DJI MAVIC 2 Pro: – Ny fantastisk DJI-drone!

Fotograf Robert Holand fra Inviso og Magnus Furset fra Tilt har testet ut de helt nye DJI-dronene Mavic 2 Pro og Mavic 2 Zoom på Svalbard under Arctic Drone Event. De er svært begeistret over resultatene.
TEKST: SIGVE LOSNEGÅRD FOTO:ANDERS MARTINSEN

En av testene ble gjort med begge dronene i den forlatte og avsidesliggende russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard, der det ikke engang er mobildekning. Her plasserte de dronene ved siden av hverandre, høyt oppe i luften, for å sammenlikne bildene de er i stand til å ta. Og Robert Holand er imponert.

DJI Mavic 2 Zoom: 1/2.3-tommes bildebrikke, utvi- klet av DJI. 24 mm-48 mm optisk zoom, mulig med 2x digi- tal zoom i tillegg. 12 megapik- ser. ISO: 100-3200. 4K-opptak i 100 mb/s og H.265. D-HDR- og Hyperlight-teknologi. Super Res. Dolly Zoom. Vekt: 905 g. Flytid: 31 min. Pris: Rundt 12 500 kroner.

DJI Mavic 2 Pro: 1 tommes CMOS-bildebrikke fra Hasselblad, 28 mm brennvidde. 20 megapikser. ISO: 100-12800. 4K-opptak i 100 mb/s og H.265. D-HDR- og Hyperlight-teknolo- logi. Klare bilder i dunkel belys- ning. Liten dybdeskarphet. 10-bit D-Log. Vekt: 907 g. Flytid: 31 min. Pris: rundt 15 000 kro- ner.

-Vi satte dem på 40 meters høyde, en meter fra hverandre, og tok bilder med samme utsnitt for å finne forskjellene. Og forskjeller fant vi!

Mavic 2 Pro og Mavic 2 Zoom er nettopp lansert, og det har vært lange ventelister på spesielt en av dronene, Mavic 2 Pro, som har en CMOS-bildebrikke fra Hasselblad på en tomme, uten zoom. Den andre dronen, Mavic 2 Zoom, er utstyrt med en optisk zoom. Pro tar bilder på 20 megapiksler, mens Zoom-bildene er på 12 megapiksler.

Begge dronene filmer i 4K-oppløsning. Men det viser seg at de fleste bestiller den dyreste modellen, Mavic Pro.

Vi er til stede når materialet analyseres for aller første gang på en MacBook Pro.

-Det er en vesensforskjell her, sier Robert.

-Betydelig, faktisk, svarer Magnus.

-Men samtidig er begge veldig bra, mener Robert.

-Litt fargenyanser er ulikt, men enkle å korrigere. Først når vi zoomer 300 % inn i bildet, ser vi forskjellene, spesielt i skyggepartier. Pro er klarere og har skarpere konturer, sier Magnus og peker.

-Her, på Zoom-en, ser du at det er mer uklart, selv om det fortsatt er veldig bra.

-Begge tar svært gode bilder, men en større bildebrikke gjør bildene fra Mavic 2 Pro skarpere, sier Robert.

For å få et best mulig sammenlikningsgrunnlag, har dronene tatt bilder fra samme vinkler og høyde, og Robert Holand studerer motivene ned på pikselnivå. Han slår fast at de to dronene han nådd en ny terskel innen entusiastmarkedet. Robert mener at forskjellen på bildebrikkene avsløres først når man zoomer helt inn. Det er en tommes brikke i Pro-modellen. Så potensialet er til stede for å gi bedre resultater.

Fotograf Robert Holand fra Inviso og Magnus Furset fra Tilt.

-En zoom-linse, som Mavic 2 Zoom har, er mer anvendelig og betyr at du kan jobbe raskere, men i tillegg til en mindre bildebrikke har den også flere lag glass, og til sammen betyr dette noe mindre skarphet på detaljnivå. Mavic 2 Zoom er faktisk den eneste entusiast-dronen på markedet med optisk zoom og 4K-videoopptak. Fordelen med zoom er at du kan legge dronen høyere og få samme utsnitt, som er ideelt når du filmer mennesker uten å bli for nærgående, sier Robert.

-Vi har testet flere Pro-droner i Inviso, og vi har sett en del på råmaterialet. Vi er imponert over hvor mye vi kan få ut av bildene som blir tatt med Pro. Den overgår f eks en glimrende drone som DJI Inspire 1 med X5-kamera med god margin, og også DJI Phantom 4 Pro, en annen svært god drone som også har en sensor på en tomme. Men den er ikke av Hasselblads kvalitet, slår Robert fast.

Hovedvekten av testingen på Svalbard har vært gjort med Pro-modellen. Den tar også marginalt bedre 4K-opptak, selv om Zoom er noe raskere å jobbe med, siden man enklere kan velge utsnitt uten å flytte på dronen.

Dji Mavic 2 Zoom har et 12 MP-kamera. Dette kameraet er mye bedre enn forgjengeren, bildet er skarpt og fint, men når vi begynner å zoome inn eller jobbe med fila i ettertid, ligger den langt bak Pro-broren sin. Men er du mer opptatt av video enn stillbilder, er dette en meget spennende og allsidig drone, mener Robert. (Foto: Robert Holand)

Dji Mavic 2 Pro har et 20 Mp kamera fra Hasselblad. Dette er den første dronen av de små der jeg får følelsen av å jobbe med et ordentlig kamera. Bildene er ikke så «skarpe» som lillebroren, og fargene er litt mykere. Men det gir mye større frihet i ettertid, og du kan skru mye på bildene før de sprekker. Den beste sammenligningen jeg har til andre kameraer, er at følelsen og opplevelsen er veldig lik bildene fra en Sony RX100 mk III / IV, og det er et skikkelig kvalitetstegn. (Foto: Robert Holand)

Det har gått to år siden den første Mavic Pro ble lansert, men etterspørselen var enorm, og DJI klarte ikke å levere før flere måneder senere. På den tiden knivet de med GoPro-dronen, og målet var å produsere en drone som overgikk den.

-Den var svært god på film, mens stillbildene var litt mer ordinære, sier Robert.

-DJI sin styrke har vært at de er så enkle å fly, så logistikken har vært svært enkel. Bildene har vært gode nok, men ikke glimrende. Men nå følger kvaliteten på bildene etter, sier Robert. Du får en drone som er avansert, men enkel å fly, og med optikk som står i stil. Pakken er svært god, slår han fast.

Det er DJI som har produsert Zoom-kameraet selv, ikke Hasselblad, den velrenommerte svenske kameraprodusenten som for øvrig er kjøpt opp av nettopp DJI. Hasselblad-kameraet har 28 mm brennvidde, mens Zoom-kameraet kan kjøre 24 mm på maks vidvinkel. Så den er videre, i tillegg til at den kan zoome til 48 mm.

Robert og Magnus viser bildene de har tatt av hus og landskap på Pyramiden. Før de zoomer inn i bildene, ser de ganske like ut, skarpe og fine, med klare og rene farger og god kontrast. Så zoomer de to ekspertene innover i bildene, og ulikhetene begynner å vises. Jo lengre inn vi kommer, desto klarere trer forskjellene fram. Selv om Mavic Zoom tar svært gode bilder, er det ingen tvil om hvilke som er tatt med Hasselblad-kameraet.

VAKKER OG RÅ NATUR: –Det er på slike store bilder med mye detaljer og dybde at du virkelig ser forskjell på en Dji Mavic Pro og droner jeg har ydd med tidligere, sier Robert Holand. Selv min Dji Inspire 1 med X5-kamera leverer ikke så mye dynamikk som dette. (Foto: Robert Holand)

Robert Holand mener at Mavic 2 Pro og Mavic 2 Zoom mangler konkurranse både i markedet for avanserte entusiastdroner og i markedet for kameradroner.

-Per i dag er det ikke mange alternativer, og det er jo litt synd. For konkurranse er jo ofte både teknologifremmende og prispressende. Franske Parrot konkurrerer vel med lillebroren til Mavic Pro, Mavic Air. Ellers er det lite konkurranse, mener Robert.

-Men bilder som er tatt med droner fra dette segmentet, egner seg ikke til profesjonell bruk. Kanskje med unntak av video på klare dager, men ikke stillbilder.

4K-videoene som er tatt med Mavic 2 Pro, er muligens noe bedre enn Mavic 2 Zoom-videoene, men begge er svært bra. Til de som filmer mye, og spesielt til hobbybruk, kan det kanskje være vel så bra med Mavic 2 Zoom, ikke minst fordi man får en kul videoeffekt med på kjøpet. Med Dolly Zoom kan du zoome og rygge bort fra motivet samtidig, og det gir en dramatisk effekt. Tenk trappen i fyrtårnet i “Vertigo”. Effekten kan oppnås manuelt med zoom, men den er svært vanskelig å beherske. Innstillingen Dolly Zoom gjør dette automatisk. Mange som driver med film og blogging, velger nok Zoom. Men foreløpig har etterspørselen etter Pro vært mye høyere.

-Begge de to dronene utmerker seg som fantastiske droner, men de har litt ulike bruksområder. Det er det du bør tenke på når du bestemmer deg for hvilken drone du bør velge, mener Robert.

-Hadde jeg bare drevet med film, hadde jeg nok gått for Zoom-en. For du kan endre utsnitt bedre. Pro har et tettere utsnitt når du filmer, og da havner du på rundt 35 mm, siden den beskjærer inn i bildebrikken på tross av at det er 4K. På Zoom-en kan du både zoome mer inn og mer ut. Og det er praktisk.

Litt senere på dagen har Robert og Magnus sjekket det meste av råmaterialet. De er fortsatt imponert over hvor godt de to DJI-dronene leverer.

-Forskjellen på de to bildebrikkene er tydeligst på bilder, sier Robert. Men det krever at man zoomer et godt stykke innover i bildene. Han peker på et skyggeparti i to bilder.

-Du ser forskjell i grøten. Her står de to dronene på akkurat samme sted. Detaljene i bildet er klarere på Pro her også, slår han fast.

-Det vi har vært mest imponert over med Hasselblad-bildene, er hvor mye vi kan “dra” i dem etterpå, sier Robert. -Fordi vi redigerer ofte bildene veldig hardt. Vi kan dra dem mye i skyggepartiene før de sprekker. Vi kan hente opp mye i råfilene, også i Zoom-filene, selv om Pro-filene er bedre og gir oss en god del mer å gå på. Mavic 2 Zoom-filene er for øvrig mye bedre enn Mavic Air-bildene.

-Jeg har bestilt Pro, sier Robert. -Jeg er jo fotograf, og var vel aldri i tvil. I Inviso er vi først og fremst ute etter kvaliteten i bildet, mer enn fleksibiliteten i bruken. Så får vi heller være flinkere til å fly litt nærmere. Ideelt sett burde vi hatt en zoom i et Hasselblad-kamera. Kanskje vi får mulighet til å bytte ut kameraet etter hvert? Det vet vi ikke ennå, men det er lov å håpe, sier Robert smilende.

Fakta om Mavic 2-dronene:

 

DJI Mavic 2 Pro: 1 tommes CMOS-bildebrikke fra Hasselblad, 28 mm brennvidde. 20 megapikser. ISO: 100-12800. 4K-opptak i 100 mb/s og H.265. D-HDR- og Hyperlight-teknolologi. Klare bilder i dunkel belysning. Liten dybdeskarphet. 10-bit D-Log. Vekt: 907 g. Flytid: 31 min. Pris: rundt 15 000 kroner.

DJI Mavic 2 Zoom: 1/2.3-tommes bildebrikke, utviklet av DJI. 24 mm-48 mm optisk zoom, mulig med 2x digital zoom i tillegg. 12 megapikser. ISO: 100-3200. 4K-opptak i 100 mb/s og H.265. D-HDR- og Hyperlight-teknologi. Super Res. Dolly Zoom. Vekt: 905 g. Flytid: 31 min. Pris: Rundt 12 500 kroner.