SJEKKER LISENS OG FORSIKRING: NRK og TV 2 sjekker lisens og forsikring før de kjøper dronebilder. – Vi får hele tiden tilbud om å kjøpe bilder fra folk helt uten lisenser eller som flyr med feil lisens. Det er noe svineri, sier Reidar Otto Johnsen, ansvarlig for luftfoto i NRK. FOTO:
Foto:NRK

NRK og TV2: Nekter å kjøpe ulovlige dronebilder. Sjekker godkjenningen til operatøren.

TV2 og NRK nekter å kjøpe dronebilder fra piloter uten tillatelse eller som flyr med feil lisens. – Vi har ansvar for å påse at det vi kjøper er lovlig fremskaffet, sier Reidar Otto Johnsen i NRK Luftfoto.
Ole Dag Kvamme

– Vi får hele tiden tilbud om å kjøpe bilder fra folk helt uten lisenser eller som flyr med feil lisens. Det er noe svineri. De flyr over byen, over konsert. Ja, det er en underskog av kvisete ungdom og voksne folk der ute som underbyr folk som skal leve av lovlig flyving, sier Reidar Otto Johnsen, ansvarlig for luftfoto i NRK.

Også TV2 har samme strenge praksis.

– Det er bare i svært sjeldne tilfeller vi kjøper bilder som er gjort med feil eller uten lisens, sier Ingebrigt Lunde, ansvarlig for luftfoto hos TV 2.

LES OGSÅ: Reagerer på ulovlig droneflyvning: – Det er helt texas, særlig i eiendomsbransjen

LES OGSÅNorges eiendomsmeglerforbund: Vil ikke snakke om ulovlige dronebilder

LES OGSÅLuftfartstilsynet og politiet: Du kan bli straffet for medvirkning til ulovlige dronebilder

NRK tar ansvar som innkjøper

Reidar Otto Johnsen sier NRK er opptatt av å fremstå som ansvarlig, og legger ikke ansvaret kun på de som har tatt bildene, men på seg selv som innkjøper.

– Vi har ansvar for å påse at det vi kjøper er lovlig fremskaffet. Vi tar det ansvaret. Vi ber om å se lisenser og å se forsikringer. Det hender vi blir bløffet, men det er sjeldent, sier Johnsen.

NRK har streng politikk for ikke å bli tatt for juks, og fordi man har et ønske om å følge regler og forskrifter, sier Johnsen. 

 

Statskanalen har gått så langt at de har fjernet fra arkivet bilder som de senere fant var ulovlig tatt, sier Johnsen. Men da må han samtidig medgi at NRK i motsetning til kommersielle aktører anser at de kan publisere dronebilder som er tatt fra mennesker uten lisenser.

– Vi fjernet bilder fra naturvern-områder tatt av amatører. Vi hadde fått det gratis, så det var området som var feil, ikke lisensen. Vi skiller litt der: Et kommersielt bilde vi betaler for må være tatt av noen med lisens. Men har vi fått et bilde vederlagsfritt, kan vi gå ganske langt i publisering, så lenge det er tatt i hobby-sammenheng.

– Jeg trodde alt var kommersielt i det øyeblikket dere publiserte?

– Nei, vi er en public service-kanal, og har mer slakk på den biten.

– Svake krav til RO1

Johnsen skiller mellom nyheter og planlagte innslag. Vi prøver å unngå å kjøpe bilder tatt med RO1-godkjenning. Han mener kravene også til RO1-lisens er altfor svak.

– RO1-piloter har ingen utdanning. De har fått hjelp til å skrive en manual, men har lite kunnskap om lover, regler, luftfart og naturvern. RO2-piloter har i alle fall tatt kurs og eksamen, har mye mer peiling, og vi opplever at de flyr mye sikrere, sier Johnsen, og legger gjerne til:

– Skal du kjøre moped som 16-åring må du i alle fall ta lappen. Men skal du kjøre kommersielt med RO1, er det omtrent nok at du holder 37 grader, sier Johnsen.

Han er imponert over hva Luftfartstilsynet klarer å få gjort med små ressurser.

– Jeg vet de er arbeider hardt og er konstant underbemannet. Jeg synes de er både dyktige og hjelpsomme. Som gammel hippie må jeg innrømme at det er vanskelig å si det:

Men jeg skulle ønske Luftfartstilsynet fikk mer muskler til å gi bøter som svir. Det er det eneste som funker. 50.000-100.000 kroner kan være summer vi bør kunne snakke om, sier Johnsen.

TV 2 like strenge

Ansvarlig for luftfoto i TV 2, Ingebrigt Lunde, legger seg på samme linje som NRK.

– De vi kjøper fra, skal ha RO1 eller høyere. De må vise forsikringen også, det har nemlig vært et jevnlig problem at piloter i denne klassen ikke har forsikringen i orden, sier Ingebrigt Lunde. 

For planlagte produksjoner sier han TV 2 har innbakt i kontrakter at opptakene skal gjøres av piloter under korrekte lisenser. 

Som NRK har den kommersielle kanalen i Bergen et unntak for innkjøp av nyhetssaker med stor allmenn-interesse.

FLYR IKKE OVER HUS: – Måten vi bruker droner på er å få tilgang til avstandsbilder. Vi vil fortelle hvor ting skjer. Vi kommer ikke sprettende rundt hushjørnet. Bare amatører suser over huset, sier TV 2s luftfotoansvarlige Ingebrigt Lunde.

– I grensesprengende saker med stor allmenn nyhetsinteresse, er det en åpning for å kjøpe av amatører, men bare i éngangstilfeller, sier Lunde.

Han sier prispress ikke er vesentlig for kanalen.

Ikke opptatt av pris

– Vi er ikke opptatt av prisen. Vi skal være en seriøs aktør i markedet. Vi hadde nok vært mer utsatt om vi jobbet innen oppdragsfoto i for eksempel eiendomsbransjen. Vi sier jevnlig nei til foto fra folk uten skikkelige tillatelser. Men det var mer trykk da dronefotos kom for fem-seks år siden. Eksepsjonelle bilder av vakre solnedganger og utenfor Prekestolen er i dag vanlige bilder folk legger ut på Facebook, og har mistet nyhetsinteressen, sier Lunde.

Som Johnsen er han fornøyd med samarbeidet med Luftfartstilsynet.

– Vi har god dialog med tilsynet. Jo mer vi er til å stole på, dess friere tøyler får vi. Vi skal være en del av luftfart, forutsigbare og til å stole på, sier han.

Han forteller også at dronebilder stort sett tas og brukes til andre formål enn å komme tettest mulig. Snarere tvert om.

– Måten vi bruker droner på er å få tilgang til avstandsbilder. Vi trenger oversiktsbilder ved hendelser. Vi kommer ikke sprettende rundt hushjørnet. Vi vil fortelle hvor vi er: «Her ser vi huset hvor det og det skjedde» sier vi med bilder fra avstand. Bare amatører suser over huset for å ta bilder vi ikke kan bruke og ikke kjøpe, sier Lunde.