Solvik-Olsen: – Flere tjenester kan leveres bedre og billigere med droner
Det er over 200 påmeldte til dronekonferansen Bedre Fly(t) i Kristiansand mandag. - Veldig gledelig at så mange har meldt seg på, sier Ketil Solvik-Olsen, som leder arrangementet.– Jeg gleder meg veldig. Det er en anledning for dronebransjen til å vise seg frem, og ikke minst ha en dialog med offentlig sektor om hvilke muligheter som fins. Vi vet at flere tjenester kan leveres bedre – og til lavere pris, med droner, sier Ketil Solvik-Olsen.
Den tidligere samferdselsministeren er nå spesialrådgiver for UAS Norway, og skal lede Bedre Fly(t) -konferansen i Kristiansand mandag 9. mars. Temaet er droner i det offentlige, og det er i skrivende stund over 200 påmeldte deltagere.
Man begynner å høste litt av at dronebransjen er blitt en moden bransje
– Det er veldig gledelig at så mange har meldt seg på. Jeg har også selv fått mange henvendelser fra folk som kommer, både fra dronebransjen og offentlig sektor, og folk uttrykker entusiasme for konferansen. Man begynner å høste litt av at dronebransjen er blitt en moden bransje. Man ser utenfra at dette er mer enn et leketøy, det er et produksjonsverktøy som kan gi bedre tjenester eller reduserte kostnader, eller kanskje begge deler. Det er en jevn modning over tid, som nå begynner å gi utslag. Barrieren har blitt lavere og interessen større, fordi man ser nytteverdien, sier Solvik-Olsen.
Bredt program
Solvik-Olsen sier at selv om dronebransjen er kommet langt, er det viktig med møteplasser. Han mener konferansen i Kristiansand vil gi deltakerne ny og viktig kunnskap.
– Programmet er bredt, med aktører fra både kommunesektoren og servicetilbyderne. De som kommer på konferansen med lite erfaring om droner, vil kunne få inspirasjon fra dronebrukere og fagmiljøer, uten at de er bundet opp mot en konkret leverandør. Det er viktig når man skal gjøre undersøkelser om hva som fins av muligheter. Her blir man introdusert for et bredt utvalg, og kan selv sondere seg frem til hvem man skal snakke med videre. Det er et suksesskriterium for at dronebransjen som helhet skal kunne komme inn på et nytt og viktig marked, sier den tidligere statsråden, som konstaterer at potensialet for bruk av droner i offentlig sektor er stort, blant annen til oppgaver som oppmåling, inspeksjon, vedlikehold og transport.
– På konferansen blir dette potensialet synliggjort, og det blir drevet litt opplæring til de som i dag kjøper inn disse tjenestene. Vi skal likevel være realistiske, dette er nok ikke konferansen hvor de store kontraktene blir skrevet. Det er en sammenkomst som skal bygge kunnskapsgrunnlaget for det som skal skje fremover.
Se program og kjøp billett her
Fortrinn i Norge
Solvik-Olsen har vært bosatt i USA de siste årene, og påpeker at Norge har et fortrinn fordi de er et lite samfunn, med kort avstand mellom de ulike aktørene.
Det er et godt tegn når FAA ber UAS Norway hjelpe dem komme i kontakt med norske aktører, fordi de anser Norge som så langt fremme i løypa at de har noe å tjene på et samarbeid
– Man har bedre oversikt over hvordan økosystemet ser ut, og dermed er det lettere å komme seg videre. USA er stort, og dermed også fragmentert, og derfor treffer du sjelden de reelle beslutningstakere. Det gir oss et fortrinn, både for droneaktørene og for oss som samfunn. Det vil styrke den norske droneklyngen når de reiser utenlands. Vi trenger ikke demonstrasjonsprosjekt lenger, vi har betalende kunder allerede, sier Solvik-Olsen.
Han har vært spesialrådgiver for UAS Norway siden nyttår, og allerede vært på flere utflukter med organisasjonen.
– Vi hadde et fantastisk opphold på CES 2020 i Las Vegas, hvor droner var en viktig del. Vi har også vært på en besøksrunde i Washington, som var svært inspirerende. Det er et godt tegn når FAA ber UAS Norway hjelpe dem komme i kontakt med norske aktører, fordi de anser Norge som så langt fremme i løypa at de har noe å tjene på et samarbeid. Når giganten USA kommer til oss, lille Norge, så tyder det på at vi har kommet langt, sier han.