Dronemagasinet oppsummerer:De mest leste dronesakene i 2023
Dronemagasinets mest leste sak i 2023 ble faktisk skrevet helt tilbake i 2021. Og for første gang har Chat GPT fått delt byline.– Folk er umettelige på droneregler, sier Anders Martinsen, leder for UAS Norway, som står bak Dronemagasinet.
Vi har bedt ham kommentere det faktum at årets mest leste sak ble skrevet helt tilbake i 2021.
I mai 2021 stilte nemlig Luftfartstilsynets eksperter Arild Mortensen og Hans Petter Heimro opp for å svare på spørsmål om det nye droneregelverket som ble implementert noen måneder tidligere.
Svarene deres ble til en sak i Dronemagasinet, som tar for seg alt fra avstander, høyder og nødvendige tillatelser til mer avanserte spørsmål og svar. Denne saken ble umiddelbart populær blant Dronemagasinets lesere, og nå har den blitt vår mest leste sak også i 2023.
– Jeg er ikke overrasket over at den er mest lest. Folk ønsker å følge reglene, de ønsker å gjøre det riktige. Det er et kontinuerlig informasjonsbehov i denne bransjen, sier Martinsen.
Vår mest leste nyhetssak er en artikkel om Equinors formelle åpning av fjernstyrte droneoperasjoner til Tampen-området. Equinor forventes å spare flere hundre millioner ved å bruke droner mellom sine installasjoner. Les hele saken her.
I sommer begynte Dronemagasinet på en ny artikkelserie hvor vi presenterer «de viktigste i drone-Norge». Foreløpig har bare én av disse sakene nådd vår topp 10-liste. Det er portrettet av Reidar Otto Johnsen, som ble leder for NRKs dronesatsing i 2009. Det gjorde NRK til en spydspiss for dronebruk i media.
Det er også en engelskspråklig artikkel på lista, nemlig saken om sikkerhetskonferansen Drone Expert Summit 2023. Det unike med denne saken er at AI-tjenesten Chat GPT har fått delt byline. Vi spør Martinsen hva dette egentlig innebærer.
– Som mange andre redaksjoner har vi i år benyttet kunstig intelligens til å generere informasjonssaker. Det gjøres med støtte fra en medarbeider i UAS Norway, som kvalitetssikrer innhold og språk. Dette er et forsøk på å teste ut denne teknologien, for å se hvor god og relevant den er for oss, sier han.
– Hvor vanlig er det at Dronemagasinet publiserer saker på engelsk?
– Det vil nok bli mer og mer vanlig. Dette er en infosak som omhandler en konferanse i samarbeid med Interpol, og målet er at våre ulike plattformer også skal nå internasjonale lesere når det er hensiktsmessig. Vi vet at mange utenlandske aktører er interessert i samarbeide med norske aktører, og vi får positive tilbakemeldinger på at relevante saker er tilgjengelig også for dem, sier Martinsen.
Han minner om at det på UAS Norways nettsider publiseres både redaksjonelle saker (merket «Dronemagasinet») og opplysningssaker (merket «info»). Sistnevnte er informasjon fra UAS Norway om arrangementer og lignende, mens Dronemagasinet gjør redaksjonelle vurderinger uavhengig av UAS Norway.
Her er de mest leste sakene i 2023 (oppdatert 13. desember):
- Den ultimate guiden til de nye dronereglene
- Equinor åpnet fjernstyrt dronesenter. Skal spare over 100 millioner
- Politiets luftromskontroll viser posisjonsdata fra droner
- De viktigste i drone-Norge: Reidar Otto Johnsen: – Mange tilbydde bilder som helt åpenbart var tatt ved å bryte reglene
- Politiet trakk sak mot dronepilot – tvil om det rettslige grunnlaget
- Nye Black Hornet 4 – dobler vekten
- Registrer alle droneflyvningene dine, uansett hvor du skal fly
- Meet world leading experts on Drone as First Responder
- Flyr du drone under 250 gram? Slik blir de nye reglene
- Våpenprodusenten Nammo ønsker carte blanche dispensasjon fra dronereglene