Jason Roberts har vært involvert i nærmere 300 tv- og filmproduksjoner siden han begynte å filme på Svalbard i 1991.
Foto:Anders Martinsen

Leverer unike bilder til Hollywood og BBC

Droner er et nytt verktøy for filmprodusent Jason Roberts, som har levert bilder til både James Bond og store dokumentarserier.
Anders Martinsen

Droner er et nytt verktøy for fi lmprodusent Jason Roberts, som har levert bilder til både James Bond og store dokumentarserier.

– Hvis man møter en bjørn, så må man være litt heldig. Jeg var veldig heldig, sier den australske fi lmprodusenten Jason Roberts. Han har hatt base på Svalbard i snart 30 år, og sett mange isbjørner. Men bare en gang var det dramatisk.

– For mange år siden var jeg på skitur med pulk og kamerautstyr, og så kom «Bamse» gående over et elveleie. Det blåste, og var null sikt. Så vi støtte på hverandre. Jeg ramlet ned en skråning, og hun løp etter ungen, så vi dro hver vår vei. Hun var vel bare opptatt av å beskytte avkommet. Men jeg ristet i fl ere dager etterpå. Jeg klarte ikke drikke kaffe engang, uten å søle. På begynnelsen av 90-tallet var Roberts børsmegler, men han var lei av yrket sitt og ville ut og reise. Han dro til Norge på skitur, og for å besøke venner. Høsten 1990 landet han på Svalbard, og etter det skulle ingenting bli som før igjen.

– Jeg husker godt det første inntrykket. Det var litt sånn «oi fy f…» DET landskapet.

Brukte to år på isbjørnfilm
Han bestemte seg for å tilbringe vinteren på Svalbard. Og etter vinteren fant han ut at han måtte oppleve en sommer her også. Og etter hvert sa han opp jobben som børsmegler for godt, og fl yttet.

– Den gangen var jeg ikke interessert i fi lm og foto. Jeg hadde bare lyst til å oppleve verden og være på ekspedisjon. I 1991 jobbet han med logistikk i forbindelse med forskning, og ble spurt av den svenske natur- og dokumentarfi lmskaperen Lars Åby om å ta med seg et kamera da han skulle under isen. Det var begynnelsen på hans nye karriere. Deretter ble han spurt om å fi lme til en dokumentarfi lm om isbjørn til Discovery Channel.

– Jeg brukte 422 dager over to år på å filme isbjørn. Det var gode budsjetter på den tiden. En annen verden enn i dag. Siden da har han jobbet med nærmere 300 produksjoner, blant annet spektakulære naturfilm-prosjekter som «The Blue Planet», «Planet Earth» og «Frozen Planet», samt James Bond-filmen «Die Another Day» og «The Golden Compass» med Nicole Kidman. I dag har Roberts syv ansatte.

Droner betyr mye
Droner kom inn i bildet rundt 2011. I starten var det mange utfordringer, med is på systemene, dårlig GPS-dekning og hopping mellom satellitter.

– Det tok et par år før vi fant ut hvor man kan bruke droner, og hvor man ikke kan bruke dem. Men etter hvert har de betydd ganske mye, de gir en mulighet til å operere med litt mindre budsjetter enn når man bruker helikopter. Det mest nyttige med droner er at du kan ha dem hundre prosent tilgjengelig til enhver tid. Dersom vi skal bruke helikopter må vi sette av en hel dag. Og så får vi andre typer bilder. Vi pleier å bruke helikopter for «long lense»-bilder og droner for nærbilder, sier 49-åringen. Den største utfordringen når man jobber med droner på Svalbard eller i Antarktis, er internett. Eller mangel på sådan. – Hvis du må gjøre en firmware- eller software-oppdatering, eller får en teknisk feil, må du være på nett for å finne ut av det. En gang jeg var i Antarktis måtte jeg reise tre dager med båt til nærmeste forskningsstasjon for å få nettilgang til å gjøre en firmwareoppdatering, forteller Roberts.

– Det er en del utfordringer her, men det er først og fremst masse positivt. Det er en type landskap som er så stort og vakkert at det er nesten ubeskrivelig. Og droneteknologien komme naturligvis til å fortsette utvikle seg og gjøre det enklere for oss. Man kan ikke forestille seg hvordan det blir om ti år fra nå, sier Roberts, som hovedsakelig bruker Inspire 1 og 2 i sitt arbeid.

Kaldt
Det nervepirrende møtet med isbjørnen, og den påfølgende ristingen, har Roberts kommet over for lenge siden. Han har nå jobbet med bjørn som hovedtema i snart 30 år.

– Jeg elsker bjørn. Virkelig. Det er et fantastisk dyr, men jeg tenker ikke så mye over det når jeg ser dem lenger. Det er bare «another day at the office ».

– Men det er kaldt på «kontoret» ditt. Du har vel fryst ganske mye i løpet av disse 30 årene?

– Å, ja. Jeg har fryst ræva av meg så mange ganger at jeg snart fortjener kongens fortjenestemedalje. Som den som har fryst mest for kongeriket, ler Roberts.