Er du dronefotograf? Unngå disse feilene!
Fotograf og cinematograf Jonas Kiplesund forteller om de vanligste feilene når man skal ta bilder med drone.Fotograf, cinematograf og klipper Jonas Kiplesund fra filmselskapet AmodeiVisual sto på scenen under Bedre Fly(t)-konferansen i Kristiansand mandag. I et lærerikt og underholdende foredrag ga han de fremmøtte tips om dronefotografering.
– Det viktigste er at bildet forteller en historie, og at det formidler det man ønsker å formidle, oppsummerer Kiplesund til Dronemagasinet. Han gir også noen gode råd om hvilke vanlige feil man bør unngå som fersk dronefotograf:
Les også: Slik tar du gode dronebilder
Ikke ta bilder i JPEG-format
– JPEG resulterer i svært komprimerte bilder. Man får ikke særlig med informasjon ut av bildene, og dessuten ingen slingringsmonn når man skal redigere. Da vi startet med eiendomsfoto tok vi først alle bilder i JPEG. Vi fant relativt kjapt ut at de ikke gir en god arbeidsflyt fordi man ikke har nok å jobbe med i etterkant. Nå har vi gått over til RAW-format, og det gir mye bedre forutsetninger, sier fotografen.
Unngå dronen og operatøren i bildet
– Prøv å unngå å få skyggen av dronen i bildet. Det er kanskje noe som virker kult når du først står der og skal vise at du har drone, men det ser ikke bra ut. Med mindre det er en mening med det, så ville jeg heller ikke hatt med droneoperatøren i bildet. Gjem deg bak nærmeste vegg eller busk, til bildet er tatt.
Ikke glem dronens fordeler
– Du har en fantastisk mulighet til å få tretopper, skorsteiner og andre ting det ikke er mulig å få fra bakkenivå når du bruker droner. Plasser objekter i forgrunnen og i bakgrunnen for å skape dybde og et mer interessant bilde. Og vis skalaer. Skal du ta bilde av et veldig stort hus, tre eller hva det måtte være, så er det fint å ha noe som viser størrelsen. Om det er et menneske, et nærliggende hus eller hva som helst.
Ikke ha for høy ISO
– Hvis ISO-en er for høy blir bildene kornete, og ikke på en fin måte. Det er en typisk nybegynnerfeil. Prøv å holde den så lav som mulig, det fins andre måter å få inn lys på. Det er enklere å redde skygger i redigeringen, enn å få informasjon fra noe som er overeksponert.
Fokuser riktig
– Det er mulighet for autofokus på dronen, men du må likevel bestemme hva som skal være fokus i bildet. Hvis et filmopptak er vinglete og hakkete, er det vanskelig å få noe godt ut av det etterpå.
Unngå unødvendige elementer i bildet
– Vit hva du skal ta bilde av, og unngå ting som ikke trenger å være der. Det kan være kult med et landskap i bakgrunnen, men eventuelle elementer som ikke gagner komposisjonen, bør man unngå hvis det er mulig.
Unngå overredigering
– Det ser amatørmessig ut dersom det er deler av bildet hvor det er helt hvitt eller helt svart. Det er en funksjon i Lightroom som heter «clarity», som kan være skummel å bruke hvis man anvender den feil. Da ender du gjerne opp med en glorie over hodet, hvis du har tatt bilde av et ansikt. Men hvis man lærer å bruke funksjonen, og man toner det riktig, er den veldig effektiv.
Husk minnekort og ladet batteri
– Jeg har selv opplevd å reise langt av gårde, for så å oppdage at jeg har glemt minnekort. Da blir det dårlig stemning. Det er også lett å glemme å tenke på at man bør lade batteriet i forkant av en tur.
Ikke glem at øvelse gjør mester
– Det nytter ikke å bli misfornøyd hvis man ikke får til alt med en gang. Det er bare å prøve og feile, og prøve på nytt. Ta masse bilder, sier Kiplesund.