Første test av DJI Mavic Mini: – Den er helt utrolig å fly!
Liten og lett, det er bare å glede seg. I følge vår testbruker, Robert Holand er DJI`s nye Mavic Mini et smart valg for mange droneentusiaster.11 november kommer Mavic Mini for salg, og jeg har fått lov til å teste den litt. Her er noen av mine erfaringer og inntrykk av den lille drona.
Store forventinger
Jeg har store forventninger til hvordan dette kommer til å slå ut. Vil dette være en “gamechanger” i bransjen og sette alt av lover og regler til side. Kan vi nå som fotografer bare gå ut og fly akkurat hvordan vi vil? Med en drone under 250 gram er den unntatt de fleste av dagens lover som omhandler drone. I prinsippet kan du fly i bysentrum, over folk og BLOS. Hvor mange slike droner som kommer til å sveve over festivaler til sommeren kan jo bli spennende.
Regelverk og muligheter
Flyvning med denne dronen er fortsatt noe regulert. Du må for eksempel fortsatt ha minimum Ro1 (for å få lov til å fly over folk, BLOS osv.) og beskrevet prosedyrer for hvordan den skal brukes. Du må forholde deg til NSM, restriksjonsområder og flyplasser. Du kan ikke fly høyere en 50 m, og ved en inspeksjon bør du nok vise en viss forståelse for risikovurderinger. Men den gir også mange muligheter. Det å bruke en slik drone i høy-risiko situasjoner, i tett befolkede områder og bysentrum er en meget god måte å redusere risiko på.
I det nye lovverket som kommer neste år er også 250 gram satt som nedre grense, og de henviser i lovverket til forskning som sier at droner under denne vekten ikke lengre utgjør en risiko for fatale skader. Jeg vil nok allikevel tro at samme lov som slår i kraft om du kaster en stein på 250 gram inn i en folkemengde og treffer noen, vil gjelde her også, men det er en annen lov enn luftfartsloven. Hvis vi som forbrukere bruker sunn fornuft og tar noen forhåndsregler, så tror jeg kanskje at verdens luft myndigheter ikke velger å justere ned den tillatte grensen på 250 gram.
Oj, den er virkelig liten!
Da jeg tar opp drona er førsteinntrykket at den er veldig liten og virker faktisk litt skjør. Det blir spennende å se hvordan den funker i praksis. Her har de nok spart vekt overalt de kan. Det er ikke noen ekstra sensorer og alt er i tynn plast. Så har de nok økt batteriet så langt de kan for å få lengst mulig flytid. Jeg begynner å se litt nærmere på det jeg er mest spent på, hva slags kamera har de puttet inn i denne saken.
Fra bildene på forhånd trodde jeg det var et kamera som er likt det som står på DJI Osmo pocket, men det stemmer ikke. Dette er enda mindre og lettere, og virker ikke som det har samme kvalitet. Jeg er spent på å prøve helt konkret hva det gir, men jeg må si at jeg ble litt skuffet da spesifikasjonene sier 2,7K og at den ikke tar bilder i RAW / DNG. Det kan hende at dette kun er software-begrensing og DJI vil selge ut alle Mavic Air som er på lager først. Jeg håper på at det kommer en oppdatering senere som gir mulighet for 4k og DNG, men etter å ha sett kameraet er jeg mer usikker.
Controller og ny app
Jeg liker og bruke Ipad mini når jeg flyr. Den er litt større enn en telefon, og har mye bedre batteritid – spesielt i kulda. På de andre mavic-modellene er det en USB utgang i midten som du kobler deg til da, men på denne finnes ikke den utgangen. Da må du enten spesialbestille en lengre kabel eller nøye deg med å bruke telefon.
Det er også en ny app for å fly mavic mini, DJI FLY. Den er ganske lik de de andre appene til DJI, men har en del flere begrensninger og mindre muligheter til manuelle innstillinger. Den er derimot meget lettbrukt og enkel og bruke. Det jeg savner mest er å bruke manuelle innstillinger når jeg filmer. Da er det kun mulig å velge lysere eller mørkere, og det begrenser litt kreativitet og valgfrihet. Men der er jeg som fotograf litt sær og liker å ha kontroll på eksponering. For de aller fleste vil nok dette funke mer en godt nok.
Flyveegenskaper
Drona kobler seg opp mot controller på første forsøk, og jeg tar en kjapp kalibrering av kompass. Drona reagerer med en gang og er meget lettflydd. Den er behagelig i bevegelsene og jeg har ikke følelsen av at den er så liten når den er oppe i lufta. Jeg synes faktisk denne er lettere å fly enn både Mavic Pro (1), Spark, Mavic Air og Phantom 4.
Det blåser ca 6 m/s når jeg tester den, men den takler dette overraskende bra. Jeg lar den henge i lufta i et område med en del kastevind, men den står bra stille og jobber som en liten veps. Jeg tror ikke den vil takle veldig mye mer vind, men opp mot 10m/s kan nok være mulig. Du bør nok jobbe mot vinden når den er sterkere enn 6 m/s, siden det kan ta litt tid å få den tilbake hvis det er motvind på vei lettflydd og har gode flyegenskaper er den ganske stabil når jeg filmer. Det er ganske lett å lage jevne kjøringer og rolige bevegelser. Den har tre forskjellige flight mode. “Sport”, “positon” og “CineSmooth”. Når det blåser litt er det egentlig nesten bare sport som gjelder, da jobber den fint igjennom vinden. CineSmooth funker gull når det er helt vindstille, men så snart det blåser litt begynner kantene å “vaggle” og filmen blir ikke bra. Position er strålende når du skal ta stillbilder i litt vind.
Jeg testet rekkevidde over et jorde og etter 500 – 600 meter begynner skjermen å flimre, men det er mye lengre enn jeg hadde forventet av en så liten sak. Noe av det jeg derimot er mest imponert over er flytid. Jeg gjorde begge testene mine i rundt 0 grader, og hadde flytid på rundt 22 – 23 minutter begge gangene. Jeg har ikke flydd rolig, og testet dronen underveis. Dette er det samme som jeg har i flytid på Mavic 2 Pro, så det vil jeg si er meget akseptabelt.
Kamera
Etter å ha tatt litt bilder og video, er jeg meget spent på å se resultatet. Jeg kan velge mellom 4:3 eller 16:9, både for bilder og film. Jeg skal prøve å oppsummere litt.
Bilder
Jeg er skeptisk til at den bare leverer bilder i jpg. Filene er på 12MP (3000×4000) og blir mellom 4 og 5 MB. Etter å ha kikket nærmere på kvaliteten på bildet er jeg derimot ganske imponert. Bildene er bedre enn de som kommer fra Mavic 1, Air og Spark, men ligger dessverre langt unna kvaliteten til Mavic 2 og Phantom 4 serien. Bildene er skarpet ganske mye opp og har liten dybde i farger. I tillegg er det veldig lite å gå på om du eksponerer litt feil. Er det overeksponert er det ingen muligheter til å justere, det er ingen informasjon i lyse felter. Er bildet litt for mørkt kan jeg justere maks 1 trinn, etter dette sprekker det opp i de fleste partier. Dette betyr at for å bruke denne dronen til å ta bilder med, må man treffe på eksponeringen 100% for at bildet skal bli bra. Jeg håper virkelig det kommer en oppdatering som åpner opp for DNG, for det vil gjøre underverker for hva som kan leveres fra denne drona.
Video
Mavic mini har muligheter til å filme i 2,7K og 1080p (25 og 50fps). Det er nok en del som vil savne 4K, men hvor ofte trenger man det til vanlige små produksjoner? Så snart man skal ha noe på TV som trenger 4k vil jeg anbefale å gå til storebror. Men etter å ha prøvd litt forskjellige innstillinger og klarer å fly mer stabilt er jeg meget imponert over videofilene som kommer. Det virker nesten som det er større dybde i dem enn i jpg filene. De har god fargemetning og er skarpe og fine.
Se et par videoer her:
https://www.dropbox.com/s/s47042m3mmdzrzo/DJIMavicMini_testfilm.mov?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ksdykuv80tfmb70/DJIMavicMini_morning_test.mov?dl=0
Sammenligning Mavic Mini og Mavic 2 pro
Dette er litt som å sammenligne mobiltelefon med et systemkamera. Det er fordeler og bakdeler med begge. Det er stor forskjell på bildene, men er den så stor at man bør droppe mini? Jeg tror at ved riktig bruk kan begge droner funke i en leveranse overfor en kunde. Det er viktig å kjenne begrensningene til dronene og ta vurderinger deretter. Jeg kommer nok fortsatt til å ta 95% av alle dronebilder med Mavic 2 Pro, men i de tilfeller der jeg skal jobbe i høyrisko situasjoner, meget tett befolkede områder eller faktisk trenger å fly over mennesker, er Mavic Mini er fantastisk redskap å ha med seg. Jeg tror bildene i mange tilfeller blir “godt nok”, så lenge man er flink til å eksponere riktig.
Konklusjon
Siden drona er så lett, er nok det både den største styrken og svakheten. Det er alltid et kompromiss på kvalitet, egenskaper og vekt. Vekten gjør at man fristilles fra en god del regler og gir mange muligheter i hvordan denne kan brukes. Men vekten gjør også at den reagerer fort på vind, noe som gir mindre stabile flyvinger enn f. eks storebror mavic 2. Vekten er nok også grunnen til at de går på kompromiss på egenskaper som 4K og DNG, selv om jeg håper dette kun er software og ikke hardware i kamera som gjør dette. 12 MP gir tross alt 4k om de bruker hele sensoren når man filmer.
Brukertesten skrevet av Robert Dreier Holand. Profesjonell fotograf i 15 år, droneansvarlig i Inviso og styremedlem i UAS Norway.