Økende dronebruk i kraftbransjen: Mange fordeler med droner til inspeksjon og beredskap
Ved hjelp av en skybasert plattform kan nettselskaper få umiddelbar tilgang til dronedata for hver enkelt mast på linjene sine. I tillegg er droner et effektivt verktøy når det skjer strømbrudd.Det er 124 nettselskaper i Norge i dag. Hva er det som gjør at noen har satset i flere år på droner, mens andre henger etter? Hva er egentlig gevinsten, og hvilke vurderinger må man gjøre hvis man vil komme i gang? Det er spørsmålene som stilles i Dronenytt de nærmeste ukene. Onsdag var programleder Anders Martinsen i Rogaland og møtte KVS Technologies, som jobber med automatisering av linjeinspeksjon ved hjelp av droner og kunstig intelligens. KVS har flere av de største nettselskapene i Norge som kunder.
Den ferske operasjonsdirektøren Jimmy Bostrøm trekker frem flere fordeler ved å bruke droner i denne bransjen.
– Det er en helelektrisk løsning med null utslipp. I tillegg er droner stillegående, så vi flyr over linjer mens ville dyr slapper av under uten å bli forstyrret av oss. Det aspektet er en stor fordel. Dronen flyr også med god hastighet, cirka 36 km/t, slik at man får god nok tid til å ta de gode bildene. Det er en utfordring med helikopter, sier han.
Kollega Håkon Kjerkreit forklarer at det er viktig å få mest mulig kvalitetsdata fra hver eneste inspeksjon.
– Vi ønsker at det skal gå i en kvalitetsdrevet retning, og vi ønsker at hver gang vi er ute og flyr så skal vi gi gode data på tilstanden til hver enkelt mast, med god informasjon om linjetraseen og vegetasjonen. Vi ønsker at hele bransjen skal komme over i et spor med kvalitetsdrevet inspeksjonsarbeid, sier Kjerkreit.
Data i sanntid
Mens Dronenytt er på besøk gjør Mette Nyås en testoperasjon med en av selskapets Staaker BG 200-droner. Nyås, som ble uteksaminert fra droneingeniør-studiet ved Universitetet i Tromsø i fjor, planlegger og kontrollerer inspeksjonen fra sin bakkestasjon. Det er lagt inn GPS-punkter på alle mastene, som dronen sikter seg inn på. Data knyttet til hver enkelt mast blir levert i sanntid til KVS sin skybaserte plattform, og blir tilgjengelig for nettselskapet umiddelbart.
– Tidligere har det vært sånn at nettselskapene har fått ekstreme mengder data. Nå får de en riktig mengde data – til riktig mast, forklarer Håkon Kjerkreit.
Bedre situasjonsforståelse
De siste månedene har tusenvis av nordmenn opplevd strømbrudd i ulike deler av landet. I slike tilfeller har droner fått en viktig rolle hos enkelte nettselskap.
– Droner har et annet bruksområde enn helikopter. Dronens spydspiss er å finne konkrete feil som er vanskelig å oppdage. Man kan sende data direkte tilbake til beredskapsledelsen, og det gir en helt annen situasjonsforståelse enn det man får ved å fly raskt over med helikopter, forteller Håkon Kjerkreit.
– Nylig var mange uten strøm i Agder, etter at is hadde lagt seg på linjene. Da var det mye ressurser involvert i feilsøking. Droner gjør at nettselskapene får bedre ressurseffektivitet, og raskere kan sende folk dit det trengs, sier han
Datadrevne kunder
I tillegg til linjebefaring og toppkontroll, opplever KVS også etterspørsel etter LIDAR og ortofoto. Selskapet sier vi ikke skal langt inn i fremtiden før alt dette kan gjøres i samme operasjon.
– De vi kan gjøre en forskjell for, er datadrevne kunder. Hvis man bare er opptatt av å oppfylle minimumskriterier i forskriften og egentlig ikke har en interesse av å bli mer datadrevet og hente bedre kvalitet, så er det vanskelig å konkurrere. Hvis man er drevet av et ønske om bedre beslutningsgrunnlag, så er data levert fra drone vel så god, om ikke bedre, enn det som i dag leveres fra helikopter, sier Kjerkreit.