Fredriksten festning i Halden med byen i bakgrunnen. Lengst bak ser vi Iddefjorden og Sverige.
Foto:Jan-Petter Dahl/TV2

Dronenytt: Slik tar du de beste vinterbildene med dronen

Få drone-ekspertenes beste tips for bilder på vinteren. Alt du må vite om innstillinger på dronen og de viktigste dronereglene som gjelder.
Hans O. Torgersen

– Jeg synes det er litt viktig å påpeke at dronekameraet er som et helt vanlig kamera, man bare styrer det på en annen måte. Har man drevet med foto og video tidligere, så er det de samme prinsippene som gjelder, forteller Erik Faarland fra Foto.no, en av ekspertene som delte rådene sine i sendingen.

Men selv om det ikke er noe prinsipiell forskjell mellom vanlig kamera og dronekamera, så er det noe man bør være klar over.

– Det er selvfølgelig slik at jo mindre dronen er, jo mindre er kameraet, og det inngås hele tiden kompromisser. Et større kamera vil normalt ha bedre kvalitet enn de mindre kameraene.

Du kan se hele sendingen her

Det beste fotolyset finner du ofte når solen er på vei opp – eller ned. Her møtes to av fergene mellom Moss og Horten ute på Oslofjorden. FOTO: Jan-Petter Dahl/TV2.

Fallgruver man kan ramle i

–  Jeg pleier å si «bruk automatikk hvis ikke du vet mer enn det kameraet vet», men så er det selvfølgelig noen fallgruver her, noen ganger man lar seg lure, enten fordi lyset kommer i feil vinkel, eller du har veldig mye hvitt eller svart i bildet så lysmåleren blir lurt.

En av de andre ekspertene i panelet onsdag var Jan-Petter Dahl i TV2, som hver helg flyr drone under fotballsendingene fra eliteserien.

– Hvordan går man fra å være en tradisjonell fotograf til å bli en flyvende fotograf?

– Har man en innbundet fly-foto-interesse, kombinasjonen der, er veien veldig kort til å begynne å leke seg og prøve, sier Dahl.

Han oppfordrer folk til å dele bilder og videoer på sosiale medier.

– Vi begynner alle et sted og man skal ikke være redd for å dele ting. Det er ved å dele og få tilbakemeldinger og se på det i etterkant at man lærer underveis hvordan dette flyr. Opp og lek, finn trygge områder og test ut flest mulig funksjoner på drona. 

Store variasjoner mellom det lyse og det mørke i bildet kan gjøre det nødvendig å justere eksponeringen manuelt. FOTO: Hans O. Torgersen.

Fly i lavere høyde

Matias Braathen i Above Media har fløyet drone fra før de fikk kameraer og jobber nå blant annet med fpv-drone under hoppkonkurranser. Han oppfordrer dronefotografene til å fly litt lavere.

– Klarer man å flytte blikket fra å ligge på 120 meters høyde og ta store, store bilder, og prøver å komme seg litt ned i terrenget, sier han.

Braathen oppfordrer oss til å leke med forgrunnen.

– Tenk at det er et kamera som nesten kunne vært på bakken, prøv litt småtekniske kjøringer i stedet for bånn gass i 120 meters høyde.

Fly lavere og rett kameraet rett ned mot bakken er to av fotorådene fra ekspertene. FOTO: Hans O. Torgersen

Noen av tipsene fra ekspertene i kortversjon:

  • Ta råfiler i stedet for komprimerte jpeg-filer. Da har du mye mer informasjon i bildet når du behandler det i for eksempel Lightroom eller Photoshop.
  • Ikke bli lurt av lysmåleren. Hvis det er mye hvis snø kan automatikken i kameraet gjøre bildet for mørkt. Tilsvarende kan bildet bli for lyst hvis det er mye mørkt i bildet og automatikken prøver å gjøre opptaket lysere. I begge tilfeller kan du justere bildet eller opptaket ved å slå av automatikken og justere manuelt.
  • Ikke fly høyt alltid og hele tiden. Mange fine motiver får du ved å fly lavt eller rette kameraet rett ned i stedet for rett bortover.
  • Utnytt soloppgang og solnedgang. Da er lyset og fargene ofte finere enn midt på dagen.
  • Planlegg fotograferingen og filmingen, for eksempel slik at du reiser ut med dronen når det er meldt fullmåne, slik som mandag, dagen etter palmesøndag.
  • Husk ekstra, fulladede batterier og varme klær.
  • -Bruk for eksempel nettsiden safetofly.no for å sjekke hvor det er tillatt og trygt å fly og husk å registrer deg på flydrone.no før du flyr avsluttet leder av sendingen, Anders Martinsen med.

Planlegg flygingen og fotograferingen, slik at du for eksempel kan få solen midt i åpningen på tårnet på broen ut til Hvaler i Østfold. FOTO: Jan-Pettter Dahl/TV2