Vil gjøre redningsaksjoner tryggere med termisk utstyr
– Vi forventer at bransjen skal vokse betydelig, sier administrerende direktør for FLIR Systems, Andrew Teich. FLIR er verdens største produsent av termiske kameraer, som også brukes på droner.
– Termisk utstyr blir brukt i en rekke forskjellige sammenhenger, som for eksempel i redningsaksjoner og i landbruk- og infrastruktur- inspeksjoner. Disse tingene har tidligere blitt gjort enten fra bakken eller fra bemannede luftfartøy, noe som er svært kostbart. Bruk av ubemannende fartøy vil være kostnadsbesparende, og dessuten betydelig sikrere. Det å fly bemannende fartøy over strømledninger, for eksempel, er farlig, og redningsaksjoner på kvelds- eller nattetid kan være risikable, spesielt i lav høyde, sier Teich. FLIR selger kjerneteknologi og nøkkelkomponenter til DJI, som altså er den overlegent største produsenten av droner. FLIR er også aktøren som kjøpte opp norske Prox Dynamics for svimlende 132 millioner dollar – over 1,1 milliarder kroner.
– Det fins fire segmenter vi sikter oss inn mot når det gjelder droner. Privatkunder, industriell bruk og militær bruk, samt salg av kjernekomponenter, sier Teich. Prox Dynamics utvikler sensorer til militær bruk, og det er nettopp i dette segmentet Teich forventer den største finansielle veksten i markedet fremover. I Las Vegas avduket FLIR-direktøren to nye produkter i selskapets Duo-serie, et kamera som innehar både elektro-optiske og infrarøde sensorer.
– Det gjør at du kan få tre forskjellige fremstillinger: Termisk, visuell, eller en kombinasjon av de to, hvor høydefinisjons-detaljer fra det visuelle bildet legges over det termiske, noe som gir mye bedre bildeoppløsning. Dette gjøres ved hjelp av vår patenterte billedbehandlingsteknologi, MSX, og gir en betydelig forbedring fra et vanlig termisk bilde. Etter oppkjøpet av Prox Dynamics produserer FLIR nå også egne droner. Det norske selskapet står bak modellen Black Hornet, som veier kun 17 gram og er utformet med tanke på rekognosering for militære bakketropper. Denne dronen er tatt i bruk av en rekke lands forsvar.
– Vår strategi der er å produsere en drone som er helt unik. Det handler først av alt om å få sensorteknologi opp i lufta. Og så designe den minste, letteste, mest effektive og best kamuflerte løsningen som er mulig, for å gjøre den jobben. Vi ser på The Black Hornet mer som en sensor enn drone, sier Teich.