Tor Erik Somby fra Tundra drone viser frem lyskasteren montert på en Mavic 3 drone. Bak ser man standen til Nasa på XPOTENTIAL i Denver, Colorado, USA.
Foto:Hans O. Torgersen

Norsk firma lyser opp verdens største dronemesse

Det startet med reineiere i Finnmark og nå er elitestyrker i politiet i USA blant kundene til Tundra Drone fra lille Kautekeino.  
Hans O. Torgersen

Flomlyset til Tundra Drone har allerede lyst opp mange åsteder rundt om i verden. Nå er det lille norske selskapet på full fart inn på det enorme amerikanske markedet.

Tor Erik Somby har ennå ikke rukket å hente adgangskortet sitt da vi møter ham utenfor den store messehallen i Denver i Colorado, der XPOTENTIAL arrangeres for 50. gangen. Selv i regelstyrte USA viser det seg at det likevel er mulig å slippe inn i hallen med utstyret til standen. Man kan komme langt med nordnorsk smil og høflighet. 

Man kan også komme langt med vilje til å satse, kombinert med oppfinnsomhet og god evne til markedsføring. Hvordan skal man ellers forklare hvorfor et lite firma fra Kautekeino har nådd så langt med sine kraftige lyskastere til Mavic 2 og Mavic 3-dronene fra DJI?

– Det startet med at reineiere brukte droner til å gjete flokkene sine, men etter hvert ble dyrene vant til lyden fra dronen. Da ønsket reineierne seg en høyttaler til dronene som de for eksempel kunne kjøre lyden av bjeffing på, forteller Somby. 

LES MER FRA EXPONENTIAL: 

Verdens største dronemesse startet denne uken

En kjempestor norsk bedrift og en ganske liten en møtes i messehallen i Denver i USA. Arnt-Helge Olsen (t.v.) jobber med salg av undervannsdroner for Kongsberg Discovery i USA, mens Tor Erik Somby selger flomlys fra Tundra Drone i Kautokeino. FOTO: Hans O. Torgersen.

Høyttalere og reinsdyr

Det var han som startet firmaet i 2019 sammen med Tim Valio. Somby er markedsføreren, Valio ingeniøren og oppfinneren. 

Valio gikk i gang med å bygge en høyttaler som han koblet på DJIs Phantom. Men arbeidet med loddebolt på dronene førte til at garantien ikke gjaldt når dronene krasjet. 

– Han forstod da at han måtte utvikle en løsning som enkelt kunne klipses fast på dronene, forteller Somby.

Salget av høyttalere til reineiere førte til at de forstod at det var et marked for utstyr til droner.

– Neste idé var et lys som følger kameraet. Vi har det veldig mørkt nordpå, og vi er vant til kraftige tusenmetere på bilen. Så vi kunne ikke ha sånne billige lommelykter på dronene, det måtte være 10.000 lumen, sier Somby med et bredt smil. 

Tor Erik Somby gjør klar standen i Denver, og slår fast at han må ut og kjøpe en TV, men ikke større enn 22 tommer. Mer er det ikke plass til. FOTO: Hans O. Torgersen.

Forsinket på grunn av pandemien

Lanseringen av lyskasteren ble forsinket på grunn av koronapandemien. I stedet for produksjon i Kina, ble lyskasteren konstruert om slik at den passet til robotproduksjon i Norge. 

– Underveis har vi endret fokuset fra konsument til nødetatene. Hvem det egentlig er som har bruk for lys? Det er de som ikke kan vente til dagen etter når det blir lyst igjen, og det er jo nødetatene, men også inspeksjon av kritisk infrastruktur, slik som når det er strømbrudd.

– Det har egentlig vært litt av en oppdagelsesreise, å snakke med ulike typer kunder og se hvem det er som virkelig har et problem.  

– Så ser vi at USA er det klart største markedet. Det er veldig mange nødetater, 18.000 politietater. 

– Hvordan går det i USA?

– Det er god etterspørsel. Vi har solgt til alt fra type Swat-team (antiterror-styrker, red.anm.) til politietater, brannvesen, frivillige, men også en del til inspeksjon og faktisk også filmproduksjon.

Somby peker mot en stand lenger bort, og forteller at det er en av de første forhandlerne som Tundra Drone nå har i USA. Salget er for alvor i gang.

LES MER FRA EXPONENTIAL: 

Verdens største dronemesse startet denne uken