En tidlig versjon av Indago dronen som ble utstyrt ble en "sniffer" ble starten på mange kontrakter for Nordic Unmanned. Her fra prøveflygning i Sandnes. Foto: Nordic Unmanned

Nordic Unmanned: Skal selge unna og spisse alt mot drift

For å tjene penger skal Nordic Unmanned styre langt unna nye prosjekter, selge unna ting man ikke trenger, og spisse alt mot profitt innen utgangen av juni i år, sier styreleder Nils Johan Holte.
Ole Dag Kvamme

Mandag gikk den visjonære Knut Roar Wiig ut av Nordic Unmanned. Han forsvant ikke bare fra stillingen som daglig leder, men også helt ut av driften, og sitter igjen som en aksjeeier som vil inn i styret.

Han ble mandag enig om en sluttavtale med styreleder Nils Johan Holte, som Wiig selv trakk inn for fem år siden.

– Gründeren Knut Roar Wiig kontaktet meg i februar 2018. De ble omtalt som et vekstselskap, men fortjente egentlig ikke den merkelappen. Det var i større grad et typisk gründerselskap.

– Og i dag?

– I dag er selskapet på børsen, på markedsplassen Euronext Growth, og er blant de ledende på verdensmarkedet på store oppdrag som tjenesteleverandør av dronetjenester. Og jeg vil påstå at vi er det ledende selskapet i Europa. Det har vært en fantastisk reise, sier Holte.

Styreleder i Nordic Unmanned, Nils Johan Holte er tidligere sjef for Forsvarets spesialstyrker. Holte sier Nordic Unmanned nå har behov for driftsorientert kompetanse.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Trenger driftsorientert kompetanse

Han er Høyre-politiker i Harstad. Holte har et langt yrkesliv i Forsvaret bak seg, og ble pensjonert som sjef for Forsvarets spesialstyrker i 2017. Det er grunn til å tro at han ble hentet inn for å vinne kontrakter med Forsvaret. Dette har Nordic Unmanned i liten grad klart.

Han har bare godord å si om Wiig, men legger ikke skjul på at selskapet nå og i fremtiden trenger en leder med andre egenskaper og kompetanse enn den som typiske grundere innehar.

– Det er en kjent sak for gründerselskaper som vokser, gjør suksess og utvikler seg til komplekse konsernstrukturer, er det normalt at en effektiv gründer ikke nødvendigvis har samme egenskaper som trengs for en effektiv toppleder i et konsern, og driften er på et helt annet nivå, sier Holte.

LES MER:

Gikk på dagen, vil inn i styret i Nordic Unmanned

Toppsjefen i Nordic Unmanned går på dagen

Slik bygget de dronesuksessen

Autonom drone-in-box fra Nordic Unmanned godkjent i Europa

Han sier han og Wiig snakket om at denne dagen ville komme allerede for to år siden.

– At Wiig har konkludert at tiden nå har kommet er en voksen og klok beslutning. Han er nok en av de mest effektive gründerne jeg har møtt. Han har egenskapene for å drive gjennom sine ideer med den besluttsomhet og kraft som er nødvendig for å lykkes. Han har nå erkjent at Nordic Unmanned trenger en leder som har driftsorientert kompetanse for sin tid. Dette kan man lese om i litteraturen, og dette har vi sett i praksis i mange selskaper, sier Holte.

– Hvor mye hjelp trengte han for å komme til den erkjennelsen?

– Vi snakket som sagt om dette for lenge siden. Så dette har han reflektert mye over alene, og nylig formidlet han sin konklusjon til meg.

I februar leverte selskapet 75 millioner kroner i minus for fjerde kvartal i 2022.

– Det er åpenbart at man ikke har klart å tjene penger på driften. Tapene på den operative virksomheten materialiserte seg i løpet av 2022, og tallene for fjerdekvartalet var ikke overraskende, særlig siden q4 heller ikke er høysesong, sier Holte.

Han vil ikke nærmere inn på omsetningstallene, og viser til årsrapporten som kommer. Det samme gjelder forventninger for 2023, men han er tydelig på endringene som kommer.

– Vi legger om strategi fra vekst til drift og konsolidering. Jeg er trygg på at vi skal klare det, gitt at man har fokus på det, ikke investerer i vekst, men legger alle gode ressurser inn i driften. Kravet er positiv drift i 2023, og vi vil fortelle markedet at vi skal være cash-positive fra operasjoner fra midten av 2023. Når vi når målene, vil vi deretter evaluere strategien og se hvilke muligheter vi har for videre vekst i det globale markedet vi opererer i, sier Holte.

Han viser til at backloggen, altså ordrereservene, nærmer seg 1 milliarder kroner.

– Derfor skifter vi fokus til profitt og effektiv produksjon. Vi kommersialiserer og industrialiserer alle aspekter av driften. Vi ser en fremtid med store muligheter for vekst, jovisst, men det blir ikke fokus i 2023. Vi skal levere resultater til de som har investert i oss og til kundene som vi har kontrakter med og de andre prosjektene vi er involvert i. Vi kommer rett og slett til å være flinkere til å levere på det vi skal drive med i 2023, nemlig sunn drift. Vi forventer også en økt omsetning, men jeg vil ikke gi presise tall ennå, sier Holte.

LES MER: Gikk på dagen, vil inn i styret i Nordic Unmanned

Denne uken ble det kjent at Knut Roar Wiig går av som leder for Nordic Unmanned.

Todelt satsing

Selskapet har en todelt satsing. Det snakkes stadig tydeligere om avdelingen med navnet Nordun, som selskapet omtaler som et flyselskap. Det leverer først og fremst tjenester til det europeiske sjøsikkerhetsbyrået EMSA. Nordic Unmanned overvåker havområder og grenseområder, og leverer rådata til oppdragsgivere gjennom ulike, flerårige kontrakter.

Den andre delen leverer teknologi, primært gjennom det tyske selskapet AirRobot, som Nordic Unmanned kontrollerer. AirRobot landet i 2022 en stor kontrakt med den tyske hæren. I tillegg kjøpte NU i fjor sommer seg opp i belgiske DroneMatrix. Begge produserer droner og selger droner, og det belgiske selskapet er godt involvert i konseptet Drone in a box.

– Hva skal dere gjøre mindre av?

– Vi skal realisere eierskap, andeler og teknologi som ikke er optimale i forhold til leveranser i 2023, sier Holte.

Han er svært fornøyd med at Arne Roland er inne.

– Han kan treffe bakken løpende med stor kompetanse. Hensikten nå er å sikre at selskapet leverer effektivt, har høy produksjonshastighet og fortsetter upåvirket av endringen i ledelse, sier Holte.

Han sier styret vil ta seg god tid til å finne ny daglig leder.

Arne Roland overtar roret i Nordic Unmanned etter at toppleder Knut Roar Wiig gikk på dagen tidligere denne uken. Foto: Carina Johansen / NTB

Skal kutte kostnader

Med 150 ansatte er det naturlig å spørre om selskapet skal si opp folk?

– Nei. Vi har fokus på å kutte kostnader, og antallet har blitt redusert til et optimalt nivå, mener Holte.

Han sier antallet nå er hva de trenger.

Han avviser at selskapet vil forsøke å reforhandle avtaler, men sier man i fremtiden vil være opptatt av å legge inn mer kostnader i kontraktene.

– Både vi og markedet har fått erfaringer, og må ha et mer realistisk estimat på hva man trenger for å levere og kjøpe dronebaserte tjenester.

– Dere må ta dere bedre betalt?

– Ja. Vi skal tjene penger på kontraktene vi har, og ikke drive med oppkjøp. De kommende kontraktene er mer økonomisk realistiske enn de vi har gjennomført, for å si det slik. Så skal vi konkurrere godt når det kommer nye kontrakter. Men vi forventer ikke at våre kunder kommer med nye kontrakter i år. Vi skal løse kontraktene vi har per nå, sier Holte.

LES MER:

Gikk på dagen, vil inn i styret i Nordic Unmanned

Toppsjefen i Nordic Unmanned går på dagen

Slik bygget de dronesuksessen

Autonom drone-in-box fra Nordic Unmanned godkjent i Europa