Drone-koordinatoren som redder rådyr: – Alt handler om dyrenes beste
Asbjørn Ness fra Trøgstad og Eidsberg rådyrgruppe lar andre fly dronene. Selv bidrar han med den viktige oppgaven med å koordinere bønder, dronepiloter og frivillige i søk etter rådyr i indre Østfold.
-Jeg flyr ikke selv, det teknologiske tar de andre seg av. Jeg er koordinator for gruppa og står for mye av pratingen, ler den humørfylte ildsjelen Asbjørn Ness fra Trøgstad.
Den snart 70 år gamle pensjonisten har satt av mye av juni til å redde rådyr. Selv er han beskjeden omkring egen innsats og berømmer heller den yngre garde som også kombinerer grytidlige søk med arbeid.
– Jeg er jo pensjonist jeg, så når vi er ferdige på morgenen kan jeg slenge meg på sofaen og hvile. Da er det mye mer imponerende med alle dem som stiller klokka tre på natten, søker etter dyrene frem til frokost og så stikker på jobb i mange timer. Jeg fatter ikke hvordan de orker, sier Ness til Dronemagasinet.
Ness er koordinator for rådyrgruppen i Trøgstad og Eidsberg. Området er på mange vis arnestedet for rådyrsøk med droner og selv midt på lyse dagen spretter det rådyr rundt i gressengene. Årets sesong har, tross tørke og dårlig gressvekst, gitt like gode resultater som fjoråret.
– I fjor fant og reddet vi 55 rådyr. Det samme antallet reddet vi i år. Det må jo bety at vår innsats gjør noe for bestanden når man tenker på hvor dårlig vekstsesong vi har hatt. Det har vært knusktørt helt siden slutten av mai, sier Ness entusiastisk.
Den usynlige oppgaven
Trøgstad og Eidsberg rådyrgruppe består av seks piloter og et sted omkring 25 frivillige deltakere. Gruppa har vært aktiv med rådyrsøk siden 2016 og har benyttet droner i arbeidet siden 2018. Den usynlige oppgaven med å koordinere bøndenes slått og den frivillige innsatsen har falt på Asbjørn Ness.
-Jeg snakker med bøndene og jeg koordinerer innsatsen. Det meste går gjennom meg, men noen ganger kan det bli litt mye, sier Ness og forteller om en spesiell forespørsel som kom i tolvte time:
-Det var en bonde som ringte meg klokka elleve på kvelden og sa han ville slå gresset klokken fire på morgenen. Var ikke dette litt sent da, spurte jeg, men sa jeg skulle se hva vi fikk til. Så sent den kvelden fikk jeg tak i folk fra gruppa som var med ut og gjorde søk på natten. Da klokka ble fire på morgenen var jordet klarert og gruppa kunne gå videre på neste avtale, forteller Ness.
Gode gjerninger
Med gedigne jorder og enorme jordbruksareal i et område hvor rådyrsøkene er godt innarbeidet, har det ikke skortet på oppdrag for ildsjelene i rådyrgruppa. Så langt i år har gruppa gjennomsøkt om lag 25.000 mål med gressenger. Selv om det medfører tidlige morgener og mye trøtte ansikter, er motivasjonen bak drivkraft nok.
-Alt handler om dyrenes beste. De som sier noe annet tar feil. Vi gjør dette for dyrevelferden utelukkende og det gir oss en god følelse av å kunne hjelpe disse små dyrene, sier Ness.
En av gruppas ivrige deltakere, Bjørn Einar Lier, nikker gjenkjennende.
-Alle som har gjort en god gjerning en gang, vet hvordan det føles. Slik føler vi det hver gang, sier Lier.
Selv er Ness klokkerklar på drivkraften bak og sier han blir både lei seg og irritert over dem som trekker motivasjonen i tvil.
-Det er ingen som er mer glad i dyrene eller mer opptatt av dyrevelferd enn jegere. Selv om det er en overvekt av jegere som deltar i rådyrdugnaden handler alt om dyrevelferd. Selv gir det meg mye mer tilfredsstillelse å redde en kalv enn å skyte et rådyr, avslutter Ness.
LES MER:
– Første sesongen på 23 år jeg ikke har kjørt ihjel et rådyr
Oppsummerer første dronesøk-sesong: – Vi har lært masse
Ny Norgesrekord for antall rådyr reddet med drone på en dag
Nå fødes rådyrkalvene – over 100 dronepiloter skal redde dyrene fra slåmaskinen
Fem nye rådyrkalver reddet – men ikke alle piloter gjør funn
Dronegruppe reddet rådyr nummer 100: – Det er rørende, kort og godt