Norges eiendomsmeglerforbund: Vil ikke snakke om ulovlige dronebilder
Norges eiendomsmeglerforbund sier meglere skal sørge for lovlige dronebilder, men vil ikke bruke tid på intervju om innkjøp av ulovlige dronebilder fra eiendomsbransjen.«Det er ikke det at vi ikke ønsker å stille til intervju, men tiden strekker ikke helt til i korte uker…» svarer kommunikasjonssjef Svein Strømnes i Norges eiendomsmeglerforbund i epost til UAS Norway.
I arbeidet med artikler om ulovlig flyging i det kommersielle markedet, har uasnorway.no kontaktet meglere, filmindustrien og Norges eiendomsmeglerforbund.
LES OGSÅ Reagerer på ulovlig droneflyvning: – Det er helt texas, særlig i eiendomsbransjen
Aktiv i Trøndelag
Etter at Roy Haugberg i Trøndelag fortalte om «texas»-tilstander i Trøndelag, kontaktet vi Aktiv eiendom i Verdal og Levanger. Daglig leder Marius Solli er ordknapp.
– Vi bruker to profesjonelle fotografer som har tillatelsene i orden, mer er det vel ikke å svare på, sier Solli.
– Hva slags tillatelser har de?
– Jeg vet ikke, men de har tillatelsene de trenger, svarer Solli.
– Kjenner du forskjellen på RO1 og RO3-godkjenninger?
– Ikke på stående fot. Jeg skjønner ikke problemet, vi kjøper fra profesjonelle aktører, sier Solli, som ikke ønsker svare på flere spørsmål.
Flere svar hos meglerforbundet
Hos Norges eiendomsmeglerforbund hadde Carsten Pihl tidligere ansvaret for å følge opp området. Han har sluttet. Sentralbordet setter over til forbrukerrådgiver Linda Klokk i juridisk avdeling.
– Som tidligere eiendomsmegler vil jeg hevde at de som tilbyr dronefotografering må sørge for å ha de nødvendige tillatelsene. Skal du spørre taxisjåføren om han har lappen? sier Klokk.
Hun viser til forbundets kommunikasjonsansvarlige Svein Strømnes for nærmere uttalelser om forbundets politikk.
– Skal forsikre seg om krav
Per e-post svarer han at vi kan sitere administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving på følgende:
– Bilder tatt av droner kan være en fin måte å få vist fram eiendommen og fasiliteter rundt denne, men det er også viktig at bildene gir et balansert og representativt bilde av eiendommen slik den framstår når den skal selges, sier Geving.
– Stiller bransjen krav om at dronefotografen skal være autorisert for bruken?
– Som den profesjonelle parten i eiendomshandelen skal eiendomsmegleren forsikre seg om at droneoperatøren har den rette kompetansen og oppfyller Luftfartstilsynets krav for kommersiell bruk av drone, uttaler Geving.
www.uasnorway.no ønsket å følge opp temaet med intervju rundt problemstillingen, men det har forbundet ikke anledning til. Strømnes viser til et innlegg i et nyhetsbrev til sine medlemmer, hvor Robert Dreier Hovland har skrevet om forskriftene.
– Som bransjeforbund er vi absolutt opptatt av at våre medlemmer følger de reglene de skal. Herunder også ansvaret eiendomsmeglere har når de kjøper inn eksterne tjenester, sier Strømnes.
Filmindustrien
UAS Norway har kontaktet Norsk filminstitutt og Norsk filmforbund for kommenterer til tematikken.
Forbundsjurist Mads Eriksen i Norsk filmforbund svarer følgende i en e-post:
«Jeg vet at det brukes mye droneflyvning i norske film- og TV-produksjoner, men mitt inntrykk er at de fleste seriøse aktører tar behovet for lisenser på alvor. Jeg kan imidlertid se for meg at kunnskapen om forskjellige typer lisenser ikke er like høy overalt, og at droneoperatører engasjeres uten den nødvendige avklaringen. Jeg kan imidlertid ikke underbygge dette, det er kun en antagelse. Jeg har begrenset kunnskap om dette temaet, og har heller ikke hatt nevneverdig befatning med det. Jeg setter imidlertid min kollega med ansvar for HMS og kursing, Jostein Brå Oksavik, på kopi, som kanskje kan bidra med relevant informasjon.» skriver Madsen.
Vi har ikke fått flere svar.