Droner hjelper med å slukke skogbrann
Helitrans har i år hatt et testprosjekt med droner, og selskapets DJI Matrice er allerede blitt et effektivt verktøy i brannslukkingsarbeid.– Dronen har blitt et bra verktøy for oss. Den gjør at flere får oversikt og man kan gi beskjeder kjappere. I stedet for å avbryte slukningen med helikopteret for å ta oversiktsbilder til politi og innsatsleder, kan vi fyre opp en drone og ta bildene derfra. Det er veldig positivt, sier John-Arne Hellesø, som har ansvaret for droneaktiviteten i et av Norges største helikopterselskap, Helitrans.
Selskapet er har kontrakt med DSB om slukking av skogranner med helikopter, og Hellesø anslår at droner har vært brukt under cirka halvparten av de femti brannutrykningene hvor Helitrans sin hovedmaskin på Torp har vært i aksjon i 2018.
Overblikk
Etter Frolandsbrannen i 2008 ble det innført lederstøtte ved håndtering av skogbranner. Det innebærer at ledende brannbefal bistår det lokale brannpersonellet. Hellesø forklarer prosessen ved en utrykning slik:
– Når vi får en utrykning snakker vi med lederstøtte før vi tar av, så får vi et final «go» og et hint om hvordan forholdene er på området. Når vi kommer frem tar vi som regel en runde rundt for å få et overblikk, men hvis det er prekært begynner vi slukking umiddelbart. Jeg setter av lastemannen på bakken, og hekter på bøttene. Ofte velger jeg å slukke litt først, og så vil lastemannen fyre opp dronen hvis vi ser at det er behov for det. Han posisjonerer den slik at vi kan overvåke storparten av det som skjer, og da tar vi video, bilder og temperaturmålinger, forteller Hellesø.
Droneoperatøren står da med skjermer på bakken, gjerne sammen med innsatsleder, og kommuniserer med helikopterpiloten via nødnettet.
– Bildene kan også fortelle oss hvor vi bør slippe vann. Den som flyr dronen kan guide de andre inn på hot spots. Da snakker vi om en fase hvor brannen har roet seg, sier Hellesø.
Det er kun hovedmaskinen til Helitrans, som har base på Torp, som er utstyrt med drone. Ordningen inngår i et testprosjekt som selskapet har hatt gående siden begynnelsen av året. Helitrans har en avtale med Andøya Space Centre, og flyr under deres tillatelse.
Det er for tiden i overkant av 70 ansatte i Helitrans, og fem av disse er sertifiserte droneoperatører.
Høy kvalitet
Helitrans begynte med en Phantom 4, som viste seg å være noe ustabil i vind. Nå bruker selskapet en Matrice, og Hellesø er godt fornøyd.
– Kvaliteten på kameraet er imponerende. Vi kan legge overlegg på termokamera, og kjøre både vanlig og termisk. Vi ser detaljer selv om det ikke er varmgang, forteller han.
Det har vært en tørr sommer med mange skogbranner og Helitrans har hatt mange oppdrag. Totalt har alle selskapets maskiner hatt 220 utrykk så langt i år. Hellesø sier det ikke er umiddelbare planer om å anskaffe flere droner.
– Det fungerer bra med den vi har, men foreløpig ser jeg ikke større behov. Men vi vil evaluere etter hvert, og jeg ser ikke bort fra at det kan bli flere på sikt.