Amerikansk dronefirma produserer DJI-kopi på lisens Malaysia
Amerikanske Anzu Robotics presenterte denne uken løsningen for de som vil ha en DJI Mavic 3 Enterprise, men som av sikkerhetshensyn ikke får lov å kjøpe droner produsert i Kina. Dronemagasinet har sett og testet dronen.I USA rammes DJI enkelte staters forbud mot at offentlige myndigheter bruker droner laget i Kina, slik som i Florida.
Texas-baserte Anzu Robotics lanserte denne uken en drone som er basert på DJI Mavic 3 Enterprise-plattformen. Den produseres i Malaysia og Anzu har lisensavtaler med DJI på plass.
– DJI har et forretningssamarbeid med Anzu Robotics. Dette ble etablert med mål om å øke tilgjengeligheten til dyktige og kostnadseffektive droner i markedet, har en representant for DJI uttalt til nettstedet Drone DJ.
Dronemagasinet har sett og testet Anzus nye Raptor på den store dronemessen Xponential 2024 i San Diego, California, USA.
Raptor ser ut som en DJI Mavic og kontrollenheten ser ut som DJI sin egen, men under plastskallet er ingenting det samme.
Programvare utviklet i USA
Programvaren i dronen er i følge Warnes utviklet i USA i et samarbeid mellom Anzu og Aloft Technologies.
– Det vi gjør er å lage teknologi som er fri for geopolitiske bekymringer, samtidig som vi opprettholder ekstremt høy pålitelighet når det gjelder flykapasiteter, kvaliteten i produksjonen av droner samt datasikkerhet, sier Randall Warnes, administrerende direktør i Anzu Robotics, til Dronemagasinet.
– Dere har under Xponential lansert et alternativt produksjonssted for en drone i Mavic 3-serien som ligner på DJI, men det er ikke en DJI?
– Det vi har gjort er at vi har opprettet en lisensavtale for ledende teknologi i droneområdet og produsert den i Malaysia, noe som gjør at vi altså unngår noen av de geopolitiske bekymringene som dreier seg om opprinnelsesland. Og så blir all programvaren lagret i USA på amerikanske servere og beskyttet med verktøy som er laget av Aloft, som har laget programvareløsninger for dronebransjen siden 2015, og som har sertifiseringer som ISO 27001 og SOC 2 Type 2-sertifisering som viser deres evne til å beskytte data.
Velegnet til søk og redning
– Hva slags marked satser dere på?
– Jeg tror først og fremst at kundene som ønsker å være Anzu Robotics-kunder, er kunder som ikke kan kjøpe kinesiske droner til oppdragene sine, men som likevel ønsker et produkt med høy kvalitet langt under prisalternativene de ellers må se etter. Jeg tror ikke at vi har en prisfordel i forhold til droner som produseres i Kina, men i forhold til andre alternativer i USA.
Raptor kommer i en versjon med termisk sensor og en uten.
– Jeg tror at dronene våre er egnet for ingeniørfirmaer som arbeider med kartlegging, offentlig sikkerhet, slik som søk og redning, og politiet.
Anzu legger stor vekt på datasikkerhet.
– Det er ikke noen måte en tredjepart kan få tilgang til disse dataene eller kontrollere dronen på. Vi utfører akkurat nå en tredjeparts penetrasjonstest og håper å ha rapporten fra den klar den første uken i mai. Vi leverer ikke noen droner før rapporten forteller oss at det ikke er noen problemer med datasikkerheten.
Hvorfor gjør DJI dette?
-Lisensavtaler er ikke noe noe nytt for andre bransjer, nå kommer det også til syne i dronebranjen og presses frem av at store aktører vil ha alternativer å velge mellom, avslutter Warnes.
Selskapet selger ikke direkte til sluttbruker, men via sitt forhandlernett.