelverket og sammenstille de viktigste punktene, og deretter gå litt mer i dybden på en del områder, blant annet hvordan man skal legge opp dokumentasjonen sin og hvordan man skal forholde seg til SORA, sier Stensby Bogan.

Rekorddeltakelse

SID 2020 skulle egentlig vært arrangert i mars, men ble utsatt på grunn av Covid-19.

– Tanken var å ha en samling hvor folk kan treffes og mingle, slik det har vært tidligere. Det er nyttig for å utveksle erfaringer og jobbe sammen for sikkerheten. I den nåværende situasjonen lot ikke det seg gjøre. Derfor ble det en digital variant, hvor vi vil gjøre det så kort og konsist som mulig med det som er det aller viktigste akkurat nå: det nye regelverket, sier prosjektlederen.

Noen har reagert på at det koster 400 kroner for å delta på konferansen og få viktig informasjon om de nye dronereglene. Stensby Bogan sier at informasjonen uansett er tilgjengelig på Luftfartstilsynets nettsider.

– Vi har valgt å ta betalt for å dekke det rent praktiske og for at vi skal få laget et ordentlig profesjonelt opplegg. Pengene går blant annet til å finansiere plattformen vi bruker. Den er veldig bra, og jeg håper deltagerne får et godt utbytte av den. Jeg tror det blir verdt det for deltakerne. Hvis du melder deg på kan du også se opptak av hele konferansen etterpå. For de øvrige er all informasjonen vi gir på konferansen også tilgjengelig på våre nettsider.

– Hvordan er responsen, synes folk det er innafor å betale for dette?

– Det virker sånn. Vi har over 100 påmeldte, og det er rekord for SID. Forhåpentligvis vil folk få nytte av informasjonen vi deler, slik at vi kan få bedre sikkerhet i bransjen, sier Stensby Bogan.

 

DRONEMAGASINET dekker konferansen og vil gjennom onsdagen legge ut flere saker tilknyttet SID og det nye droneregelverket.

Fakta

SID 2020

  • Tema: Nytt regelverk/Sikker integrering av droner
  • Arrangør: Luftfartstilsynet
  • Blir i år arrangert som en digital konferanse
  • Påmelding koster 400,-
  • Klikk her for program