Disse dronefirmaene vant rekordkontrakten med Statsbygg
Det var Aersea i Kristiansand og Inotek i Stavern som vant anbudskonkurransen om droneinspeksjoner for Statsbygg til en maksimal verdi på 80 millioner kroner. Dette er den største dronekontrakten i fastlands-Norge hittil.– Dette er svært betydningsfullt, både for selskapet i den nåværende situasjonen og for videre utvikling, sier Jan Robert Fiksdal, operativ leder i Aersea, til Dronemagasinet.
Aersea var firmaet som også tok en del av kaka da Statsbygg i 2020 for første gang delte ut kontrakter for droneinspeksjon. Den gangen var ikke Inotek med.
– Vi får masse å gjøre, det er veldig gøy, vi har jo rigget oss for den typen oppdragsvolumer, så vi er godt forberedt, sier daglig leder Fredrik Rist i Inotek til Dronemagasinet.
Aersea fikk største delen
Av de to relativt små firmaene er det Aersea som fikk den største delen og ca. 50 millioner av de 80 som er maksimal verdi av totalkontrakten.
– Dette er svært betydningsfullt, både for selskapet i den nåværende situasjonen og for videre utvikling. Vi ønsker å ansette flere dronepiloter og oppfordrer folk til å ta kontakt med oss og eventuelt sende inn en CV sier Fiksdal.
Kontraktene som Aersea fikk tilslag på gjelder område nord, sør-øst og utlandet. Sør-Øst har størst verdi, 33 millioner kroner.
– Nå er det en ny kontrakt som går fra 2. desember i to år, så er det to år og eventuelt ett pluss ett år.
Utfordrende utenlandsdel
Utlands-delen er den minste delkonmtrakten på tre millioner kroner, men er på mange måter den mest spennende og utfordrende.
– Det er 90 bygg/eiendommer på 80 lokasjoner i utlandet, ambassadebygg og offentlige bygg i hele verden.
Europa er den verdensdelen der det naturlig nok er enklere for et norsk firma å operere droner i, sidene det er et felles europeisk regelverk som er rammeverket for droneflyging.
– I Europa er vi godt dekket allerede med våre LUC, andre områder er det mer omfattende. I deler av Asia samarbeider vi med Yamaha, som har operatørtillatelse, men i USA og andre plasser det litt mer omfattende.
– Hva med Paris, der er det kjent at det er svært strengt?
– I Frankrike har vi kommet godt i gang med en cross border søknad til LT. Med drone utstyrt med FTS (flight termination system) og egnet remote ID er vi godt forberedt på franske forhold.
Inotek i Oslo og Vest
Inotek skal fly i Oslo og Vest-Norge. Disse to delkontraktene har en verdi på maksimalt 22 millioner kroner.
– Vi får masse å gjøre, det er veldig gøy, vi har jo rigget oss for den typen oppdragsvolumer, så vi er godt forberedt.
– Har dere de ansatte som dere trenger?
– Foreløpig har vi det, men vi er jo et selskap i vekst som driver med en del andre satsninger også, så vi er sånn sett ikke ferdig med bemanning. Med søkke og snøre i dag er vi vel 18 totalt, med piloter som vi leier inn også, sier daglig leder Fredrik Rist i Inotek til Dronemagasinet.
Inotek jobber også med bruk av DJI Dock 2 til inspeksjon.
– Vi jobber også med en del, kall det automatiserte oppdrag, med bruk av dokk. Vi har fått på plass tillatelse til BVLOS med bruk av dokk til områdesikring og inspeksjon og har kjøpt inn DJI Dock 2.
En dock står allerede på en kystbase i Bergen.
– I Bergen piloterer vi et prosjekt. Neste prosjekt vi skal i gang med som er offentlig, er på Drammen havn, både med kartlegging og områdesikring ved bruk av dock.
Statsbygg halverer kostnadene
Statsbygg, som en av Norges største eiendomsforvaltere, har vært tidlig ute med å ta i bruk droneteknologi for å modernisere vedlikehold og inspeksjon av bygninger.
Bruk av droner halverer utgiftene Statsbygg har til bygningsinspeksjon og avdekker dessuten flere feil og mangler enn manuell inspeksjon.
– Dette har vært en gavepakke, med hyggelige og positive gevinster vi ikke engang hadde tenkt på da vi startet, har Mai Anh Thị Lê, spesialrådgiver og leder for Statsbyggs arbeid knyttet til Smart Eiendomsdrift, tidligere sagt til Dronemagasinet.