Viken skog bruker droner etter vindfall: – To dagers manuell jobb gjøres på en time med drone
– To dagers manuell jobb gjøres på en time med drone, forteller skogssjef Lars Haug i Viken Skog. Samvirket har gått til anskaffelse av fem droner, og tror det blir flere.Høststormen i november skapte store overskrifter. Flere tusen var uten strøm, og mange mistet store områder med skog etter vindens herjinger.
– Ingen i Norge har sett lignende vindfellinger etter en storm i nyere tid. 15 % av Norges avvirkning på over et år blåste ned på en ettermiddag. Det er nok en plass mellom 1,5 og 1,7 millioner kubikkmeter, forteller Lars Haug, skogsjef i skogeiersamvirket Viken Skog.
Haug står midt i skogen i Numedal sammen med Dronenytts Anders Martinsen. Rundt dem er en rekke skogsmaskiner i full drift.
– Vinden har kommet nordfra og slått inn i dalsiden. Det er nok rundt 15 000 kubikkmeter med tømmer som ligger i dette området. Maskinene er laget for å hogge stående skog, og dermed øker produksjonstiden med 30-40 % for en kubikkmeter med tømmer, forteller Haug.
Se hele Dronenytt-sendingen her:
Stor jobb – krevende område
Oppryddingen i Numedal vil ta lang tid. Skogsjefen anslår at det vil ta mange måneder.
Så hvordan kommer droner inn i bildet? Haug forteller:
– Vi slet i starten med å få oversikt over skadeomfanget på grunn av lav sol og for dårlige forhold til å bruke satellittbilder og eventuelle flyfoto. Derfor begynte vi å teste drone. Det er et kjempeverktøy til å identifisere vindfall, vi kan bruke det i planleggingen og overføre data til skogsmaskiner som er i drift. Normalen er å gå på beina rundt i felt, og merke fysisk med merkebånd. Det er en manuell jobb det nesten er umulig å utføre i dette terrenget, sier han, og legger til:
– Det ble sagt her at det vi gjør med drone på en time er to dagers manuell jobb, forteller han.
Viken Skog har LIDAR-data i sine kartverktøy, og kobler dronebilder opp mot sitt eksisterende verktøy.
– Maskinførerne kan ta inn bildene i vår entreprenørapp og se hvilken retning treet har falt, slik at de vet hvordan de skal angripe det, forklarer Haug.
Langt fremme
Norsk skogbruk er ifølge skogsjefen langt fremme når det gjelder digitalisering
– Vi har en egen avdeling som kartlegger skog, og de var de første i verden som brukte LIDAR-data til det vi kaller områdetakst, sier Haug.
Han forventer at dronebruken vil øke fremover.
– Vi har over 30 skogbruksledere, altså de som kjøper tømmer av skogeiere og planlegger skogsdrift. Etter hvert kommer de til å bli utstyrt med droner slik at de får erfaring. Og da kan vi bruke det i andre sammenhenger, til etterkontroll av forskjellige ting, og til sjekk av kantsoner, sporskader eller hogstflater.
Detaljplanlegging
Geit Jacobsen er opplæringsansvarlig i Viken Skog, og opptatt av å finne enkle og effektive verktøy for skogbruksledere. Han driver med opplæring av nyansatte og oppfølging av de han kaller «gamle ringrever».
– Vi har gjort innkjøp av fem droner, og skal plassere dem ut på de distriktskontorene hvor det er mye vindfall. Etter hvert satser vi nok på samtlige, sier han.
Samvirket gjorde sin første droneanskaffelse i 2020, og utfører stort sett flyvningen selv.
– Viken er stort, og for å kunne detaljplanlegge rundt omkring på driftene våre er det viktig å ha eget verktøy – noe som snakker med entreprenørappen vi planlegger tømmerdrifter i. Der kan vi legge inn bilder av vindfall i oppdragsflatene, slik at entreprenør får oversikt, sier Jacobsen.
Droner er altså i ferd med å få en betydelig rolle i skogbruket, noe Haug mener er helt naturlig.
– Å effektivisere skogbruk er å ta i bruk teknologi, konstaterer han.