VG og Dagbladet fikk avslag på sin dronesøknadEksklusiv dronetillatelse for Märtha og Durek-dokumentar
Mens Presse-Norge må dele alle sine bilder fra luften over Geiranger i helgen, får brudeparets dokumentarfotograf eksklusive rettigheter til sine dronebilder.Saken er 17:42 oppdatert med oppdatert illustrasjon og henvisning til Aftenposten som først omtalte søknaden.
– Vi skulle selvsagt gjerne også hatt tillatelsen, og merker oss at det er gjort ulike vurderinger, sier leder Eva-Therese Grøttum for nyhetsavdelingen i VG.
Lørdag 31. august gifter Märtha Louise og Durek Verrett seg i Geiranger i Møre og Romsdal. VG og Dagbladet fikk avslag på søknad om å fly drone i luften for å ta bilder fra bryllupsfesten. Avslaget, og tillatelsene som er gitt til andre med ulike betingelser, gjør at det er naturlig å spørre om politiet har likebehandlet søkerne i Geiranger.
– Vi har gjort rede for våre vurderinger knyttet til tillatelser og avslag, de er gitt basert på sikkerhetshensyn. Vi har ingen ytterligere kommentar til Dronemagasinet om dette, uttaler stabssjef Kenneth Sætre fredag.
Tre dispensasjoner
Luftfartstilsynet ga politiet i Møre og Romsdal i vår tillatelse til å innføre luftfartsrestriksjoner i Geiranger på grunnlag av sikkerheten til enkeltpersoner under bryllupshelgen.
Luftfartstilsynet satte som betingelse at det måtte være lov å søke om dispensasjoner.
Da TV 2 og NRK så søkte om å fly, fikk kanalene dispensasjon, mot at de delte bildene sine fra luften med øvrig pressen.
Dronemagasinet har tidligere skrevet om prosessen i reportasjen Slik påvirket brudeparet politiets flyforbud i Geiranger.
Etter at dispensasjonen ble kjent, søkte Ruben Soltvedt om samme dispensasjon. Soltvedt flyr for dokumentaropptakene som brudeparet Märtha Louise og Durke Verrett samarbeider om. Aftenposten omtalte allerede 20 August samarbeidet mellom Soltvedt, Netflix, brudeparet og søknaden som ble sendt til Luftfartstilsynet.
VG og Dabladet søkte også, gjennom selskapet Drone AS, som har operatørtillatelse som avisenes fotografer flyr på. Mens Ruben Soltvedt fikk dispensasjon til å fly, mottok avisene avslag.
– Skulle gjerne hatt tillatelse
Og mens TV 2 og NRK ble pålagt å dele, viser dispensasjonen til Soltvedt at han ikke ble gitt dispensasjon på samme betingelser. Han må ikke dele opptakene med andre, og kan beholde de eksklusivt.
Daglig leder Jørn Howlid beklager avslaget han fikk, men viser til avisene selv å kommentere dette.
– Det er riktig at Jørn Howlid har søkt om dispensasjon på vegne av oss og Dagbladet. Vi skulle selvsagt gjerne også hatt tillatelsen, og merker oss at det er gjort ulike vurderinger, sier altså leder Eva-Therese Grøttum for nyhetsavdelingen i VG.
– Unntatt offentlighet
Dronemagasinet kan ikke ettergå politiets vurderinger i saken. Politiet i Møre og Romsdal bekrefter at de har hatt flere møter med representanter for brudeparet, men sier samtidig at det ikke er ført referater fra noen av dem.
– Utover møter vi har hatt som er unntatt offentligheten, har vi ikke hatt møter av en slik art at det har vært nødvendig å føre referater, opplyse arkivleder Maria Fausa ved Møre og Romsdal politidistrikt.
Redaktørforening: – Vrien sak
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening synes det er problemstillingen er vrien, og viser til at politiet vanligvis ikke utøver forskjellsbehandling.
– Det er jo litt rart at søkere er blitt behandlet så ulikt og at en søker som kommer seint får tillatelse, mens VG og Dagbladet får avslag. Når det gjelder de forskjellige kravene til representanter fra mediene og representanter for arrangøren, så kan jo dette skyldes at vedkommende ikke representerer et uavhengig redaktørstyrt medium. Men det vet vi jo ikke på grunn av manglende informasjon fra politiet, sier Nybø.
Hun sier redaktørforeningen sitter igjen med mange spørsmål rundt saksbehandlingen i saken.
– Jeg skjønner at representanter fra mediene reagerer på ulik behandling, mangel på dokumenter og at det har tatt lang tid å få svar. Dette har ikke gjort jobben enklere for de redaktørstyrte mediene som ønsker å dele bilder fra bryllupet i Geiranger med publikum, sier Nybø.
Luftfartstilsynet: Ikke kommersielle hensyn
Dronemagasinet har kontaktet Luftfartstilsynet, som viser til at politiet har anledning til å ta kontroll.
«Luftfartstilsynet opprettet et midlertidig restriksjonsområde fordi «Møre og Romsdal Politidistrikt oppgir at det skal avholdes et arrangement med gjester som krever et stort sikkerhetsoppbud i den omsøkte perioden. Politiet vil selv operere med ubemannede og bemannede luftfartøy i området, som de har behov for å operere uforstyrret av andre luftfartøy. Med tanke på sikkerheten til publikum og deltagere under arrangementet, så må politiet å ha kontroll på luftrommet.» opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Mali Malmedal i Luftfartstilsynet.
Tilsynet avviser å ha gitt tillatelse til restriksjonsområder ut fra kommersielle hensyn noen gang.
«Luftfartstilsynet etablerer aldri restriksjonsområder ut fra kommersielle hensyn. Som nevnt over, har vi har kun hjemmel til å opprette «restriksjonsområder og andre begrensninger i luftrommet for å unngå sammenstøt mellom luftfartøyer eller andre luftfartsulykker, og for å ivareta viktige samfunnsinteresser», etter Luftfartsloven.
Vi gjør oppmerksom på at Dronemagasinet har som fagblad for luftfartsbransjen søkt Politiet i Møre og Romsdal om tillatelse til å operere droner innenfor restriksjonsområdet, søknaden er til behandling.