Slik blir de informert når de ankommer ankomstområdet på Oslo Lufthavn Gardermoen. Ved blant annet baggasjeområdet på innenriks er det satt opp et skilt som informerer om droneregler i Norge. Likevel er droneturister overrepresentert blant dem som blir anmeldt for ulovlig dronebruk i Norge. Foto: Anders Martinsen

Hovedsakelig turister som blir anmeldtKraftig økning i antall utvisninger for ulovlig droneflyvning

309 personer er tatt, og minst 64 mennesker er utvist fra Norge for ulovlig droneflyvning de siste to årene.
Ole Dag Kvamme

Norge er særegent sterke i klypa mot ulovlig flyging med droner. 

Norsk politi har registrert minst 309 saker med ulovlig droneflygning på to år. Det viser tall Dronemagasinet har hentet inn fra ti av tolv politidistrikter.

Politiet har opprettet minst 64 utvisningssaker til Utlendingsdirektoratet kastet. Ikke-europeere som utvises fra Norge blir nektet innreise i hele Schengen-området i minst to år.

– Det ikke straff, men et forvaltningsvedtak fra Utlendingsdirektoratet, som en konsekvens av en straffbar handling, sier statsadvokat Erik Førde ved Oslo statsadvokater.

Slik ser kartet for Schengen ut i 2025. Er du droneturist med statsborgerskap utenom de blå områdene risikerer du glattcelle, bot og utvisning for å fly bryte dronereglene i Norge. Selv Engelske statsborgere kan bli utvist. I såfall risikerer de utestengelse for resten av Europa i inntil 2 år.

«En av de største truslene mot staten Norge» 

Norske myndigheter har gått hardt til verks mot ulovlig droneflygning, særlig etter at Russland invaderte naboen i februar 2022. Deretter har tallene gått i været.

Dronemagasinet har fått kopi av en utvisningssak Oslo-politiet opprettet mot en amerikansk statsborger i juli i fjor. 

Her går det frem at politiet ser svært alvorlig på ulovlig droneflygning:

«Droneflyvning med mål om etterretningsinnhenting er en av de største truslene mot staten Norge i 2023 og 2024, spesielt sett i lys av verdensbildet vi lever i. Politiet ser særlig alvorlig på slike overtredelser, og anser overtredelsen som grov.» skrev politiet.

Minst 306 på to år

Folk som innrømmer ulovlig flyvning betaler millioner av kroner i bøter til statskassen, og inndras utstyr for likens store summer.

I 2023 ble 133 personer tatt for ulovlig droneflyvning, i fjor var antallet 173. Det egentlige antallet er trolig høyere, siden vi mangler svar fra to av tolv politidistrikter: Politidistriktene i Finnmark og Nordland har fortsatt ikke svart.

Troms Politidistrikt er i absolutt toppen av i antall anmeldelser for droneturister. Ser man perioden fra 2015 og frem til 2024 står Tromsø Lufthavn alene for over 25% alle ulovlige droneflyvinger i nærheten av lufthavner i Norgen. I all hovedsak er disse tilknyttet turister. Foto: Anders Martinsen

Øker antallet utviste

Reaksjonsformene varierer kraftig. Noen distrikter straffer knapt de som flyr ulovlig, samtidig som andre distrikter løfter øksa stadig høyere.

Straffen de fleste får er bøter, som varierer mellom 10.000 og 14.000 kroner. Et gjennomsnitt på 10.000 kroner per ulovlig flyving innebærer bøter på rundt 3 millioner kroner de siste to årene.

Møre og Romsdal alene har gitt bøter i alle sakene, til sammen 548.000 kroner i 48 saker.

I tillegg får de fleste inndratt utstyret sitt, som blir makulert.

Og videre kommer altså ekstrastraffen for utlendinger som kommer utenfra Europa. Når de vedtar boten, som de må for å unngå straffesak med mulighet for to års fengsel, oppretter politidistriktene mer eller mindre automatisk utvisningssak.

Den går til distriktets utlendingsavdeling, som sender saken til Utlendingsdirektoratet (UDI). Samtidig får utlendingen en kort svarfrist, og deretter ser UDI ut til å vedta utvisning i sakene.

Utvisningen for ikke-europeere rammer svært hardt. De blir nemlig satt direkte inn på Schengen-landenes SIS-liste. Det innebærer at de ikke får komme inn i noen europeiske land i Schengen-samarbeidet i hele to år. 

Etter å ha oppgitt omtrentlige tall i april 2024, har Utlendingsdirektoratet har den siste måneden gjentatte ganger avvist å kommentere hvor mange av vedtak UDI har fattet, eller andelen av utvisningssaker som blir avvist av UDI.

Russere unntatt

I våre tall har vi ikke med saker med russiske statsborgere. Norge innførte etter EU en egen sanksjonspakke etter Russlands invasjon av naboen Ukraina i 2022, som sier at russere ikke har lov til å fly droner i Norge i det hele tatt.

Flest saker har Oslo og Troms. Våre tall viser at Oslo flerdoblet antallet ulovlige flygninger fra 30 til 75 fra 2023 til i fjor. Antall utvisningssaker økte fra 7 i 2023 til 31 i fjor. 

Troms økte antallet fra 11 til 15. Dette utgjør det totale tallet vårt på 64. 

Vi kan anta at tallet er høyere. Vest politidistrikt har hatt 40 saker med ulovlig flyvning de siste to årene, men oppgir ikke hvor mange av dem som gjelder ikke-europeere, og om noen av dem er sendt til UDI med anmodning om utvisning.

18 kinesere utvist fra Troms

Troms politidistrikt oppgir til Dronemagasinet å ha utvist 8 kinesere for ulovlig flyvning i 2023, og 10 året etter, til sammen 18 kinesiske statsborgere.

Troms er det eneste politidistriktet som fullt ut har besvart våre spørsmål. Deres utvisningssaker ser slik ut:

 

Til sammen ser vi altså at kinesere utgjør den klart største gruppen utviste fra Troms. Distriktet tar ikke forbehold om at UDI ikke har fattet vedtak om utvisning i sakene sine.

Totalt hadde Troms 33 ulovlige droneflygninger i 2023, og en liten nedgang til 30 året i 2024.  I de 63 sakene konfiskerte politiet utstyr i 59 av tilfellene. 52 personer fikk 12.000 kroner i bot. I tillegg fikk noen en litt lavere eller høyere bot, og et par fikk saken avgjort med påtaleunnlatelse.

De andre distriktene

Trøndelag rapporterer å ha registrert 9 saker i 2023 og 5 i fjor, og gitt til sammen 40.000 i bøter. 

En kineser er blant de som er tatt, men vedkommende ble ikke begjært utvist, bekrefter Trøndelag politidistrikt. Det viser at samme type overtredelse kan få helt ulike behandling i de ulike politidistriktene. 

Innlandet politidistrikt har rett og slett ikke registrert noen saker med ulovlig droneflygning de siden en ukjent person fløy utenfor en balkong på Hamar i 2020. Den saken ble henlagt.

Sør-Vest politidistrikt registrerte fem saker med ulovlig droneflygning i 2023. Fire av dem endte med 12.000 kroner i bot. Den siste ble henlagt. I fjor hadde distriktet bare tre saker: To av dem ble henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson mens en på høsten vedtok et forelegg på 12.000 kroner.

Agder politidistrikt tok 8 for ulovlig droneflygning i 2023, og 13 i fjor. De fleste fikk bøter på 12.000 kroner og utstyret konfiskert. Distriktet opplyser ikke noe om utvisning eller nasjonalitet.

Møre og Romsdal har bøtelagt alle de 23 de tok i 2023, og de 25 i fjor, til sammen 263000 kroner i 2023, og 285.000 kroner i fjor. Altså har Møre og Romsdal gitt bøter for over en halv million kroner på bare to år. 

Distriktet har ikke opplyst om de har opprettet utvisningssaker på noen av dem.

Sør-Øst politidistrikt hadde i 2024 tre anmeldte saker, to ble henlagt og en er under etterforskning. I 2023 hadde distriktet i ingen saker som omhandlet ulovlig droneflyvning.