Florian Ledoux fyrer opp Dronenytts Air 2s på Svalbard under ukens sending. Ledoux er en naturfotograf på øverste hylle, og er på Svalbard i forbindelse med en filmproduksjon.
Foto: Anders Martinsen

Nye DJI Air 2s: God nok for proff-fotografen? Vi testet DJIs nye drone med en av verdens beste naturfotografer

Ukens Dronenytt møtte den prisbelønte franske fotografen Florian Ledoux på Svalbard for å teste ut DJIs nye kameradrone, Air 2s.
Jan Frantzen

DJI Air 2s omtales gjerne som den ultimate kameradronen. Men hva synes ekspertene? Vi tok den nye dronen fra DJI med ut i villmarken på Svalbard for å gi den en virkelig test i kulde. Og det var ikke hvilken som helst plass den skulle testes på. Polar X, produksjonsselskapet til Jason Roberts jobber med flere større filmprosjekter, et av dem har vinterbase i Mohnbukta, omlag 85 kilomter øst for Longyearbyen på Svalbard. Her har de rigget til en liten landsby med store containere som huser hele produksjonen mens de filmer isbjørn gjennom blant annet vinteren på Svalbard.

Der møter programleder i Dronenytt, Anders Martinsen den kjente fotografen Florian Ledoux , han har en sterk kjærlighet for natur og dyreliv, og det kommer også til syne i bildene hans. Franskmannen har vunnet en rekke priser, og er kjent for intime og estetiske naturbilder.

Air 2s veier 595 gram, har en maks flytid på 31 minutter og betydelige oppgraderinger sammenlignet med sin forgjenger. Foto: Anders Martinsen

Oppfølgeren til Mavic Air 2 inneholder noen betydelige oppgraderinger sammenlignet med sin forgjenger, og fokuset er i stor grad på billedkvaliteten og økt størrelse på bildebrikken. Noen også mange som har utført tekniske tester skryter av.

Fakta

DJI Air 2s

  • 5,4K/30 fps, 4K/60 fps video
  • 31 min flytid
  • 1 tomme stor 20 MP CMOS-bildesensor
  • Tillater opptak i RAW-format
  • OcuSync 3.0 bildeoverføring
  • Veier 595 gram
  • Hastighet opptil 68 km/t

Se flere spesifikasjoner hos DJI

– 60 fps i 4K er bra. Det er ikke nødvendig hvis du skal filme landskap, men hvis du tar actionbilder og vil gjøre slow motion av noen som for eksempel sykler eller kjører på ski, så kan det være kult, sier fotografen, som for tiden har sin faste adresse i Tromsø.

Spørsmålet vi skal få svar på er om denne dronen kan erstatte de større dronene, også for proffene. Det er omlag femten minusgrader når Ledoux starter opp dronen for første gang. Batteriene har blitt holdt varme under den omlag to timer lange scooterturen fra Longyearbyen ut til Sabine land på Svalbard.

– Jeg liker en drone med bra størrelse når vi gjør større filmopptak. Mavic 2 Pro er bra i sterk vind og en sterkere drone er gjerne mer stabil. I tillegg kan man kan ofte ha et bedre kamera på en større maskin. Denne er liten nok til å bære i jakka, men det ville jeg nok ikke gjort uansett, siden jeg farter rundt hele tiden, sier testpiloten i forkant.

Noen minutter inn i prøveturen, danner Ledoux seg noen førsteinntrykk. Fotografen liker blant annet Air 2s zoomfunksjon.

– Man bare trykker på skjermen og kan zoome 2x og 4x. Det er definitivt bra, sier han.

Ledoux følger dronen i Svalbards spektakulære omgivelser, og setter blant annet pris på zoomfunksjonen som Air 2s tilbyr. Foto: Anders Martinsen

DJI Air2S har en digital zoom som kan brukes når man bruker filmopptak. På stillbilder er det ikke en mulighet for å zoome direkte under opptak, det må i såfall gjøres etterpå i postproduksjon. Foto: Anders Martinsen

Ledoux bruker litt tid på å gjøre seg kjent med innstillinger og funksjoner.

– Det har vært likt grensesnitt på tidligere droner, og ganske behagelig å bare bytte fra en drone til en annen. Denne er litt annerledes og jeg må derfor justere litt underveis. Men det er ingen stor sak, sier han.

 

Etter 17 minutter begynner han å bli imponert.

– Jeg liker det jeg ser på skjermen. Videoen er super smooth, og kvaliteten ser veldig bra ut. Vinden er ikke voldsomt sterk men dronen er uansett stabil, sier fotografen, og påpeker at den er mer stillegående enn forventet.

– Den lager mindre lyd enn en større drone, og det er veldig bra for det jeg driver med. Når jeg skal nærme meg dyr er det naturligvis fint at de ikke blir forstyrret.

Vi testet også DJI Air2s inne i Longyearbyen i vakkert kveldslys. Dette bildet er tatt rett ut fra kamera, uten noen redigering. Foto: Anders Martinsen

DJI Air2s har fast brennvidde, noe som gjør at mange vil enten beskjære i postproduksjon, eller fly nærmere i opptaket for å sikre at alt kommer med som ønsket. Foto: Anders Martinsen

Selv i kraftig motlys viser DJI Air2s sine kvaliteter. Dette bildet er ikke redigert i etterkant og tatt på 100% auto. Mange vil nok sette pris på DNG (mulighet for råfil) for ytterlig bearbeiding. Foto: Anders Martinsen

Høy kontrast taklet DJI Air2s godt. Ingen redigering i ettertid eller justering i opptak. Foto: Anders Martinsen

Se hele testen i Dronenytt her

Når han vurderer bildene på pc-en etterpå er det første inntrykket «wow».

– Bildene ser veldig bra og skarpe ut. Fantastisk, sier Ledoux, og konkluderer slik:

Ledoux har lagt bildene inn på pc-en på sin arbeidsstasjon og er imponert over resultatet. Her fra en av de mobile kontorplassene i “campen” til Polar X. Foto: Anders Martinsen

– Jeg ville definitivt tatt denne med meg på skiturer eller løpeturer på fjellet. Jeg tror også den kan bli en del av verktøykassa til naturfotografering og større filmoppdrag, avslutter den kjente fotografen