Nordic Unmanned med nok en stor europeisk dronekontrakt Skal fly overvåking for 213 millioner på fire år
Mens norsk dronebransje frykter regelendringer og forbud, har Nordic Unmanned fått beskjed fra European Maritime Safety Agency (EMSA) om at de blir tildelt en kontrakt til over 210 millioner kroner. Nyheten førte til at selskapets aksjekurs steg med 40 prosent fredag.De siste par ukene har oppmerksomheten rundt dronebransjen vært preget av nyheter om ulovlige russiske droneflyginger og at myndighetene vurderer et totalt droneforbud. Midt oppe i dette har Nordic Unmanned, selskapet som ble startet av fem kompiser fra Sandnes, sikret seg nok en kontrakt i rekken av avtaler som passerer den magiske 100-millioners grensen.
Sandnesselskapet fester grepet rundt maritim overvåkning med droner, samtidig som de flyr logistikkoppdrag med droner som de eneste på norsk sokkel.
Les også: Juli 2021 – første kontrakt på over 200 millioner.
Kontrakten som selskapet nå har halt i land gjelder forskjellige typer maritim overvåking med droner med middels rekkevidde og utholdenhet, og går over fire år.
– Dette bekrefter Nordic Unmanneds posisjon som en global leder innen ubemannet maritim overvåking. Posisjonen bygger på mange års investeringer i driftskapasitet, sier Knut Roar Wiig, administrerende direktør i Nordic Unmanned, i en børsmelding fredag 21. oktober.
Les mer: Fem kompiser fra Sandnes startet drone-suksessen
Nordic Unmanned (NU) forteller i børsmeldingen at selskapet har utført flere enn 3700 timer med maritim overvåking. Disse operasjonene inkluderer søk og redning, overvåking av utslipp, grenseovervåking og generell maritim overvåking.
Børsmeldingen utløste at selskapets aksjer steg i verdi med 40 prosent til 15,66 kroner. Mandag gikk kursen ned noe og endte på 12,12.
Stor aktør i Europa
Nordic Unmanned har vokst til å bli en stor aktør på dronemarkedet i hele Europa. Deres droner flyr blant annet overvåking i både Gibraltarstredet og Den engelske kanal. Selskapet har ansatte og kontorer i flere europeiske land.
Selskapet var våren 2021 det første i Europa som fikk Light UAS operator certificate (LUC) etter det nye europeiske regelverket.
– Vi er blitt en ganske stor virksomhet etter hvert, vi er blant de største rendyrkede dronevirksomhetene i Europa, målt etter omsetning, har Knut Roar Wiig tidligere uttalt til Dronemagasinet.
Selskapets droner har blant annet fløyet oppdrag for Spanias sjøfartsdirektorat og målt svovelutslipp på skip ved Gibraltarstredet.
Droner fra NU flyr frakt i Nordsjøen
Sandnes-selskapet flyr denne høsten test med fraktdroner for Equinor i Nordsjøen. Nordic Unmanned planlegger å etablere faste ruter for levering av inntil 50 kilo tunge pakker fra neste år, og ser for seg at dette øker til 200 kilo allerede i 2023.
Les mer om Nordic Unmanned sine planer i denne artikkelen i Dronemagasinet.
I sine planer forventer Nordic Unmanned en omsetning av offshore cargo-levering som går fra 30 millioner kroner i 2022 til 330 millioner i 2025.