Klart for dronehugst
Norsk skogsdrift skal bli grønnere, og enorme droner med motorsag kan få en nøkkelrolleKlippet kunne vært hentet fra en skremmende fremtidsfilm hvor enorme motorsager kommer flaksene mellom trærne, for så på sekunder å kviste, kappe og fly ut selv solide trestammer.
Svisj, sjors, og vekk med dem…
Men fremtiden er allerede kommet, om enn foreløpig i litt mindre skala:
Statskog har tegnet kontrakt med svenske Air Forestry om å starte forsøktsdrift med tynning av skog allerede neste år ved hjelp av droner som kan løfte ut trær med en diameter på opptil 22 cm.
Dronen er på hele 6.2 meter og kan løfte over 200 kilo i følge produsenten. Går det som planlagt kan dronen fremover konkurrere med helikopter på deler av det oppdragene som heli-hogst i dag utfører.
Ser framover
Statskog tror dette bare er en forsiktig begynnelse, og at fremtiden helt klart vil bli mer elektrisk og med strengere krav til drift som ikke raserer store områder når skogeieren skal ta ut alt som er klart for slutthugst.
-Vi er foreløpig i en fase, men dette er et veldig spennende prosjekt med stort potensiale. I flere år vil dette være et tillegg til dagens skogsdrift, men bruk av kunstig intelligens, kameragjenkjenning og droner med stadig større løfteevne gjør at vi ha tegnet en treårsavtale, sier informasjonssjef Tor Gunnar Skillingstad i Statskog til Dronemagasinet.
Neste år vil Statskog åpne det de kaller et utstillingsvindu for fremtidens skogsdrift – et forsøksfelt hvor de sammen med Air Forestry skal teste ut de flyvende skogsmaskinene.
Målet er en mer effektiv skogsdrift med mindre naturinngrep, høyere biologisk mangfold og mer i tråd med EUs krav og forventninger om en grønnere drift.
To operatører, åtte droner
Dagens droner klarer å løfte et aggregat med flere motorsager som kvister og kapper i passe lengder, før disse flys ut til nærmeste lunneplass og vei.
For å få mest mulig effektiv drift jobbes det i team med to dronepiloter som hver opererer fire droner.
Nylig var ledelsen i Air Forestry i møte med Statskog ved hovedkvarteret i Namsos. Til Namdalsavisa sier gründer Olle Gelin:
– Aggregatet kvister og kutter treet med motorsaga, og dronen flyr treet ut av hogstområde helt uten å legge igjen noe avtrykk i marka, eller på andre trær, sier Gelin, og legger til:
– Du kan velge trær helt ned på individnivå og ikke bare de som står rett foran skogsmaskinen.
Nylig kom AirForestry på det svenske magasinets Ny Tekniks liste over de 33 mest innovative bedrifter
Mindre «fotavtrykk»
Mens en moderne skogsmaskin, og spesielt lastebærerne som kjører tømmeret fram til lasteplass, veier flerfoldige tonn, sørger dronene for en mye mer skånsom høsting av skogen.
Både Statskog og Air Forestry understreker at dagens tynningshugst bare er en forsiktig begynnelse på dronenes inntog i skogbruket:
-Å bygge og vedlikeholde skogsbilveier er både kostbart og kan medføre store inngrep i naturen. Risikoen for kjøreskader og marktrykket minimeres ved bruk av droner, sier Skillestad.