Dronemagasinets testflyvning på Svalbard:Ny FPV-drone fra DJI - Her er ekspertenes dom
Dronemagasinet tok med seg DJIs nye og etterlengtede FPV-drone til Svalbard, hvor regjerende norgesmester i droneracing Erik Holden fikk teste den sammen med NRKs droneeksperter.Vi er i spektakulære omgivelser utenfor Longyearbyen på Svalbard. Det er mange minusgrader og kald vind, og ikke det man vil kalle for optimale forhold for droneflyvning.
Men Dronemagasinet ønsker å sette den nye FPV-dronen fra DJI på prøve. Derfor har vi også invitert noen autoriteter på området – nemlig norgesmester i droneracing, Erik Holden, og NRK-ekspertene Jon Krosby (NRK Luftfoto) og Eirik Solheim (NRK Beta).
For Holden er det imidlertid en overraskelse at han skal få testfly den ferske dronenyheten, han er først og fremst på Svalbard for å delta under seminaret «Droner og miljø».
– What? Jeg trodde ikke denne var ute en gang, sier Holden. Og det er den jo heller ikke, på dette tidspunktet. Men Dronemagasinet har fått mulighet til en liten forhåndstest, og tilbyr Holden en plass i testpanelet.
Justerbart kamera
Norgesmesterens førsteinntrykk er at han liker videobrillene og at kontrolleren sitter godt i hendene. Han er dessuten fornøyd med at propellene er enkle å klipse på, og at kameraet er justerbart. I tillegg er det noen moduser som gjør den relativt enkel å fly.
– På en FPV-drone som man bygger selv er det to ting som er vanskelig for nybegynnere, påpeker Holden.
LES MER: Passer FPV dronen for en nybegynner? Slik gikk det når FPV-nybegynner Espen Olsen testet den
– Det ene er at kameravinkelen ikke kan justeres underveis. Det andre er at det kan være vanskelig å holde høyden hvis man vil ha cinematiske shots. Det virker som DJI har forsøkt å fikse disse to tingene som kan være utfordrende, sier han.
Dronen har også en funksjon som gjør at dersom man havner opp-ned, eller i en annen posisjon som er vanskelig å håndtere, kan man trykke på en pauseknapp. Da retter den seg opp og holder posisjonen sin.
Av FPV-dronens egenskaper kan vi nevne opptil 20 minutters flytid og en hastighet på opptil 140 km/t. Kameraet har 4K-oppløsning, tar 60 FPS og har en FOV på 150°.
Dommen fra panelet
Etter å ha brukt et kvarter på å beundre dronen, sender trioen den til værs mot himmelen over Svalbard. På tross av kalde fingre og vind, er responsen god. Og når norgesmesteren prøver en «flip», brer smilet seg over ansiktet hans.
– Den flyr bra, da. Den er veldig presis. Litt ustø på grunn av vinden, men det er ikke så galt, sier Holden, som blir fulgt i lufta av droner fra Solheim og Krosby.
Se hele testen her:
Etter en minneverdig flytur i Arktis er det Solheim fra NRK Beta som gjør testpanelets oppsummering.
– Veldig moro å endelig få testet DJIs lenge etterlengtede inntog i FPV-verdenen. Bildekvaliteten virker veldig bra, og det justerbare kameraet ser ut til å fungere ganske fint. Det at man har GPS og Return to Home, som faktisk virker, er ikke så dumt på en racingdrone som har veldig god “range” og imponerende flytid for en racingdrone. I bruksanvisningen sies det 20 minutter, hvis du flyr veldig rolig. Med norgesmester Erik Holden, i mange minusgrader, fikk vi 11-12 minutter flytid. Det er meget imponerende, sier han.
Solheim mener dronen ikke er laget for konkurranse-racing, men derimot svært interessant for NRK med såkalt cinematisk FPV.
– Man kan bruke slike droner for å gjøre opptak i situasjoner hvor vanlige droner ikke kan følge på samme måte, spesielt innen sport. Flytiden, muligheten til å sende live fra DJI-systemet og økt sikkerhet i form av Return to Home, gjør den veldig interessant for den type arbeid. Den er også interessant for nybegynnere, med mulighet for å starte i et veldig rolig og automatisert modus, og så kan du gjøre det mer og mer avansert etter hvert, sier Solheim, og konkluderer slik:
– Jeg er meget imponert over denne dronen.