Hvordan komme i gang med First Person View (FPV)
Det å sette seg inn i FPV kan bli en veldig stor utfordring, uansett om du har hundrevis av timer med din DJI drone bak deg eller om du er helt fersk i droneverden. Denne korte veiledningen viser deg den raskeste og mest effektive veien for å komme i gang med FPV, fra nybegynner nivå helt til du faktisk er i stand til å fly en standard 5 tommers FPV drone på en sikker måte.1. Ditt første innkjøp
Uansett om du har planer om å fly en stor FPV drone eller en liten Micro drone innendørs i fremtiden, det første du burde tenke på er en solid radio. Radioen kommer til å bli med deg i en forhåpentligvis lang stund så her er det viktig med gjennomtenkt engangskjøp, slik at man unngår oppgradering i lang tid fremover.
2. Simulator
Nå har du en radio. Denne kan du bruke til å lære deg å fly en FPV drone. Den tryggeste og billigste veien nå er en FPV simulator. Det finnes mange simulatorer der du kan fly en virtuell drone som oppfører seg nesten helt likt som en ekte drone. Det er to som anbefales mest, Velocidrone og Liftoff. Velocidrone kan kjøpes på nettsiden www.velocidrone.com og Liftoff er tilgjengelig på spillplattformen Steam. Radioen kan da kobles til en PC via en mini USB kabel for å begynne å øve. Det anbefales å bruke minst 10 timer på å fly i simulatoren før man går over til neste steg. Det er også viktig at simulatoren er satt opp til Acro mode, siden denne gjenspeiler mest realistisk hvordan dronen oppfører seg i virkeligheten. Når det gjelder konfigurasjon/oppsett av radio og simulator er YouTube din beste venn. Der finner du alt av veiledninger slik at du kommer fort i gang.
3. Din første FPV drone
Her er det mye å velge mellom. Dersom du vil prøve å fly en ekte FPV drone for første gang, uten å risikere dyre skader som fort kan oppstå på en 5 tommers drone, er det lurt å begynne med noe smått for å venne seg til følelsen av å fly. Micro drone er en perfekt løsning for trening før du går over til en mer kraftig drone og da kan TinyHawk BNF anbefales på det sterkeste. Den flyr på akkurat samme måte som en stor drone, men vekten og størrelsen gjør at den også kan brukes innendørs. Dersom du kjøper BNF (Bind and Fly) versjonen vil det være mulig å knytte den opp mot radioen du kjøpte i steg 1.
Slik ser resultatet ut av å fly med FPV drone.
Dette er et tips for deg som vil ta ting med ro, spare penger og tid. Er du helt sikker på at FPV er noe du vil bli god på og har ressurser til det, kan du hoppe over til neste steg.
4. FPV Briller
Noe av det beste tilgjengelige på markedet er FatShark HDO og HDO2. Disse må brukes sammen med en ekstern modul og kan oppgraderes med diverse antenner. Her gjelder den samme regelen som ved kjøp av radio, eier du et par med FatShark HDO/HDO2, er oppgradering ikke nødvendig i lang tid fremover.
5. Kjøpe ferdigbygget eller bygge din egen FPV drone?
Det kan friste å bare kjøpe en ferdigbygget 5’’ drone og det er helt i orden å gjøre det etter at du har bygd din egen, men før eller senere må dronen repareres. Ved å bygge en selv er du kjent med alle innebygde komponenter og reparasjon vil foregå på en mye enklere måte.
Det å bygge en FPV drone krever mye kunnskap og tekniske ferdigheter. Ting som lodding og kobling som må utføres med veldig små feilmarginer kan være vanskelig, men ikke umulig. I tillegg kommer det utfordringer knyttet til programmering og finjustering av komponenter, en god del forståelse på radiosignal, valg og riktig plassering av antenner og valg av riktige komponenter til dronen du skal bygge. Uansett om det blir racing, filming og freestyle eller long range, har alle forskjellige spesifikasjoner man bør følge for å oppnå et optimalt resultat.
Spesifikasjoner som skiller diverse typer droner fra hverandre kan være:
- Størrelsen på selve dronen
- Riktig motor til riktig propeller
- Sluttvekt bør ikke overstige en viss grense for hver enkel klasse
- Fly tid og størrelsen på batteri
6. LiPo batterier
LiPo (Lithium-Ion Polymer) batterier er i dag den mest brukte batteritypen innen FPV.
Det er ekstremt viktig å bli kjent med informasjonen rundt kjøp, ladning og sikker bruk av slike batterier. Alt av viktig informasjon finner du her: www.flystua.no/kjopehjelp/lipo-guide/
7. Litt generelle tips
- Ved kjøp av populære komponenter er det mye lettere å få hjelp/tips fra andre som allerede har brukt, eller montert disse.
- Bruk eksterne kilder som YouTube, der finner du veiledninger for bygging av droner og mye informasjon om komponentene som er best å bruke.
- Ikke kjøp klone-deler. Forhold deg til originale komponenter som kan koste litt mer men er mer til å stole på
- Når du skal fly, velg områder helst uten andre mennesker rundt. Det er mye som kan gå feil når man flyr så sikkerhet bør prioriteres.
- Alltid bruk beeper eller en annen form av lydvarsling på selve dronen slik den er lett å finne igjen hvis den plutselig krasjer.