Dronedagen: Ble skilt og kjøpte seg drone
Mangeårig pressefotograf Jan Petter Dahl leder nå luftfotoavdelingen til TV2. Under dronedagen fredag fortalte han om hvordan droneeventyret startet for ham og hvordan tv-kanalen bruker droner i tv-produksjonen.Tidligere pressefotograf Jan Petter Dahl har en lang karriere som fotograf for flere store, norske aviser. Gjennom store deler av 90-tallet var han tilstede på mange av de største, nasjonale nyhetssakene i landet. Nå er han leder for TV2s luftfotoavdeling og er en av dem med størst erfaring på bruk av drone i dekningen av sport her til lands. Men droneflygingen hans startet noe tilfeldig.
– Jeg ble skilt og kjøpte meg drone. Jeg måtte ha noe å bruke tiden min på. Det er blitt noen år siden nå, sa Dahl under dronedagen hos foto.no.
De fremmøtte deltakerne humret godt av Dahls innledning, men det snudde kjapt til begeistring da fotografen viste flere hyperlapse-videoer filmet med drone. Det var ganske enkelt å se at ikke så mange i salen var kjent med den teknologien.
– Det var under pandemien at jeg fant ut at jeg måtte få tiden til å gå. Jeg startet da med hyperlapsevideoer fra dronen og jeg anbefaler alle å sette seg inn i den funksjonen i dronene, sa Dahl.
Dahl er til vanlig leder for TV2s luftfotoavdeling. Fotoavdelingen har kommet langt i bruk av drone under filming av sportsarrangement. Under sitt foredrag viste Dahl frem bilder og video fra både skirenn, skihopp, sykkelritt og fotballkamper, mens han fortalte om utfordringer som tv-kanalen har møtt underveis.
-Det er selvsagt viktig å ikke fly rett over utøverne. Skulle man falle ned faller vår drone ned på siden av der utøverne er, sa Dahl.
Eliteserien
-Høsten i fjor snakket vi i redaksjonen om at vi måtte ha oversiktsbilder fra fotballarenaene. For tre, fire uker siden gjorde vi det første opptaket, fortalte Dahl mens videobilder med lyd fra dronens smartkontroll ble vist.
Bildene som visete Molde stadion hadde også med lyd fra tv-produksjonen. Spotteren som dronepiloten støttet seg til var tydelig for alle å høre når hun kom med sine korrigeringer. Effekten var tydelig å spore blant publikum, som var synlig imponerte over hva som ble vist.
-Neste oppdrag er Lillestrøm mot Bodø Glimt på Åråsen i helga. Det er en vanskelig stadion, men her skal vi ta av fra indre bane. Det har vi også gjort fra Brann stadion tidligere i sesongen, sa Dahl som også måtte svare på hvilke droner tv-kanalen bruker.
TV2 bruker ofte små droner under 250 gram i dekningen av sport. Selv direktesendte bilder kan la seg filme med små droner mange private dronepiloter også flyr.
Bedre og bedre klima
Til Dronemagasinet forteller Dahl at tv-kanalen har store planer for å utvikle dronebruken ytterligere i sin tv-produksjon.
-Det blir i første rekke å videreutvikle bruken under fotballsendingene. Vi er godt i gang og ønsker videre å involvere flere av våre ansatte til å kunne foreta slik droneflyging, sier Dahl.
Men det er ikke bare sport som dekkes med droner. TV2 ønsker også i større grad å bruke droner under nyhetsdekningen og ikke minst under høstens stortingsvalg.
-Det er snart valg og der kommer droner virkelig til sin rett. Vi ønsker for eksempel å filme fra partilederdebatten om vi får tillatelse og fra selve valgnatten, sier Dahl.
Dahl sier videre at han opplever at klimaet opp mot politi og andre nødetater blir bedre og bedre hva pressens dronebruk angår.
– Jeg opplever at det har blitt bra, faktisk bedre og bedre. Politiet kan mer nå om droner og opptrer veldig profesjonelt. Et eksempel er under kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm på Intility stadion, hvor politiet ringte meg etter å ha sett vi var i luften med drone. De skulle også i luften med sitt helikopter for å observere publikum, og da avtalte vi å dele luftrommet mellom oss. Jeg fløy da under 90 meter og politiet holdt seg over. Det er et eksempel på et fantastisk samarbeid, sier Dahl.