Kan en drone skremme vekk fugler fra åkeren?
En utfordring fra deltidsbonde Gorm Thune i Arendalsuka.– Jeg driver et gårdsbruk på Holmestrand. Totalt har vi 800 mål med korn, forteller Gorm Eine Thune.
Thune passerer UAS Norways stand i Arendalsuka mandag, og blir fort interessert. Riktignok har han ikke har noe annet forhold til droner enn at «det virker veldig spennende», men han har likevel noen tydelige tanker om hvordan en ubemannet farkost kan hjelpe ham på gården.
– På deler av åkeren er det et ganske stort problem hvert år at det kommer gjess og spiser av avlingen. Vi prøver å skremme litt og har søkt om tillatelse til skadefellingsjakt, men det er ikke så lett å få til i praksis når du er deltidsbonde. Og de er ikke så lett å skremme heller, forteller Thune.
– Så jeg har tenkt at hvis jeg hadde en drone som ser ut som en rovfugl, og kanskje høres ut som en rovfugl også, så tror jeg det kunne fungert, sier han.
– En utfordring til næringen
Thune ser for seg en drone som han kan programmere til å fly over åkeren mens han selv er på jobb.
– Hvis en liten del av flokken først letter, så letter hele gjengen. Det hadde vært morsomt å teste, sier bonden.
Daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen, sier Thunes utfordring på gården er et godt eksempel på hvorfor bransjeorganisasjonen er til stede på Arendalsuka.
– Vi møter mennesker og industrier med utfordringer som vi ikke får tilstrekkelig tak på ellers. Denne utfordringen er noe vi håper noen av våre medlemmer kan se på, enten fordi de har en komplett løsning eller en del av en løsning som kan utvikles sammen med landbruket. Droneselskapene er gode på teknologi, og bøndene og landbruket er eksperter på sitt fagområde. Jeg synes vi skal ta dette som en invitasjon, og se om det er noe vi kan bidra med videre, sier Martinsen.
UAS Norway er til stede i sørlandsbyen hele uka.
– Det fine med Arendalsuka er at man møter folk på en helt annen måte enn i hverdagen. Det er en smeltedigel for mange sektorer som ellers ikke møtes, sier Martinsen.