Store cruiseskip er fristende fotomotiver. Her er et av de virkelig store, AIDAnova med plass til over 7000 passasjerer, på vei ut Drøbaksundet i Oslofjorden. Husk å holde avstand når du flyr drone og fotograferer skip.
Foto:Hans O. Torgersen

Mange fristende motiver i ferie-NorgeFly drone i sommer? Disse reglene må du huske

Mange tar med seg en drone i sekken og flyr på nye steder under ferien. Dronemagasinet har snakket med Luftfartstilsynet om hva man må ha i orden.

Hans O. Torgersen

Felles europeisk regelverk har gjort det enklere å være reisende dronefotograf, men det er fortsatt formalia som må være på plass for at du skal kunne fly lovlig.

– Hva er den feilen som folk gjør oftest når man er på ferie og flyr drone?

– At man ikke registrerer seg som operatør, ikke har forsikring og ikke sjekker at det er fritt luftrom der man flyr.

Svaret kommer raskt fra de fire ekspertene i seksjon for ubemannet luftfart som er med Dronemagasinet på telefonen fra Luftfartstilsynet i Bodø: Seksjonssjef Bente Heggedal Løvold, flyoperativ inspektør Kjell Sture Johansen, rådgiver Arild Mortensen og inspektør Johanna Ridder.

Å fly uten forsikring kan utløse større konsekvenser enn å fly uten å være registrert.

– Kravet om forsikring står i luftfartsloven og har en strafferamme som er ganske stor.

Erstatningsansvar

I tillegg kommer erstatningsansvaret. Et eksempel: Du flyr med en drone på under 250 gram like ved en motorvei og mister kontrollen over dronen. Den kræsjer i en bil, føreren mister kontrollen og det fører til en større ulykke med flere biler og personskade.

Erstatningsansvaret løper da lett opp i flere hundre tusen kroner. Uten ansvarsforsikring må du betale dette av egen lomme, selv om du ikke har gjort noe galt.

– Det er det samme som med bilen, du har et objektivt ansvar. Selv om du ikke har utvist noen skyld, vil du ha ansvar for skadene som følger av din operasjon.

Barcode i Bjørvika i Oslo er opplagt et fotomotiv, men store deler av den ligger i flyforbudssonen som gjelder i Oslo sentrum. Foto: Heiko Junge / NTB

Mange legger ferieturen til kjente naturperler, men at det er fritt frem å bevege seg til fots for eksempel i en nasjonalpark, er ikke det samme som at det er lov å fly der.

– Her er verneområdene kanskje spesielt interessante om sommeren, når vi reiser forskjellige steder og går mye i naturen.

Her kan du sjekke om det er et verneområde der du har tenkt å fly: Safetofly.no og på nettsidene til Miljødirektoratet.

På nettsidene til Luftfartstilsynet finner du mye informasjon om dronereglene.

Ekspertene trekker også frem faren for det som kan skje når man ikke er godt nok kjent på et sted.

– Det kan være at man er veldig nær en flyplass uten at man tenker over det. For eksempel så kommer man med et cruiseskip og er ikke klar over at det ligger en flyplass rett rundt hjørnet.

Curiseskipet AIDAnova på vei forbi Oscarsborg festning i Oslofjorden ved Drøbak. Husk å holde god avstand til skip i fart. FOTO: Hans O. Torgersen

Fristelsene i form av gode fotomotiver dukker opp overalt, for eksempel ute på vannet. Store cruiseskip er fristende å fange med kameraet på dronen, men vær obs: Flyr du etter reglene i åpen kategori, må du se dronen hele tiden, det som på fagspråket heter VLOS (visual line of sight).

– Hvis du flyr bak et større fartøy så er det ikke VLOS hvis du ikke ser maskinen. Det er mange eksempler på at folk flyr 360 grader rundt et fartøy. Selv om du holder avstandsreglene så er du utenfor reglene. Du ser heller ikke det som er rundt maskinen uten på kameraet. Det er ikke en god nok situasjonsforståelse i åpen kategori.

Avstandsreglene

Flyr du en drone på over 250 gram, må du huske på avstandsreglene til personer. Mange vet ikke at de samme avstandsreglene gjelder for biler og båter i fart: Minst 50 meters avstand og i tillegg 1:1-regelen – er dronen 100 meter opp i luften så må man holde 100 meters avstand.

Personene i en bil er godt beskyttet mot dronen, men kan føreren bli forstyrret, også av mindre droner.

– Selv om man flyr en maskin på under 250 gram så kan man skape farlige situasjoner. Man har ansvar som pilot for ikke å skape farlige situasjoner.

Skal du på festival og vil ta bilde med dronen? Husk at uansett hvor stor eller liten dronen er, er det forbudt å fly over folkemengder.

Turist i Oslo? Husk at det gjelder flyforbud i Oslo sentrum. Du finner et kart over forbudsområdet på nettsidene til Luftfartstilsynet, men vi tar det med her også: