Dronegruppe reddet rådyr nummer 100: – Det er rørende, kort og godt
Ingen av deltakerne i årets rådyrdugnad er i nærheten av å finne og redde like mange dyr som Skjeberg OJFF. Fredag morgen reddet dronegruppen på indre østlandet rådyr nummer 100 for sesongen.– Det er helt fantastisk. Vi er ei stor gruppe og hele gruppa har gjort en fabelaktig innsats. Det har vært helt utrolig, sier en oppglødd gruppeleder Sixten Karlsson til Dronemagasinet.
Rådyrgruppen til Skjeberg OJFF har drevet søk etter rådyrkalver i Sarpsborg-traktene i snaue 3 uker foran førsteslåtten. Aldri tidligere har de reddet så mange dyr og både fjorårets tall og årets målsetning er slått med klar margin.
– I fjor fant vi 43 rådyr og jeg hadde på forhånd sagt at vi med to droner i år, kanskje kunne doble tallet og finne 80-85 dyr. I dag fant vi vårt dyr nummer 100, det er jo helt suverent, sier Karlsson.
Utdannet 120 frivillige
Rådyrdugnaden som Skjeberg OJFF er en del av er initiert av UAS NORWAY. Droneorganisasjonen har gjennom vintersesongen utdannet 120 dronepiloter og frivillige. De gratis kursene som danner grunnlaget for rådyrsøk med drone, har hatt deltakere fra hele landet opp til Trondheim.
– Hvert år blir om lag 10.000 rådyr kjørt ihjel av slåmaskinen. Den nasjonale rådyrdugnaden tar sikte på å redde så mange som mulig av dem. Og til det trenger vi publikums hjelp for å nå ut til flest mulig og gjennom spleisen. Det er midler som uavkortet skal gå med til å gi enda flere frivillige gratis rådyrkurs neste år, sier Anders Martinsen, daglig leder av UAS NORWAY.
I fjor ble det reddet 499 rådyr ved bruk av droner. I år er målsetningen det dobbelte, men tørke og temperatur gjør at årets rådyrsøk til dels er krevende. I øyeblikket er det registrert 367 reddet rådyr rundt om i landet. På Rådyrsiden til UAS NORWAY kan du følge utviklingen av Rådyrdugnaden med kart, bilder og oppdateringer nærmest i realtid.
LES MER:
Ny Norgesrekord for antall rådyr reddet med drone på en dag
Nå fødes rådyrkalvene – over 100 dronepiloter skal redde dyrene fra slåmaskinen
Fem nye rådyrkalver reddet – men ikke alle piloter gjør funn
Dyr nummer hundre ble funnet av dronepilot Anders Rånes. Som en gest til rekordtallet og dronepiloten gjorde søkegruppen litt om på praksisen.
-Det var jo veldig stort å finne dyr nummer hundre. Det var dronepiloten vår Anders Rånes som fant dyret og vi stokket litt rundt på det, slik at han denne gangen også var han som bar rådyrkalven trygt ut av enga, forteller Karlsson.
Foran neste års rådyrdugnad tør Karlsson allerede nå håpe på et rekordhøyt antall reddet dyr. Neste år vil nemlig Skjeberg OJFF og Sarpsborg JFF samarbeide i større grad.
-Vi må nok satse på å redde 120 dyr i 2024. Vi skal ha et større samarbeid med Sarpsborg neste år. Noen av jordene er ganske enkelt så store at vi må gå sammen om dem og bruke flere droner samtidig, sier han.
Koordinering er suksessfaktoren
Selv om Skjeberg OJFF opererer i en region med høyt antall rådyr, er det ikke dyretettheten som er forklaringen på suksessen til dronepilotene. Karlsson peker på en helt annen faktor som forklarer suksessen i Østfold.
– Det er koordineringen vår som er forklaringen. Vi er en utrolig velfungerende gruppe som har en egen koordinator. Solveig Andrå tar imot telefoner fra bønder og samkjører våre søk. Det er hun som er den store forskjellen og forklaringen for våre tall, sier Karlsson.
Skjeberg OJFF har blitt tilgodesett med et stort beløp fra støttespillere. Pengene er brukt til blant annet innkjøp av to droner foran årets rådyrdugnad.
– Vi fikk 150.000 kroner av Viltfondet i Sarpsborg kommune. De pengene brukte vi på to nye droner og de kom godt med, sier Karlsson.
LES MER:
Ny Norgesrekord for antall rådyr reddet med drone på en dag
Nå fødes rådyrkalvene – over 100 dronepiloter skal redde dyrene fra slåmaskinen
Fem nye rådyrkalver reddet – men ikke alle piloter gjør funn
Sier ikke nei til noen
Sixten Karlsson og Skjeberg OJFF forteller at de har hatt et bevisst forhold til egen synlighet gjennom media og har stilt opp for både lokale som nasjonale nyhetsmedier.
-Vi har hatt en utrolig berømmelse. Media og synlighet har hjulpet utrolig godt. Vi brukte en annonse i Sarpsborg Arbeiderblad for å søke etter frivillige og rådyrgruppen vår har dermed blitt så stor som 40-50 personer. Vi har stilt opp for både lokalavis og Nrk, sier han.
Synligheten i media har gjort at Skjeberg OJFF har hatt stor pågang fra publikum som vil være med å hjelpe.
-Vi har prøvd å få alle som vil med ut i enga. Noen som har meldt seg har blitt utdannet som dronepiloter og andre som frivillige. Vi har hatt med store og små, noen ned i 10-års alderen. Vi sier ikke nei til noen, forteller Karlsson.
-Rørende
Med bare noen få jorder igjen å søke på før førsteslåtten er gjort over hele området, er det ikke ventet at søksgruppen finner så mange flere rådyr i år. Når Sixten Karlsson kikker tilbake på de hektiske ukene som har vært, er det ikke uten følelser.
-Det er rørerende. Kort og godt. Ikke bare at vi redder så mange dyr, men også at det berører så mange folk. Vi har sett at mange har fått nye venner og knyttet vennskap gjennom rådyrgruppa. Det har også vært fantastisk å se, sier han.
På spørsmål om det er et enkelt dyr eller en enkelthendelse som blir husket bedre enn de andre, svarer Karlsson kontant.
– Alle dyrene er like verdige. Det er ingen som blir glemt, avslutter Karlsson.