ALLEREDE I BRUK: Soldater fra Telemark bataljon trener med nanodronen Black Hornet 11. september 2020 på Rena i oppklaring.
Foto:Frederik Ringnes/Forsvaret.

Forsvaret kjøper droner for 200 millioner kroner Ny storkontrakt for Black Hornet 3

Det norske forsvaret kjøper Black Hornets 3 for 200 millioner kroner de neste sju årene fra Teledyne FLIR på Hønefoss.
Ole Dag Kvamme

Dermed fortsetter suksessen for den norske nanodronen på 33 gram.

– Vi er veldig glade for at Forsvaret har som intensjon om å inngå en større rammekontrakt på inntil 7 års varighet på Black Hornet med oss. Allerede fra januar er vi klare til å starte forhandlinger med Forsvaret, og kan levere alle dronene i 2022, sier direktør Christian Fekete, som leder FLIRs norske avdeling på henholdsvis Eggemoen og Hvalstad  – FLIR Unmanned Aerial Systems (FLIR UAS).

Alle kjenner til suksessen med norske Prox Dynamics nanodrone. Tretten år etter starten har den gått sin seiersgang, samtidig som selskapet ble kjøpt opp av FLIR, og i januar ble FLIR kjøpt opp av Teledyne.

Black Hornet blir fortsatt utviklet og produsert i Norge. Dermed er kontrakten mellom Forsvaret og Teledyne FLIR en kontrakt til FLIR, som lager dronene på Eggemoen, Hønefoss Norge.

Det er akkurat ett år siden Heimevernet gikk til anskaffelse av samme dronen.

Bare én tilbyder

Forsvaret opplyser i kunngjøringen publisert 29. november på Doffin, den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser, at det kun var én bedrift som hadde bød seg frem.

«Anskaffelse av Stridsteknisk Unmanned Aerial System (UAS) til Forsvaret omhandler droner med vekt lavere enn 60 gram. Forsvarsmateriell / Divisjon for Luftkapasiteter har til hensikt å inngå kontrakt med Teledyne FLIR, som er å anse som ene-leverandør for denne typen materiell.»

Dronemagasinet har bedt Forsvarsmateriell kommentere anskaffelsen, og hvem som skal ha den. Artikkelen blir oppdatert ved svar.

Eksportsuksess

Den knapt 15 centimeter lange dronen er neste lydløs. Den selges i forpakninger à to, som gjør at den ene rekker å lades opp i kofferten mens den andre flyr – i rundt 20 minutter.

Med tre vanlige kameraer og infrarødt kamera på den lille flykroppen er den blitt en foretrukken partner for mange forsvarsavdelinger internasjonalt, og kalles «soldier borne sensor».

Nærmere 200 ansatte på Hvalstad og Eggemoen står bak produktet, som er eksportert til 40 land tilknyttet NATO.

– Det blir stor og viktig kontrakt for oss. Dronen er norsk eksportkontrollert teknologi, og skal produseres i Norge, sier Fekete.

Han vil ikke kommentere hvor mange droner den nye kontrakten innebærer, men nøyer seg med å si at han er stolt over å kunne fortsette det strategiske samarbeidet med Forsvaret.

Solide overskudd

– Vi har et langt og godt forhold til det norske Forsvaret. Dette er en fortsettelse av dette. Jeg synes det er ekstra fint å kunne levere Black Hornet til Forsvaret, slik at det har en taktisk fordel i operasjoner, sier Fekete.

FLIR Unmanned Aerial Systems har økt omsetningen svært mye de siste årene, fra 235 millioner kroner i 2018, via 460 året etter og 700 millioner kroner for 2020.

Overskuddet har i samme periode vokst fra 18 via 141 til 291 millioner kroner.