Ny analyse av dronedata:Spektralanalyse kan gi stor merverdi
Professor og biokjemometriker Harald Martens fra firma Idletech mener spektralanalyser kan tilføre dronebransjen store muligheter for bedre og mer informasjon fra sensor-flygninger.– Jeg er egentlig biokjemiker, og hatet matematikk. Men så har jeg funnet ut at matematikk er for viktig til å overlates til matematikere, spøkte Harald Martens (75), og dermed var han i gang.
Nestor Harald Martens er professor emeritus ved Institutt for teknisk kybernetikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
Han gjestet UNC2021 i Sola for å komme med innspill om hvordan dronebransjen kan ta ut merverdier av flygninger gjennom å bruke spektralteknologi.
Gjennom et rikt språk og etter hvert begrepsspesifikt foredrag, viste Martens hvordan analyse av enorme datamengder kan tilføre dronebransjen mye mer informasjon.
Dette skjer gjennom automatiske prosesseseringer, men man må må lære seg å koble programvaren man har i dag fra bilder tatt av droner, til analyseredskaper
Løsningen ifølge Martens er hybride analyser av dagens bilder med modelleringer gjennom matematiske analyser.
Gjennom skygger, og analyser kan man skaffe informasjon som ellers anses som døde pixler fra for eksempel skyggepartier i bilder.
– Man kan måle hyperspektralt, bruke multidata-analyse, fortalte Martens.
Om språket kunne fremstå vanskelig, var det ikke verre enn at lysbrytninger og effekter fra vann gjennom matematiske modeller gir tilleggsanalyser av bilder, som sammen med vanlige fargebilder gir skrekkelig mye mer informasjon.
Mens man tidligere så bort fra målinger man ikke klarte å prosessere, er dette annerledes i dag, eller som Martens sa:
– Suck it to me, baby
– I dag sier man suck it to me baby, jeg tar alle målingene, og fortsatte:
– Som når vi vurderer proteiner. Gjennom lysspredning kan du analysere data, som bygger pån forståelse av lysspredning, endringer, ulike effekter av vann, is, eller klorofyll. Vi kan ta ut kausale fenomener som nesten alltid er der, og sitte igjen med mer informasjon, sa Martens.
For den som fortsatt tvilte:
– Vi kan måle kjemiske sammensetninger, og dette kan gjøres i hvert pixel på ethvert tidspunkt
Ny konferanse
På samme vis er det på havbunnen, men modelleringer for merinformasjon.
– Man må dekomprimere de enorme fargespektrene som finnes, og vite hvordan de absorberer lys, sa Martens.
Han viste også til verktøy for dette, og ønsket en konferanse med næringen neste år.
– Da avtaler vi bare det nå, så får vi det til, svarte konferanseleder Anders Martinsen fra UAS Norway på direkten.