Forsvarets dronekjøp: – Norsk droneindustri kan levere
Norsk dronebransje er svært fornøyd med at Forsvaret nå velger en offentlig anskaffelse: «Europas største kontrakt», «en unik mulighet» – «Gamechanger-muligheten norsk bransje trenger».– Uten å ha lest alle detaljer, ser jeg ingen grunn til at ikke norske leverandører skal kunne skaffe det Forsvaret trenger. Alle muligheter ligger åpne her, sier Jarl Eirik Straume i FLIR UAS.
Som Dronemagasinet meldte, har Forsvaret gjennom anbudskanaler forberedt norsk og internasjonal droneindustri på storkjøp av dronesystemer til inntil 300 millioner kroner.
Black Hornet-produsent klar
Flir Unmammed Aerial Systems AS er storprodusent av minidronen Black Hornet, som slo gjennom rundt fem år siden. Selv om Flir nå er amerikansk eid, anser Straume seg som del av et norsk selskap. Selskapet het tidligere Prox Dynamics og ble startet av Petter Muren, historien bak selskapet skrev Dronemagasinet om høsten 2018.
Flir leverer til det norske forsvaret allerede, og omtaler Forsvaret som en «ekstremt profesjonell kunde».
I fjor rapporterte Dronemagasinet hvordan Forsvaret i flere kontrakter om droner gikk direkte til amerikanske leverandører man hadde gode forbindelser til, og unngikk pålagte anbudskonkurranser. Bransjen opplever nå at Forsvarets anbud nå handler om å åpne opp for å kunne bruke og støtte norske leverandører.
– Jeg tolker dette som en viktig påminnelse for Forsvaret om hvilke forpliktelser man har overfor norsk industri for å bruke og utvikle norsk industri i utviklingen av norsk forsvarsteknologi, sier Jarl Eirik Straume, director UAS business development i Flir UAS.
– Gamechangeren vi trenger
Daglig leder Børre Larsen i Robot Aviation er likens overbevist om at norsk bransje kan levere.
– Forsvaret har ingen plikt til å velge norsk, men jeg er sikker på at norsk industri er i stand til å levere hva Forsvaret trenger, om det er fra én leverandør eller fra flere som går sammen. Så vil jeg si at ja, jeg har forventninger om at det norske forsvaret velger en norske leverandør, så lenge norsk industri kommer med konkurransedyktige alternativer. Det er tross alt uttalt politisk at man ønsker å bygge opp norsk droneindustri, sier Larsen til Dronemagasinet.
Også Larsen ser varslet om anbud fra Forsvaret nå som en nyorientering etter kritikk mot hemmelige avtaler Forsvaret har inngått med enkelte amerikanske drone-aktører.
– Det er ikke nytt at Forsvaret har behov for droner, det nye er at de går bredt ut i en offentlig anskaffelse, slik at vi får anledning til å være med, sier Larsen.
Selskapet hans vil nå vurdere egen retning.
– Vi har selv satset primært på droner med faste vinger, fixed wings, og vi kan allerede tilby en del av hva Forsvaret ønsker. Så må vi se om vi kan være i stand til å levere alt alene, eller gå sammen med andre, sier Larsen.
– Slike kontrakter er gode prosjekter for å bygge opp norsk droneindustri, som kan være springbrett for videre internasjonal satsting. For oss vil det være en gamechanger, gamechangeren vi trenger og som norsk industri har ventet på.
– Liten bransje i Norge, men langt fremme
Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned mener norsk bransje kan levere på Forsvarets behov, men antar det blir i samarbeid mellom flere aktører.
– Forsvarets planer er den største RFI som er ute i Europa akkurat nå. Dette innebærer en kjempemulighet for norsk bransje, sier daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned.
Som sine kolleger snakker han varmt om bransjens muligheter til å bygge kompetanse i Norge.
– Jeg utelukker ingen ting, men jeg tror ingen norske leverandører kan levere alt Forsvaret ønsker her. Jeg tror vi er nødt til å tenke sammen, sier Wiig.
– Men den norske bransjen er liten?
– Ja, men vi er langt fremme, og derfor vi må jobbe sammen, sier Wiig.