Har du med drone på ferieturen? – Dette er reglene for å ta med dronebatterier på fly
Skal du fly til feriestedet i sommer? Husk at det gjelder strenge regler for dronebatteriene.Luftfartsmyndighetene bryr seg ikke om du sender dronen som innsjekket bagasje, men de bryr seg veldig om dronebatterier og strømbanker, fordi de er nesten å regne som små brannbomber.
For det første; alle reservebatterier og strømbanker må du ta med i håndbagasjen din. Det er ingen unntak fra denne regelen på passasjerfly.
LES OGSÅ: Dette må du pakke til ferieturen
Hvis du er nødt til å sende dronen som innsjekket bagasje, for eksempel fordi den er for stor til at du kan ta den med i håndbagasjen om bord på flyet, må du sørge for at den ikke kan slå seg på ved et uhell. Rent praktisk kan du gjøre det ved å ta ut batteriet eller sette en bit tape over kontaktpunktene.
Luftfartstilsynet har en egen nettside med informasjon om batterier og elektronikk i håndbagasjen. Der har de en enkel tabell, som også forteller hvor store (regnet i Wh) batteriene kan være. Det kommer vi tilbake til.
Når Dronemagasinet spør videre om reglene, viser Luftfartstilsynet til EASA, den europeiske luftfartsorganisasjonen.
EASA gjentar på sine nettsider det vi allerede har fått vite fra Luftfartstilsynet; at reservebatterier og strømbanker alltid må transporteres i håndbagasjen, aldri i innsjekket bagasje.
Må være beskyttet
Videre skriver EASA at reservebatterier og strømbanker ikke bør lades opp mens du er om bord i flyet. I tillegg bør ikke strømbanker kobles til eller gi strøm til en enhet mens du er om bord i flyet. Ordlyden her gir altså ikke uttrykk for et forbud, og vi puster lettet ut fordi vi nylig brukte en strømbank til å lade datamaskinen om bord på et fly.
Nå kommer vi til et viktig punkt: Batteriene og strømbankene du har med om bord på et fly MÅ være individuelt beskyttet for å forhindre kortslutning. EASA skriver at du kan isolere polene med tape, legge hvert batteri i en plastpose eller bruke en annen passende måte.
Maksimal størrelse
Nå kommer vi tilbake til dette med effekten på batteriene du kan ta med deg. Hovedregelen er at et batteri eller en strømbank ikke kan ha større effekt enn 100 Wh. Hva en Wh er? Det kan du lese om i Store norske leksikon.
Batteriene til alle vanlige konsumentdroner på det norske markedet er godt innenfor denne grensen. Vi har sjekket batteriene til DJI Mini 3:
Vi har satt en rød ring rundt tallet som betyr noe i denne sammenhengen: 18.1 Wh. Mini 3 er altså innenfor med god margin. Deretter sjekket vi den større DJI Mavic 3:
LES OGSÅ: Dette må du pakke til ferieturen
Med 77 Wh er også Mavic 3 sine batterier innenfor med rimelig god margin, men vi forstår at disse batteriene er mye kraftigere enn de til Mini 3.
Har du mange batterier og strømbanker? Du får lov til å ta med deg inntil 15 om bord på flyet.
Krever tillatelse fra flyselskapet
Hva hvis batteriene dine er over 100 Wh? Da må du få tillatelse fra flyselskapet, men hvis de er over 160 Wh, må du la de ligge igjen hjemme.
EASA har laget en tabell som enkelt forklarer hvorfor det er så viktig å ha regler for dette med batterier, strømbanker og E-sigaretter på fly.
Hvis du ønsker mer informasjon, finner du det på EASAs nettsider.