Droner redder liv
Droneprodusenten DJI laget nylig en rapport som viser at minst 65 personer ble reddet ved hjelp av droner i løpet av det siste året. Både politi- og brannetater har begynt å bruke droner, blant annet for å få oversikt over innsatsområder.Både politi- og brannetater har begynt å bruke droner, også i Norge. Bergen brannvesen begynte en satsing på droner allerede i 2015, og varabrannsjef Frode Bødtker er godt fornøyd med sitt nye verktøy.
– Det har vært ganske revolusjonerende. Det er et nytt verktøy som viser stort potensial og som vi kan fortsette å utvikle videre, sier han til Dronemagasinet.
Bødtker sier at dronene gjør at man kan få oversikt over et innsatsområde letere enn før. Så langt er det nye verktøyet ikke blitt brukt i forbindelse med husbranner, men det er blant annet effektivt i forbindelse med skogbranner, akutt forurensing eller andre større hendelser. Bildene strømmes da fra dronen til innsatsbilen og til annen stab på brannstasjonen.
Raske beslutninger
Brannkonstabel Lars Ottemo Gärtner forteller at teamet får tatt kjappere beslutninger når de har en drone i lufta. Et eksempel er skogbrannen på Osterøy i juli.
– Da så vi ikke brannstedet særlig godt, og sendte opp dronen for å få oversikt over hvor brannen var, og hvor den ville spre seg. På bildene så vi en kraftlinje som eneste kritiske infrastruktur akkurat da, og satte derfor inn innsatsen der. Uten droner måtte vi ha gått ut og leitet. Vi fløy også over et par dager for å se om det fortsatt var varme i terrenget, forklarer Gärtner.
Han forteller at droner også ble brukt i forbindelse med et jord- og steinskred på E16 mellom Bergen og Voss tidligere i år, for å undersøke om det befant seg mennesker i skredet.
Totalpakke
Gärtner konstaterer at dronen har flere bruksområder for brannvesenet enn han hadde forventet.
– Det er et stykke til nærmeste redningshelikopter, og dronene kan også brukes med termisk kamera til søk etter savnede personer i sjø, skog og vanskelig terreng. Den er rask å få opp i lufta, og bildene blir veldig gode, sier han.
– Mange leier inn dronetjenester, hvorfor har dere valgt ha den fast tilgjengelig på huset?
– Det er hele pakken som gjør det effektivt. Dronen sammen med stabsrommet vårt og innsatsstøttebilen, det er totalen som gjør at dette er en suksess. Vi lærer opp folk som kan bruke den fast, og jeg tror terskelen ville vært høyere for å bruke en drone dersom vi skulle leie den inn hver gang, sier varabrannsjef Bødtker, som har jobbet i Bergen brannvesen i 28 år.
Brannvesenet i vestlandshovedstaden har nå to droner i operativ tjeneste og fem godkjente dronepiloter. De startet med standard Phantom- og Inspire-droner, men har nå anskaffet seg en Matrice 210.
– Den er vanntett, og det har ganske mye å si i Bergen, smiler Gärtner.
Han tror potensialet med droner er enda større i nær fremtid.
– Vi ønsker oss 3D-modellering til interaktive øvelser, og det er noe vi ser på. I tillegg vil vi gjerne ha mulighet til å kunne fly litt last med dronen, og det tror jeg snart blir mulig.